Det internasjonale bokseforbundet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Det internasjonale bokseforbundet (International Boxing Association, forkortet IBA) er et internasjonalt idrettsforbund som fastsetter regler for amatørboksing, godkjenner kamper og tildeling av priser for diverse mesterskaper samt foranlediger dopingkontroll innenfor boksingen. Medlemmene av AIBA er de nasjonale amatørbokseforbundene.

IBA ble opprettet i 1946 i London som AIBA av de engelske og franske nasjonale amatørbokseforbundene. Organisasjonen avløste det tidligere Fédération internationale de boxe amateur (FIBA), som inntil da hadde vært det internasjonale amatørbokseforbundet. Organisasjonens andre kongress ble arrangert i København i 1950, hvorunder AIBA vedtok en rekke reformer av reglene for avvikling av boksekamper, herunder regelen om at en kamp skal stoppes etter at en bokser har tatt telling tre ganger, likesom der i København ble vedtatt å innføre de nye vektklassene super lettvekt og super weltervekt i amatørboksingen.

I 2007 utgikk ordet amateure (amatør) av organisasjonens navn som ledd i en større omorganisering av AIBA og reglene for avvikling av boksekamper.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]