Flateby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Flateby
59°50'N, 11°10'E
LandNorge Norge
FylkeAkershus
KommuneEnebakk
Areal1.61 km²
Befolkning3 731[a] (2017)
Bef.tetthet2 317,4 innb./km²
Preposisjon Flateby
Postnummer1911 Flateby

Flateby
59°50′0″N 11°10′0″E

Flateby er et tettsted i Enebakk kommune i Akershus. Tettstedet har 3 731[1] innbyggere per 1. januar 2017, og ligger i den nordlige delen av Enebakk, og grenser mot Oslo, Rælingen og Fet. Tidligere het dette stedet Stranden.

Stedet[rediger | rediger kilde]

Det er utsikt over Øyeren fra store deler av Flateby. Flateby Samfunnshus er stedets sosiale samlingspunkt, med et stort spekter av klubber og aktiviteter. Flatebysenteret har jernvare, matbutikk, frisør, kinarestaurant, og Seven/eleven bensinstasjon (Shell).

Skoler og barnehager[rediger | rediger kilde]

Klassetrinn 1 – 4: Hauglia skole

Klassetrinn 5 – 7: Stranden skole

Det er 4 barnehager på Flateby; Flateby barnehage, Hauglia andelsbarnehage, Melgård andelsbarnehage og Bergskaug barnehage.

Idrett og friluftsliv[rediger | rediger kilde]

Enebakk Idrettsforening (EIF) har grupper for ski, håndball, turn, fotball, taekwon-do og ikke minst snowboard og alpin-ski twin-tip. Snowbordgruppa turbofjøla er en av Norges 10 største snowboardklubber. EIF bruker hvit og grønn som klubbfarger. Det største idrettstalentet som har kommet fra Flateby er Thomas Alsgaard

Flateby Hundeklubb (FHK) Klubbens formål er å arbeide for riktig behandling av hunder og for at aktiviteter med hund drives i verdige former, legge muligheter og forhold til rette for medlemmene for aktiviteter med hund, bidra til å fremme utviklingen av de enkelte hunderaser, av fysisk og psykisk sunne hunder, typeriktige, funksjonelle og sosialt veltilpassede individer, gjerne i samarbeid med aktuelle raseklubber og ivareta medlemmenes kynologiske interesser.

Fortuna Rideklubb har nå etablert Melgaard Hestesenter. Det er rideskoleaktiviteter samt mulighet for å leie stallplass for egen hest. Det er bygd innendørs ridehall.

Streifinn er et forsamlingshus eid av Enebakk Idrettsforening. Bygget inneholder b.l.a. dusj, garderobe og kjøkken. Streifinn er vanligvis åpent i forbindelse med arrangementer samt lørdag og søndager. Streifinn er inngangsportalen til Østmarka med gode turmuligheter både sommer og vinter. I tilknytning til Streifinn er det lysløype, fotballbaner (grus, ballbinge, skatepark samt Turbofjølas alpinanlegg.

Flatebyhallen ligger rett ved siden av Stranden skole. Hallen har kunstgress samt dekke (1/3 av hallen) som kan legges ved behov. Dette dekke brukes hovedsakelig til håndball. Flatebyhallen brukes også til 17. mai-arrangement samt konserter. DDE har flere ganger hatt konserter i hallen. Det er godt utbygd garderobeanlegg samt kiosk.

Enebakk Pistolklubb (EPK) ble stiftet i 1967 med en håndfull medlemmer. I dag teller klubben i underkant av 90 medlemmer. EPK er ikke direkte kjent for medlemmenes fantastiske prestasjoner i NM / EM /VM men det er en gjeng som møtes for å skyte hull i papp og ha det sosialt sammen. Enkelte deltar på stevner men hovedsakelig holdes ambisjonsnivået på det sosiale. I sommerhalvåret trener EPK på sitt feltområde ved Lyseren og på vinteren holder EPK til i 2 etg på brannstasjonen i Kirkebygda. Treningen gjennomføres normalt på mandager(sommer) og tirsdager(vinter) fra kl 1800.

Historie[rediger | rediger kilde]

På Flateby lå ett av godsene til John Collett, etter sigende det største av hans gods. Hos Collett på Flateby var det hvert år store jaktselskaper og en storslagen julefeiring. Bygningen med tre etasjer og egen kavalerfløy har ruvet som et slott i landskapet, og Henrik Wergeland kalte stedet «Den Collettske Eremitage». Hvert år ved juletider ble det her holdt store selskapeligheter, med dramatiske opptog, komediespill og maskerader, og likedan var det store festligheter på Flateby under jakten på høsten. Fra disse selskapene er det fra tiden 1798 til 18023 ført protokoller som forteller i detalj om hvordan det hele foregikk og hvem som deltok.[2] Da det Collettske handelshus brøt sammen, ble godset solgt i 1827, og bygningene ble revet i 1840. I dag er det ingen ting som vitner om bygningen, annet enn høyden det lå på.

Flateby er scene for første del av Henrik Wergelands skuespill Norge i 1800 og 1836 som ble oppført i Det Norske Studentersamfund 17. mai 1836 år. Kulturtradisjonene fra Flateby er nærværende i Ragnhild Jølsens diktning.

Personer fra Flateby[rediger | rediger kilde]

På Flateby har blant annet Thomas Alsgaard (skiløper), Charlotte Filberg (Disco-danser) og Marius Ramberg Skaug (Skuespiller) vokst opp.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Butenschøn, Bertold og Mykland,Knut (1994): Fladebye Journalene. Fullstendig utgave av Jagtjournalene 1798-1823 Julejournalene 1800-1808 ordnet kronologisk. Oslo. ISBN 82-7694-0102

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (19. desember 2017). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 24. desember 2017. 
  2. ^ Butenschøn og Mykland (1994).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]