Francis Dolarhyde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Francis Dolarhyde er en litterær person fra romanen Den røde drage skrevet av Thomas Harris. Han er antagonisten til Will Graham

Dolarhydes bakgrunnshistorie ble beskrevet i romanen i detalj, og referert til i filmatiseringene. Han ble født med leppe-kjeve-ganespalte i Springfield, Missouri den 14. juni 1938. Han ble forlatt av moren sin, og vokste opp ved et barnehjem frem til han var fem år gammel. Han blir deretter tatt inn av bestemoren sin, som utsatte ham for alvorlige følelsesmessige og fysiske overgrep. Dette kulminerte i en hendelse hvor hun tvinger ham til å se på mens hun kniper penisen hans mellom bladene på en saks, etter at han hadde tisset på seg i søvne. Hun truet med å klippe penisen hans helt av, hvis han tisser ut sengen flere ganger. Kort tid etter dette begynner Dolarhyde å torturere dyr.

Etter at bestemoren hans blir diagnostisert med demens, blir Dolarhyde overført til moren hans og hennes ektemann i St. Louis. Der blir han ytterligere misbrukt, og et ste-søsken skader ansiktet hans i et speil på badet. Dolarhyde henger derfor katten til ste-søsteren, og dreper den. Kort tid senere blir han sendt tilbake til barnehjemmet. Etter å ha blitt oppdaget for å bryte seg inn i et hus i en alder av 17 år, verver han seg til den amerikanske hæren i stedet for å sone fengsel. Senere lærer han seg å utvikle film, og får kosmetisk kirurgi for å bli kvitt leppe-kjeve-ganespalten. Etter militæret får Dolarhyde jobb hos Gateway Corp. i St. Louis, Missouri, som produksjonssjef for deres film-avdeling. Han begynner også med kroppsbygging. I begynnelsen av 40-årene myrder Dolarhyde to familier i løpet av to måneder, på - eller nærheten av - fullmåne. I dagene frem til fullmåne dreper eller skader Dolarhyde kjæledyr som tilhører familiene han dreper. Han tilbringer deretter natten i hagen deres og ser på månen. På fullmåne-natten bruker Dolarhyde forskjellige metoder for å komme inn i hjemmene deres. Han skyter eller skjærer over strupen på dem, før han poserer dem rundt sengen og engasjerer seg i nekrofile handlinger med de kvinnelige likene.

Fordi drapene finner sted om natten, og Dolarhydes tendens til å bite likene til ofrene sine, kaller tabloid-avisen The National Tattler ham for «The Tooth Fairy» en betegnelse han misliker. Tidligere FBI-agent Will Graham blir bedt om å vende tilbake til FBI for å hjelpe til med å arrestere The Tooth Fairy. Graham hadde tidligere tatt til fange Dr. Hannibal Lecter, en psykiater som også var seriemorder og kannibal. Dolarhyde idoliserer Lecter, og sender brev til ham for å beskrive sine egne mord. Graham besøker Lecter ved Baltimore State Forensic Hospital for the Criminally Insane, i håp om å få hjelp til å identifisere morderen. Etter dette møtet sender Lecter en kode til Dolarhyde, som inneholder Grahams adresse. Men FBI-agent Jack Crawford avskjærer meldingen i tide, for å advare Grahams familie og den lokale sheriffen hvor de bor.

I et forsøk på å provosere Dolarhyde til å avsløre mer informasjon om seg selv, gir Graham et intervju til journalisten Freddy Lounds fra avisen The Tattler - hvor Graham påstår at «The Tooth Fairy» sannsynligvis sliter med Erektil dysfunksjon, homoseksuell og muligens et produkt av incest. Han antyder også at Lecter er fornærmet over at denne seriemorderen anser seg selv som Lecters likemann. Intervjuet gjør Dolarhyde rasende. Han kidnapper Lounds, limer ham til en antikk rullestol, og skremmer ham til å tilbakekalle artikkelen hans. Han biter ogsså leppene av ham. Dolarhyde setter deretter Lounds i brann, og ruller ham ned en skråning og inn i The Tattlers parkeringshus.

I mellomtiden blir Dolarhyde forelsket i en blind medarbeider, ved navn Reba McClane. Forholdet demper først hans morderiske impulser, men hennes tilstedeværelse irriterer bare den andre delen av Dolarhydes psyke. Desperat etter å beholde kontrollen over seg selv, flyr Dolarhyde til New York. I et siste forsøk på å redde McClane forsøker Dolarhyde å drepe seg selv på et bad ved å henge seg fra stangen i dusjen. Men løkken ryker før han blir kvalt. FBI har i mellomtiden fått alt for lite resultat før neste fullmåne og drap nærmer seg. Potensielle bevis har bare ført til blindveier, og de har ikke klart å finne noen forbindelse mellom familiene. Dolarhyde planlegger å drepe McClane, og seg selv, ved å sette fyr på hjemmet hans - samtidig som de befinner seg inni bygningen. Han gir seg imidlertid i aller siste øyeblikk, og frigjør henne.

Når hun hører et skudd fra et haglgevær, føler McClane seg rundt i Dolarhydes brennende stue og oppdager det som ser ut til å være hans døde kropp - som nå står i brann. Imidlertid skjøt Dolarhyde egentlig liket av en ansatt fra en bensinstasjon som tidligere hadde fornærmet ham. han hadde kidnappet denne personen for å iscenesette sin egen forsvinning. Politiet redder McClane fra det brennende huset. Hun er sterkt traumatisert av opplevelsene, men Graham beroliger henne med at hennes innflytelse bidro til å begrense Dolarhydes morderiske impulser. Basert på McClanes vitnesbyrd, og det mannlige liket i hjemmet hans med ansiktet ødelagt av en hagle, blir det antatt at Dolarhyde hadde begått selvmord. Men likets fingeravtrykk samsvarer ikke med avtrykk oppdaget på noen av åstedene. Dolarhyde reiser deretter til Grahams hjem i Florida, hvor han angriper Graham og stikker ham i ansiktet. Grahams kone Molly avskjærer imidlertid Dolarhyde og skyter ham.