Professional Chess Association

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Professional Chess Association (PCA) var en sjakkorganisajon, stiftet av Garri Kasparov og Nigel Short i 1993 for å promotere VM-kampen dem imellom det samme året.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Ifølge FIDEs regler skulle arenaen for matchen velges i samarbeid mellom sittende mester (Kasparov), utfordrer (Short, og FIDE. Ifølge Kasparov og Short[trenger referanse] brøt FIDE med disse reglene ved at sittende FIDE-president Florencio Campomanes annonserte Manchester som arrangørby, uten å konsultere med spillerne.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kasparov og Short dannet da PCA og spilte sin VM-match i oktober 1993 i Savoy Theatre i London. Kasparov vant kampen 12,5-7,5.

Kasparov forsvarte i 1995 verdensmestertittelen i PCA ved å beseire Viswanathan Anand i en match som ble spilt i World Trade Center i New York. Kasparov tapte tittelen i 2000 til Vladimir Kramnik, som i neste omgang forsvarte tittelen mot Péter Lékó i 2004.

På grunn av pengeproblemer for PCA[trenger referanse] ble en gjenforeningsmatch med FIDE gjennomført i 2006 mellom Kramnik og regjerende FIDE-mester Veselin Topalov. Matchen ble vunnet av Kramnik, og dermed var 13 års rivalisering mellom FIDE og PCA avsluttet. Etter 6 år som PCA-verdensmester, fikk Kramnik dermed gleden av å være ubestridt verdensmester i sjakk i ett år, fram til 2007, da han tapte tittelen til Viswanathan Anand.