Jame Gumb

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Jame Gumb (også kjent som Buffalo Bill) er en litterær person fra romanen Nattsvermeren av Thomas Harris og filmatisering av den der han fremstilles av Ted Levine. Navnet hans er egentlig James Gumb, men navnet hans ble stavet feil på fødselsattesten og han valgte senere å beholde navnet.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Gumb var en seriemorder som drepte overvektige kvinner for å flå huden slik at han kunne lage en «kvinnedrakt». Han trodde at han hadde kjønnsinkongruens, men var for psykologisk forstyrret til å få en kjønnsoperasjon. Romanen avslører at hans alkoholiserte mor forlot ham da han var barn og at han ble oppdratt av hans besteforeldre, som han senere dreper på impuls.

Etter han slapp ut fra et rehabiliterings senter for ungdom, vervet han seg i marinen, der han hadde forhold til både kvinner og menn, der han også møtte Benjamin Raspail, en av Hannibal Lecters pasienter og ofre. Raspail forlot Gumb fordi han drepte en tilfeldig person og «gjorde ting» med huden. Gumb drepte også senere Raspails elsker, en norsk seiler som het Klaus, og laget et forkle av ham.

Nattsvermer

Gumb begynte «Buffalo Bill» mordene med en venninne, Fredrica Bimmel , i et raserianfall. Hennes kropp var den tredje som ble funnet og den eneste han forsøkte å gjemme ved å synke henne i en elv.

Gumbs modus operandi var å kidnappe kvinner ved å spille hjelpeløs og spørre om hjelp til å bære noe inn i sin varebil hvorpå han overraskende slo dem bevisstløse. Når han hadde dem i huset sitt sultet ham de ut for å lettere kunne ta av huden, for så å drepe og flå dem. Han plasserte så en nattsvermer i munnen før han dumpet liket. Dette gjorde ham fordi han var fascinerte av metamorfosen de gjennomgår, noe han selv sterkt ønsket. Hans endelige plan var å lage en kvinnedrakt av huden fra ofrene sine. FBI økte intensiteten på jakten da senator Ruth Martins datter ble kidnappet av Gumb. Clarice Starling benyttet seg av Hannibal Lecters hjelp i jakten på Gumb da Lecter hadde tidligere møtt Gumb under sin behandlig av Raspail. Lecter gav aldri Starling direkte informasjon, men sublime hint om hans identitet. Den endelige ledetråden var at Lecter konkluderte med at Gumb begjæret, og retorisk spurte Starling hva man begjærer, for så å si at man begjærer det man ser hver dag. Slik forstod Starling at Gumb kjente sitt første offer Bimmel. Hun dro så til hjembyen og nærmest ved en tilfeldighet finner hun Gumb i huset til den tidligere arbeidsgiveren til Bimmel som har overtatt huset. Hun kjenner igjen nattsvermerne som Gumb har i huset og klarer å drepe Gumb.

Inspirasjoner[rediger | rediger kilde]

Harris kan ha hatt mange inspirasjoner til Jame Gumb, og det er trodd at han har latt seg inspirere av disse fire:

  • Ed Gein – drepte minst to kvinner og gravet opp flere for å lage en «kvinnedrakt».
  • Ed Kemper – som i likhet med Jame Gumb drepte sine besteforeldre for «å se hvordan det føltes».
  • Ted Bundy – benyttet samme modus operandi som Gumb ved å late som han var skadet for så og kidnappe sine hjelpere.
  • Gary Heidnik – kidnappet fem kvinner og holdt dem som sexslaver.