Hopp til innhold

Hannibal Rising (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hannibal Rising
Generell informasjon
GenreSkrekkfilm, kannibalfilm, thriller, romanfilmatisering, dramafilm, kriminalfilm
Utgivelsesår2007
NasjonalitetFrankrike, Storbritannia, USA, Italia, Tsjekkia
Lengde121 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiPeter Webber Rediger dette på Wikidata
ManusThomas Harris Rediger dette på Wikidata
TemaSeriemorder
Basert på
Produsent(er)Tarak Ben Ammar, Dino De Laurentiis, Martha De Laurentiis
MusikkIlan Eshkeri Rediger dette på Wikidata
FotoBen Davis Rediger dette på Wikidata
KlippPietro Scalia, Valerio Bonelli Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeGaspard Ulliel,[1] Gong Li,[1] Rhys Ifans,[1] Dominic West, Kevin McKidd,[1] Richard Brake, Ingeborga Dapkūnaitė,[1] Marek Vašut, Richard Leaf, Pavel Bezdek,[1] Jaroslav Vízner,[1] Dominique Bettenfeld,[1] Ladislav Hampl,[1] Veronika Bellová,[1] Denis Ménochet,[1] Ivo Novák,[1] Robbie Kay,[1] Stephen Martin Walters,[1] Joe Sheridan,[1] Brian Caspe,[1] Martin Hub,[1] Charles Maquignon,[1] Paul Ritter,[1] Václav Chalupa,[1] Petra Lustigová,[1] Jan Nemejovský,[1] Jan Unger,[1] Vladimír Kulhavý,[1] Radek Bruna,[1] Vitezslav Bouchner,[1] Zdenek Dvoracek,[1] Helena Lia Tachovska,[1] Marko Igonda,[1] Ota Filip,[1] Jaroslav Pšenička,[1] Lana Likic,[1] Elsa Mollien,[1] Martin Hancock[1] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
FilmselskapMetro-Goldwyn-Mayer Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Metro-Goldwyn-Mayer
Netflix
Premiere(r)7. februar 2007 (Frankrike)[2]
9. februar 2007 (Danmark)[3][2]
15. februar 2007 (Tyskland)[2][4]
16. februar 2007 (Norge)[2]
FilmserieHannibal Lecter
ForgjengerHannibal Rediger dette på Wikidata
Eksterne lenker

Hannibal Rising er den femte filmen som er laget om Hannibal Lecter. Handlingen foregår før Den røde drage, Nattsvermeren og Hannibal.

I motsetning til de tidligere filmene har Thomas Harris også skrevet manuset til filmen som er basert på boken med samme navn. Filmen ble spilt inn i Praha og forteller om barndommen og ungdomstiden til Lecter. Det ble lenge spekulert i om Anthony Hopkins ville spille en rolle i filmen, men dette viste seg å ikke være sant. Aaron Thomas spiller Lecter som barn, mens Gaspard Ulliel fremstiller Lecter i ungdomsårene.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

I 1941 bor åtte år gamle Hannibal Lecter i Lecter Castle i Litauen. Den tyske invasjonen av Sovjetunionen under andre verdenskrig gjør hele Baltikum til en blodig frontlinje. Lecter, hans yngre søster Mischa, og foreldrene deres reiser til familiens hytte i skogen for å unngå de fremrykkende tyske soldatene. Etter tre år blir nazistene endelig drevet ut av området. I løpet av tyskernes retrett ødelegger de en sovjetisk stridsvogn, som hadde stoppet i nærheten av Lecter-familiens hytte. Eksplosjonen dreper begge foreldrene. De overlever alene i hytta til en milits fra Litauen dukker opp, ledet av en Vladis Grutas som samarbeider med nazistene. Soldatene har gått helt tom for mat i den kalde baltiske vinteren, så de dreper og spiser Mischa.

I 1949 er Litauen under sovjetisk kontroll. Slottet Lecter bodde i som barn er blitt omgjort til barnehjem, og Hannibal bor også der. Han tar i bruk vold mot en mobber, og kort tid senere stikker han av til Paris for å bo hos en tante, fru Murasaki. I Frankrike begynner Lecter å studere. Han begår sitt første drap som tenåring ved å drepe en slakter som fornærmer hans tante. Lecter blir mistenkt for drapet av inspektør Pascal Popil, en fransk politietterforsker som også mistet sin familie i løpet av andre verdenskrig.

Senere blir Lecter den yngste personen som noensinne har påbegynt medisinstudier i Frankrike, og finner seg arbeid i Paris. En dag blir han vitne til en tysk soldat som får en sprøyte med et stoff som får ham til å huske detaljer om sine krigsforbrytelser. I et forsøk på å huske navn på de ansvarlige for søsterens død, injiserer Lecter seg med det samme stoffet. Han får flere flashbacks fra barndommen, og husker mennene som drepte Mischa. Lecter vender tilbake til Litauen på leting etter søsterens rester. Han graver i en ruin efter den lille hytta i skogen der familien døde. Han finner Mischas levninger, og gir henne en ordentlig begravelse. Han finner en av dem som drepte søsteren hans, Enrikas Dortlich. Lecter tvinger ham til å avsløre hvor resten av gjengen hans befinner seg, og deretter dreper han Dortlich.

Lecter besøker deretter en restaurant i Fontainebleau, eid av Petras Kolnas, som også var ved hytta da familien hans døde. Lecter ser hans unge datter, og ser at hun har Mischas armbånd. Drapet på Dortlich blir lagt merke til av resten av gjengen hans. På grunn av likheten med Lecters første drap, blir Pascal Popil enda mer mistenksom mot Lecter. Lecter drukner et annet medlem av gruppen, Zigmas Milk, i formaldehyd. Etterforsker Popil forsøker å hindre Lecter fra å jakte på resten av gjengen. Under en konfrontasjon med fru Murasaki ber hun Lecter om ikke å ta hevn. Han nekter, og hevder at han ga et løfte til Mischa. Han angriper deretter Vladis Grutas, men Grutas blir reddet av livvaktene sine.

Grutas kidnapper fru Murasaki for å bruke henne som agn mot Lecter. Lecter dreper Kolnas, før han går til en husbåt og finner Grutas og fru Murasaki. Grutas påstår at også Lecter spiste av søsteren hans etter at soldatene hadde drept henne. Fru Murasaki flykter fra Lecter etter at han forteller at han elsker henne. Deretter jakter Lecter på det siste medlemmet av gruppen, Bronys Grentz, i Canada, før han reiser til USA.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z æ ø å aa ab ac ad ae «Full Cast & Crew». Internet Movie Database (flere språk). Besøkt 27. mai 2022. 
  2. ^ a b c d Internet Movie Database, «Release Info», verkets språk flere språk, besøkt 27. mai 2022[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.dfi.dk[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.kinokalender.com, besøkt 2. desember 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata