Hopp til innhold

Fingon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fingon
Prins av Noldoene, Høykonge av Noldoene
Rasealv, Noldo
Andre navnFindekáno
Originalt navnFingon
FødtI Trærnes år
Dødår 471 første tideverv
IntrodusertSilmarillion

Fingon var en alv fra J.R.R. Tolkiens litterære legendarium om Midgard. Han var en av Noldoene, den eldste sønnen av Fingolfin, og eldre bror til Turgon, Aredhel og Argon. Navnet hans er en Sindarin versjon av Quenya navnet Findekáno (fin=ferdighet, káne=helt).


Fingon gikk med sin far og de fleste av de andre Noldoene, som forfulgte Morgoth, fra Aman til Midgard på begynnelsen av det første tidevervet. Han oppnådde stor heder allerede kort tid etter sin ankomst ved å redde sin slektning Maedhros, som var blitt tatt til fange av Morgoth, fra Thangorodrim. Etter denne handlingen sa Maedhros fra seg sine rettigheter til å bli Noldoenes høykonge etter sin far, og denne æren gikk da over til Fingolfins hus. Fingolfin gav Fingon et landområde i Dor-lómin, i vest av Hithlum, hvor han også kjempet godt under Beleiringen av Angband; han beseiret orkene som prøvde å gå rundt landet til for å angripe Hithlum fra vest, og senere ble også Fingon den første til å slåss mot dragen Glaurung da han for første gang viste seg og kom fram fra Angband.

Fingon ble Høykonge da Fingolfin døde i tvekamp med Morgoth etter Dagor Bragollach. Syv år senere invaderte Morgoths tropper Hithlum, og Fingon ble hard presset og var underlegen i styrke, men ble reddet av Círdan og hans folk fra Falas, som kom opp gjennom Drengistfjorden med skipene sine.

I Slaget Nirnaeth Arnoediad, vant Fingon nesten en stor seier; men på slutten av slaget ble han drept av Gothmog Herre av Balrogene.

Hans bror Turgon ble Noldoenes Høykonge etter Fingons død, men etter slaget trakk han seg tilbake til sin hemmelige by Gondolin.

Andre framstillinger av legendariet

[rediger | rediger kilde]

I den utgitte versjonen av Silmarillion, redigert av Christopher Tolkien, er Fingon satt som faren til Gil-galad, men dette er bare hentet fra en lite brukt ide som Tolkien hadde og er ikke satt opp slik i noen andre tekster. Christopher Tolkien har selv omtalt dette som en redigerings feil. I andre skrifter står det at Fingon hadde verken kone eller barn. Argon er heller ikke blitt tatt med i Silmarillion i det hele tatt.

Forgjenger  Høy konge av Noldoene
?–?
Etterfølger
Autoritetsdata