Tuor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tuor dreper Othrod
Tuor
Rasemenneske (av Hadors hus)
Andre navnEladar, Ulmondil
Originalt navnTuor
Fødtår 472 første tideverv
DødDøde ikke, dro til Aman i år 473 F.T.
IntrodusertSilmarillion

Tuor er en fiktiv person fra J.R.R. Tolkiens fortellinger om Midgard under første tideverv. Han var eneste sønn av Huor og Rían og søskenbarnet til Túrin Turambar.

Tuor vokste opp hos alvene i Androth i Mithrimfjellene. Da han var seksten, ble han fanget av østerlingene. Etter tre år som trell unslapp han. Tuor levde som en fredløs for fire år, men fant aldri ut hvordan han skulle komme seg ut av Dor-lómin. Valaen Ulmo valgte så Tuor til å framsi en melding for kong Turgon av Gondolin. Sammen med alven Voronwë kom han omsider fram til Gondolin i år 495.

I Gondolin giftet han seg med Idril Celebrindal, dattera til Turgon, deres eneste barn var Eärendil. Tuor ble gjort til leder av Svanevingens hus, et av gondolindrims tolv hus. Under Gondolins fall forsvarte han byen mot orker, og drepte Maeglin, som hadde forrådt byen. Sammen med Idril unnslapp han fra byen, og til slutt reiste de til Valinor, hvor de "fortsatt lever". Tuor ble dermed det eneste mennesket som ble regnet inn blant alvene, og som dro til Valinor.

Tuor er faren til Eärendil og bestefaren til Elrond Halvalv og Elros, første konge over Númenor. Sammen med Beren og Aragorn var Tuor ett av tre mennesker som noensinne giftet seg med en av eldarinalvene.