Hopp til innhold

Internasjonal mester i sjakk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sjakktitler
GM Stormester i sjakk 2500
IM Internasjonal mester i sjakk 2400
WGM Kvinnelig stormester i sjakk 2400
FM FIDE-mester 2300
WIM Kvinnelig internasjonal mester i sjakk 2250
CM Mesterkandidat 2200
WFM Kvinnelig FIDE-mester 2100
WCM Kvinnelig Mesterkandidat 2000

Internasjonal mester i sjakk (engelsk: International Master) er en tittel som tildeles dyktige sjakkspillere av verdenssjakkforbundet FIDE. Tittelen er åpen for både kvinner og herrer. Den ble innført i 1950 og blir vanligvis forkortet IM i sjakklitteraturen. Når en spiller har fått tittelen varer denne livet ut. FIDE tildeler også lavere titler, Candidate Master (CM) og FIDE-mester (FM), og høyere titler, stormester (GM).

Det kreves tre svært gode internasjonale turneringsprestasjoner (normer eller tittelnormer). Disse turneringene må involvere en gitt mengde andre IMer og GMer. I tillegg må spillere oppnå en gitt rating før tittelen kan tildeles spilleren. IMer har gjerne en rating mellom 2400 og 2500.

Ved spesielle omstendigheter kan tittelen IM tildeles for noen få spesifikke prestasjoner. For eksempel, under gjeldende regler, vil den som ender på 2.-plass i juniorverdensmesterskapet automatisk få tildelt IM-tittelen dersom spilleren ikke allerede har denne.[1]

Det er mulig å hoppe over IM-tittelen og direkte bli tildelt GM-tittelen. Larry Christiansen fra USA (1977), Boris Gelfand fra Israel (1988) og tidligere verdensmester Vladimir Kramnik fra Russland ble alle GM uten noensinne å ha hatt tittelen IM. Det er dog vanligst å bli IM før GM.

Per april 2018 var det på FIDEs lister over 3600 spillere med tittelen IM. I Norge var det per april 2018 32 aktive spillere med tittelen IM og 5 med tittelen WIM (engelsk: Woman International Master), disse inkluderer ikke de 14 som innehar tittelen GM og 2 som har tittelen WGM. WIM-tittelen har noe lavere krav knyttet til seg enn IM-tittelen og er kun tilgjengelig for kvinner. Det er ingen restriksjoner mot kvinnelige IM.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata