Turgon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Turgon
Prins av Noldoene, Høykonge av Noldoene
Rasealv, Noldo
Andre navnTurukáno
Originalt navnTurgon
FødtI Trærnes år
Dødår 511 første tideverv
IntrodusertSilmarillion
Denne artikkelen er om J.R.R. Tolkiens fiktive alve-konge. For den senere Riksforstanderen av Gondor med samme navn, se Turgon (riksforstander).

Turgon var en alv fra J.R.R. Tolkiens litterære legendarium om Midgard. Turgon den vise var en av Noldoalvenes konger. Han var den andre av Fingolfins sønner, og bror til Fingon, Aredhel og Argon. Han ble etterhvert konge og hersker over den bortgjemte byen Gondolin. Navnet Turgon er en Sindarinisert form av hans Quenya navn Turukáno, som antakelig betyr noe slikt som "Tapper herre".

Selv om Turgon opprinnelig var imot at Noldoene reiste fra Aman, ble han likevel med på ferden. Etter at Fëanor og hans sønner hadde forlatt resten av Noldoene og tatt de eneste skipene de hadde, var han med på å ledet folket over det farlige Helcaraxë med sin far Fingolfin. Han mistet sin kone, Elenwë i overfarten til Midgard, og slo seg ned ved Vinyamar i Nevrast. Der ble han herre over et blandet folk, både Noldoer og Sindaer.

Mens han ferdedes sammen med sin fetter Finrod Felagund langs elva Sirion, sendte Ulmo dem begge en drøm om at de skulle se etter et hemmelig skjulested, hvor de kunne være trygge for Morgoths kraft. I det følgende året åpenbarte Ulmo seg også direkte for Turgon og ledet ham til dalen Tumladen i Echoriath (De omkransende fjell). Dit flyttet Turgon senere i all hemmelighet, og brakte med seg en tredjedel av den opprinnelige hærskaren som hadde fulgt hans far Fingolfin, og mange av Sindaene, og de forlot Nevrast, og bygget byen Gondolin. Det at så mange av deres folk plutselig forsvant ledet mange alver til å lete etter Turgons Bortgjemte by. Turgon og folket hans forble i Gondolin i mange år, og Turgons datter, Idril, giftet seg men mannen Tuor etter at denne hadde blitt ledet inn i landet av drømmer sendt av Ulmo. Tuors komme hadde lenge vært forutsett av Ulmo, som også hadde gitt Turgon instrukser om å la det bli igjen en rustning i Nevrast til en framtidig budbringer, som viste seg å være Tuor. Tuors advarsler om fare ble avvist av Turgon, som stolte fullt og helt på at hans kongerike var en hemmelighet, og at hans alliertes, ørnenes, vaktsomhet skulle beskytt hans land mot alle Morgoths inntrengere eller spioner.

Turgon døde mens han forsvarte Gondolin da det på grunn av forræderi fra hans nevø Maeglin ble angrepet og plyndret av en av Morgoths hærskarer.

Halvalvenes slektslinje[rediger kilde]

Finwë
 
Indis
 
Huset Hador
 
Huset Haleth
 
Huset Bëor
 
Thingol
 
Melian
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fingolfin
 
 
 
Galdor
 
Hareth
 
Barahir
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Turgon
 
Elenwë
 
Huor
 
 
 
Beren
 
 
 
Lúthien
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Idril
 
 
 
Tuor
 
 
Nimloth
 
Dior
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eärendil
 
 
 
Elwing
 
Eluréd
 
Elurín
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Galadriel
 
Celeborn
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Elros
 
 
 
Elrond
 
Celebrían
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Konger av Númenor
Herrer av Andúnië
Konger av Arnor
Konger av Arthedain
Høvdinger av Dúnedain
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aragorn
 
Arwen
 
Elladan
 
Elrohir
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eldarion

Ekteskapene mellom menn og alver er flere.


Forgjenger:
 Fingon 
Høy konge av Noldoene
(?–?)
Etterfølger:
 Gil-galad 
Autoritetsdata