FIBA

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
FIBA
FIBA headquarter.JPG
Stiftet18. juni 1932
VirkeområdeJorda
MottoWe Are Basketball
Nettstedhttp://www.fiba.basketball/ (engelsk)

Det internasjonale basketballforbundet (fransk: Fédération Internationale de Basketball, forkortet FIBA) er den organisasjonen som bestemmer de internasjonale reglene i basketball (reglene enkelte steder, først og fremst i NBA, avviker noe fra de internasjonale), avholder verdensmesterskap, utnevner dommere og så videre. 213 land er medlemmer.

FIBA ble grunnlagt i Genève i 1932, to år etter at basketball ble offisielt anerkjent som olympisk gren. Åtte land var med fra begynnelsen: Argentina, Tsjekkoslovakia, Hellas, Italia, Latvia, Portugal, Romania og Sveits. I 1936 ble James A. Naismith, sportens grunnlegger, utnevnt til æresmedlem.

Siden 1950 (menn) og 1953 (kvinner) har FIBA organisert verdensmesterskap, fra 1970 avholdt i de partallsårene det ikke er OL.

I 1989 ble det åpnet for å slippe profesjonelle spillere, det vil først og fremst si spillere fra NBA, til i OL. Siden organisasjonen ikke lenger bare var for amatører, byttet den navn fra Fédération Internationale de Basketball Amateur til Fédération Internationale de Basketball, men forkortelsen FIBA ble beholdt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]