Det internasjonale bokseforbundet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det internasjonale bokseforbundet
Stiftet1946
HovedkontorLausanne
VirkeområdeJorda, globalt
MedlemskapGlobal Association of International Sports Federations
Association of Summer Olympic International Federations (–2023)
Nettstedwww.iba.sport (en)
Kart
International Boxing Association
50°53′44″N 1°24′18″V

Det internasjonale bokseforbundet (International Boxing Association, forkortet IBA) er et internasjonalt idrettsforbund som fastsetter regler for amatørboksing, godkjenner kamper og tildeling av priser for diverse mesterskaper samt foranlediger dopingkontroll innenfor boksingen. Medlemmene av AIBA er de nasjonale amatørbokseforbundene.

IBA ble opprettet i 1946 i London som AIBA av de engelske og franske nasjonale amatørbokseforbundene. Organisasjonen avløste det tidligere Fédération internationale de boxe amateur (FIBA), som inntil da hadde vært det internasjonale amatørbokseforbundet. Organisasjonens andre kongress ble arrangert i København i 1950, hvorunder AIBA vedtok en rekke reformer av reglene for avvikling av boksekamper, herunder regelen om at en kamp skal stoppes etter at en bokser har tatt telling tre ganger, likesom der i København ble vedtatt å innføre de nye vektklassene super lettvekt og super weltervekt i amatørboksingen.

I 2007 utgikk ordet amateure (amatør) av organisasjonens navn som ledd i en større omorganisering av AIBA og reglene for avvikling av boksekamper.

Under Russlands invasjon av Ukraina 2022 ble russiske boksere midlertidig utelukket fra IBA, men ble så ønsket velkommen igjen.[1]

I september 2022 prøvde IBA å nekte ukrainske boksere å delta under ukrainsk flagg.[2]

Per oktober 2022 er Umar Kremlev, en venn av Russlands president Vladimir Putin, styreleder i IBA.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Jubler: - En seier for Russland», Dagbladet, 6. oktober 2022
  2. ^ «Збірна України з боксу відмовилася виступати на юніорському чемпіонаті Європи під нейтральним прапором», (ukrainsk; «Det ukrainske bokselandslaget nektet å delte i junioreuropamestersktapet under nøytralt flagg»), ZN,UA, 27. september 2022

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]