Fernando Sor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fernando Sor

Josep Ferran Sorts i Muntades (født 14. februar 1778 i Barcelona, død 10. juli 1839) var en spansk gitarist og komponist. Han er mest kjent for sine gitarsanger, men han har også laget sanger til opera og ballett. For sin innsats for balletten fikk han tittelen Cendrillon.

Sors verker ble utgitt i mange land, derfor er navnet hans skrevet på mange måter, blant annet: Joseph Fernando, Macari Sors, Fernando Sor, Ferran Sor, Ferdiand og Ferdinando Sor.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han vokste opp i Barcelona, og kom fra en relativt velstående familie. I familien hans var det en tradisjon at mennene ble soldater, og dette hadde Sor også tenkt å bli, men en dag tok faren hans han med på en italiensk opera, og da ble han betatt. Han forelsket seg i musikken, og forlot tanken om å gå inn i militæret. Faren til Fernando introduserte også sønnen sin for gitar, som på denne tiden ble regnet som et dårlig orkesterinstrument.

Sor studerte musikk i klosteret Santa Maria de Montserrat, som ligger på et fjell i nærheten av Barcelona. Etterhvert døde faren og da hadde ikke familien råd til at Fernando skulle gå på skolen, så da måtte han slutte. Det var i dette klosteret at Fernando skrev sine første stykker.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Fernando holdt en del konserter i Europa, blant annet i England, Paris, Berlin og Warszawa. Tidlig i 1800-tallet var ikke gitar så vanlig i England, derfor satte Fernando Sor et merke etter seg som gitarist. På den tiden ble han regnet som verdens beste gitarist, og sangene han skrev har blitt brukt mye etter hans død. I Spania fikk han kallenavnet «Beethoven på gitar».

I 1823 flyttet Sor til Moskva. Da det nye Bolsjojteateret ble åpnet den 6. januar 1825var det blant annet med Sors' ballett Cendrillon. Dessuten komponerte han baletten Hercules et Omphale til tsar Nikolais kroning, og en sørgemarsj til tsar Aleksanders begravelse i St. Petersburg.

Høsten 1826 vendte han tilbake til Paris, der han døde etter lengre tids sykdom av tungekreft i 1839.

Han ble begravet på Cimetière de Montmartre.

musikerstubbDenne biografien om en musiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.