Francis Tong Hui

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Francis Tong Hui
Født15. aug. 1938Rediger på Wikidata
Lintong
Død27. okt. 2016Rediger på Wikidata (78 år)
Taiyuan
BeskjeftigelseKatolsk prest (1956–), katolsk biskop (1994–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (1999–2011) Rediger på Wikidata
NasjonalitetKina

Francis Tong Hui (født 15. august 1938 i Lintong i provinsen Shaanxi i Kina, død 27. oktober 2016) var en katolsk biskop av bispedømmet Yulin/Yan'an i Shaanxi i Folkerepublikken Kina.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Tong Lui ble presteviet i 1956 og ble sogneptrest på sitt hjemsted. Under kulturrevolusjonen ble han dømt til laogai.[trenger referanse] I 1980 lot man ham vende tilbake til Lintong og gjenoppta sin tjeneste i bispedømmet Xi'an.

Tong Hui var opprinnelig prest for bispedømmet Xi'an, men ble overdratt til Yulin i 1992. Det var også det året han ble valgt til hjelpebiskop. Det skulle imidlertid ta lang tid vør bispevielsen fant sted.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Tong Hui ble vigslet til hjelpebiskop av den myndighetsutnevnte biskop Anthony Li Du'an av Xi'an den 19. mars 1994 i en av bispedømmets kirker i fylket Jingbian i Shaanxi.

Bispedømmet Yulin er det samme som det som tidligere ble kalt (og av Vatikanet kalles) Yan'an. Navneendringen skyldes to forhold: Endringer av de borgerlige administrative enheters grenser, men ikke minst at Yan'an er et viktig senter for såkalt rød turisme.[trenger referanse] Det var i Yan'an at Mao Zedong og hans folk havnet og slo opp sitt hovedkvarter etter den lange marsjen, og de konfiskerte strakjs den katolske domkirken til sitt bruk. Den ble et for kommunismens historie et viktig minnesmerke, og det er ideologisk og politisk utenkelig å gi bygningen tilbake.[trenger referanse] Derimot er andre tomter og eiendommer stilt til rådighet. I 1994 var det således planlagt bygging av en ny og større katolsk katedral i Yulin.

I 1994 var denne katedralen ennå ikke ferdig. Derfor bodde Yunins ordinære biskop Joseph Wang Zhenye og hjelpebiskop Tong i fylket Jingbian inntil videre.

Etter at biskop Wang døde 17. desember 1999 overtok biskop Tong formelt som ordinær biskop av Yulin. Bispedømmet hadde da ca. 30 000 katolikker.[trenger referanse]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ tonghui, lest 24. november 2021