Hopp til innhold

Første tideverv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

I J.R.R. Tolkiens fiktive verden, begynte det første tideverv med solens første reise og Noldoenes komme til Beleriand i Midgard, og det sluttet med Morgoths fall. Det første tideverv er også kjent som Alders tid.[1]

Dette tidevervet varte bare litt mer enn 580 år (og er det korteste av de tre tidevervene som er beskrevet av Tolkien), og det sluttet med Morgoths endelige fall ved å kombinere både Beleriands og Valinors hærstyrker.

Tolkien beskrev primært de hendelsene som dukket opp i Beleriand. Disse hendelsene ble samlet rundt de mange slagene skapt av Sindaene, Noldoene og de tre hus av Edain mot Angbands hærer og onde menn. Slagene hadde begynt alt før det første tideverv, faktisk i De to trærs år, men begynte for ramme alvor først etter at Noldoene kom til Beleriand. Det hadde vært alver i Beleriand i uminnelige tider, men de syntes nesten ikke å eksistere, og derfor hadde Morgoth tatt liten notis av dem, men Noldoene, særlig Fëanors sønner, hadde kommet nettopp for å overvinne Morgoth.

Se oså: andre tideverv, tredje tideverv og fjerde tideverv

De viktigste slagene i det første tideverv

[rediger | rediger kilde]
  • Dagor-nuin-Giliath (Slaget under stjernene, kalt dette fordi det ble utkjempet før solen hadde startet sin vandring) ble kjempet snart etter Noldoenes komme til Beleriand. Morgoth sendte en plyndreavdeling fra Angband for å angripe Noldoene leir i Hithlum, men alvene drev dem tilbake. Fëanor ble drept i dette slaget. Slaget blir regnet som det andre slaget av Beleriand (det første fant sted i De to trærs år).
  • Dagor Aglareb (det strålende slag) ble utkjempet ca. 75 år etter at Noldoene vendte tilbake til Beleriand. Morgoth angrep dem igjen, men hadde ikke suksess denne gangen heller. Noldoene ble så dristige at de beleiret Angband, men beleiringen hadde bare begrenset effekt fordi den nordre siden av Angband var på den nordre siden av Ered Engrin, og var uinntakelig.
  • Dagor Bragollach (Bråildens slag) begynte da Morgoth helte elver av ild ut av Angband, som ødela Noldoenes beleirende arme. Noldoene greide endelig å sette opp et forsvar, men deres tap var store. For eksempel var den grønne sletta Ard-galen blitt ødelagt av elvene av ild for alltid, og ble gitt det nye navnet Anfauglith, kvelende støv; og Dorthonions høyland, som hadde vært bebodd av Edain, ble ubeboelige.
  • Nírnaeth Arnoediad (Utallige tårer) var det første slaget som ble startet av Noldoene. De samlet en hær av alver, Edain, Bórs hus og Ulfang, som var alliert med fëanorsønnene. Alvene og deres allierte kom seg svært nær til Angband, men Morgoth triks hadde skapt uorden i slagplanen deres, og Ulfang ble bevist forræderisk. Navnet Utallige tårer kommer av at alvenes siste håp om seier ble knust. Landet Hithlum gikk tapt, Fëanors sønner ble spredd for alle vinder, Beleriands folk hadde blitt sterkt redusert. Morgoths orker laget en haug av alvenes og mennenes døde på Anfauglith.
  • Vredens krig fant sted etter at Eärendil seilte til Valinor for å be valaenen om hjelp i kampen mot Morgoth. Valaene sendte en stor hær av maiar, Vanyaer, og dem av Noldoene som hadde blitt igjen i Valinor. Teleriene nektet å hjelpe, bundet av en gammel fornærmelse som Noldoene i Beleriand hadde skyld i, men de gikk med på å frakte hæren over havet i deres berømte skip. I dette slaget ble de vingede dragene sett for første gang, den mest kjente av dem var Ancalagon den svarte, men valaene greide dette også. Morgoth ble fanget, og kastet ut av Arda, men hans land, så vel som det meste av Beleriand, var blitt ødelagt og hadde sunket i havet i kampens hete.

Det første tidevervs tidslinje

[rediger | rediger kilde]

Dette tidevervet varte i 583 år.

år

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Opplysningene her er stort sett fra J.R.R. Tolkien Silmarillion" med tillegg fra senere tekster satt sammen av hans sønn Ronald Tolkien
Autoritetsdata