Hopp til innhold

Professional Chess Association

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Professional Chess Association
Stiftet1993
Grunnlegger(e)Garri Kasparov, Nigel Short
Opphørt1996

Professional Chess Association (PCA) var en sjakkorganisajon, stiftet av Garri Kasparov og Nigel Short i 1993 for å promotere VM-kampen dem imellom det samme året.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Ifølge FIDEs regler skulle arenaen for matchen velges i samarbeid mellom sittende mester (Kasparov), utfordrer (Short, og FIDE. Ifølge Kasparov og Short[trenger referanse] brøt FIDE med disse reglene ved at sittende FIDE-president Florencio Campomanes annonserte Manchester som arrangørby, uten å konsultere med spillerne.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kasparov og Short dannet da PCA og spilte sin VM-match i oktober 1993 i Savoy Theatre i London. Kasparov vant kampen 12,5-7,5.

Kasparov forsvarte i 1995 verdensmestertittelen i PCA ved å beseire Viswanathan Anand i en match som ble spilt i World Trade Center i New York. Kasparov tapte tittelen i 2000 til Vladimir Kramnik, som i neste omgang forsvarte tittelen mot Péter Lékó i 2004.

På grunn av pengeproblemer for PCA[trenger referanse] ble en gjenforeningsmatch med FIDE gjennomført i 2006 mellom Kramnik og regjerende FIDE-mester Veselin Topalov. Matchen ble vunnet av Kramnik, og dermed var 13 års rivalisering mellom FIDE og PCA avsluttet. Etter 6 år som PCA-verdensmester, fikk Kramnik dermed gleden av å være ubestridt verdensmester i sjakk i ett år, fram til 2007, da han tapte tittelen til Viswanathan Anand.