Hannibal (roman)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hannibal
Forfatter(e)Thomas Harris
SpråkEngelsk
Utgitt8. juni 1999
ISBN 978-0-385-33487-7

Hannibal er en roman av den amerikanske forfatteren Thomas Harris. Det er den tredje boken (fjerde kronologisk sett) om den kannibalistiske seriemorderen Hannibal Lecter. Handlingen tar plass syv år etter Hannibal Lecters rømning i boken Nattsvermeren.

Synopsis[rediger | rediger kilde]

Lecter fjernet like etter flukten hans sjette finger på venstre hånd. Han gjennomgikk også plastikkirurgi for å endre sitt utseende. Han flyttet så til Firenze og benyttet psevdonymet «Dr. Fell». Hans sjarm gjør at han får seg jobb som museumskurator, etter at den forrige plutselig forsvant. Det viser seg senere at Lecter drepte denne mannen for å få jobben.

Lecters identitet blir avslørt av en italiensk etterforsker, Rinaldo Pazzi, syv år etter at Lecter rømte. Pazzi var uglesett av sine kolleger, spesielt etter hans katastrofale etterforskning av en seriemorder som fikk tilnavnet «Il Mostro». Pazzi så derfor arrestasjonen av Lecter som en mulighet for gjenreising av sitt navn. Pazzi gjør etter hvert en avtale med Mason Verger som ønsker hevn over Lecter. Verger ønsker å fange Lecter levende slik at han kan fore ham til sine spesialtrente villsvin. I et forsøk på å fange Lecter, drepte Lecter en av Vergers menn og Pazzi. Lecter kuttet opp magen på Pazzi og hengte ham utenfor museet. Lecter beveger seg så tilbake til USA, der han blir jaktet på av både Starling og Verger. Det var Vergers menn som først får tak i Lecter, men han blir befridd av Starling. Under redningsaksjonen blir Starling beskutt av Vergers menn med bedøvelsespiler. Lecter redder henne ved å bære henne vekk fra villsvinene som drepte Vergers menn. Lecter overtaler så Vergers søster Margot til å dreper Verger. Han påtar seg senere skylden for dette mordet ved å legge igjen en beskjed på telefonsvareren til Verger. (I filmversjonen er ikke Margot Verger med, og Mason Verger blir drept av sin personlige lege Cordell Doemling.)

Lecter dopet så ned Starling og forsøkte å hjernevaske henne ved å bruke flere psykiatriske metoder for å få henne til å tro at hun er Mischa. Etter flere måneder med dette, kidnappet Lecter Paul Krendler, som var en fiende av Starling i FBI, for en siste test. Lecter gjennomførte en kranie-ektomi på en bedøvet Krendler og forberedte deler av hans hjerne med Starling og Krendler selv mens han er i live. Men Lecters plan om å hjernevaske Starling sviktet og hun nektet å sublimere sin egen personlighet til fordel for Mischa. Hun forførte i stedet Lecter ved å vise ham hennes bryster.

Paret forsvant så uten spor. Det siste som blir fortalt om paret er Lecters tidligere fangevokter, Barney Matthews, som observerer dem i Buenos Aires der det later til at de tilhører sosietetsklassen. På siste side i boken blir det fortalt at både Lecter og Starling er i stand til å drepe når som helst.