Belegost

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Belegost er en fiktiv by fra J.R.R. Tolkiens Midgard. Den var en av de to byene dvergene hadde i Blåfjellene (Ered Luin). Det vestrøne navnet var Mickleburg.

Belegost lå i den søndre delen av fjellkjeden og var hjemmet til det av dvergenes hus som er kjent som Broadbeamsengelsk. Navnet til Belegost på dvergenes språk, Khuzdul, var Gabilgathol som har en ukjent betydning. Belegost betyr Stor festning. Helt fram til slaget Nirnaeth Arnoediad var Azaghâl kongen deres.

Dvergene i Belegot var venner med Sindaene, og senere også med Noldoene av Beleriand. De ble ikke med dvergene fra Nogrod i Doriaths fall, og prøvde faktisk å råde vennene sine fra det.

Ulikt Nogrod i nord, overlevde Belegost delvis Vredens krig, selv om den hadde blitt ødelagt på det tidspungtet: Mange av dvergene fra Belegost sluttet seg til dvergene av Durins folk i Khazad-dûm 60 år etter krigen, men Ered Luin forble mange dvergers hjem (inkluderende noen dverger av Durins folk) i hvert fall til begynnelsen av det fjerde tidevervet.