Laogai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over laogaileirer i Kina. Basert på Harry Wu og Fang Lizhi; Laogai--The Chinese Gulag, 1992

Laogai (kinesisk: 勞改, pinyin: Láo găi, forkortelse av Laodong Gaizao 勞動改造), som betyr «reform gjennom arbeid», er et slagord i det kinesiske strafferettssystem, og benyttes som en henvisning til Folkerepublikken Kinas tvangsarbeidsleirer for straffanger. Det blir til tider feilaktig sammenblandet med omskolering gjennom arbeid, som hører hjemme i Folkerepublikkens system for administrativ forvaring.

Systemet ble introdusert i 1957 av Mao Zedong, for å ta seg av «høyreavvikere» og liberale intellektuelle. Det skulle da være mulig å holde dem i reformfangenskap i fire år. I 1960-årene holdt det kinesiske fengselsvesen et stort antall personer som ble ansett som å være for kritiske til regjeringen, eller «kontrarevolusjonære». Fengsler ble organisert som fabrikker.

Mange av dem som var blitt arrestert av politiske eller religionsfiendtlige grunner ble imidlertid løslatt sent i 1970-årene da Deng Xiaoping startet sitt reformarbeid.

I 2003 ble ordet «laogai» oppført i Oxford English Dictionary.

Systemet består fremdeles. Høsten 2007 sendte en gruppe på 69 kinesiske akademikere et åpent brev til regjeringen og den nasjonmale folkekongress der de oppfordret til at laogaifengsling opphørte umiddelbart ettersom det var lovstridig. Blant undertegnerne var økonomiprofessoren Mao Yushi, som selv ble fordømt som «høyreorientert» i 1950-årene.

Systemet utløste heftig debatt i september 2007, da det ble kjent at en bonde i Henan ble sendt til en laogai i to år selv om påtalemyndigheten hadde frafalt anklagene mot ham for vandalisme.

Økonomiprofessor Hu Xingdou ved Beijings tekniske universitet, også en av undertegnerne, sa i et intervju at «der rettssamfunnet ikke fungerer, kan det ikke blomstre opp noen sosial stabilitet» eller oppnås noe «harmonisk samfunn».

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Harry Wu: Laogai: The Chinese Gulag, 1991
  • James Seymour og Richard Anderson: New Ghosts, Old Ghosts, Prisons and Labor Reform Camps in China, 1999

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]