Det internasjonale roforbundet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det internasjonale roforbundet
Offisielt navnFédération Internationale des Sociétés d'Aviron
TypeSveitsisk forening
Stiftet25. juni 1892
LandSveits
HovedkontorLausanne (Av. de Cour 135, 1007 Lausanne, Switzerland)
Medlemmer156 (2020)[1]
Nettstedhttp://www.worldrowing.com/ (engelsk)

Fédération Internationale des Sociétes d'Aviron eller FISA er Det internasjonale roforbundet som er det styrende organet for internasjonal roing. Dets nåværende president er Denis Oswald. Verdenscupen i roing og VM i roing, og andre slike konkurranser oversees av forbundet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det ble stiftet av rorepresentanter fra Frankrike, Sveits, Belgia, Adriaterne og Italia den 25. juni 1892 i Torino som et svar til den økende populariteten av rosporten, og det nødvendige behovet for uniformering om regler over saker som løpslengder, båtkomponering og vektklasser. Også på denne tiden var veddemål på roing veldig populært, og roerne eller trenerne selv tok ofte veddemål. Amatør status var ukjent i idretten, en slik tilstand som kan føre til korrupsjon, så som terningkastede løp. Den første regattaen ble organisert av det nystiftede (FISA) var EM i roing og ble arrangert i 1893 i Orta, Italia. Den hadde kun 10 påmeldte i tre øvelser og ingen profesjonelle deltagere. Til 1925, da det 27ende romesterskapet arrangert i Praha inkluderte 24 påmeldte i 10 øvelser. FISA etablerte sitt hovedkvarter i Lausanne, Sveits i 1922. FISA var den første internasjonale idrettsforbundet til å bli med i de olympiske leker. Den har stått på OL-programmet siden OL 1896 i Athen. (Roøvelsene under dette mesterskapet ble avlyst grunnet for sterke vinder). Hvert land som deltar i roing har et forbund og et styrende organ som er tilhørende FISA-kongressen. Disse forbundene (av disse er det for øyeblikket 118) som har kontroll over hva FISA gjør.

Øvelser[rediger | rediger kilde]

FISA organiserer et stort antall av internasjonale robegivenheter i løpet av året.

Olympiske leker[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Roing under sommer-OL

FISA har sponset programmet for roøvelser under de olympiske leker siden begynnelsen i 1896. De er også ansvarlige for å drive kvalifiseringsprogrammet til å velge utøvere som skal delta i OL.

Verdenscupen i roing[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Verdenscupen i roing

Startet i 1997, består verdenscupen av tre regattaer holdt tidlig på sommeren.

VM i roing[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Verdensmesterskapet i roing

En ukelang regatta som blir avholdt hvert år. Under olympiske år, deltar kun ikke-olympiske båtklasser.


Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «About FISA». Besøkt 17. april 2020.