Ezekiel Kemboi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Ezekiel Kemboi Cheboi (født 25. mai 1982 i Matira) er en kenyansk friidrettsutøver, vinner av 3000 meter hinder under OL 2004 i Athen.

Kemboi begynte ikke med friidrett før han sluttet skolen, og vant det afrikanske juniormesterskapet i 2001 til tross for at han falt.

I 2002 kom Kemboi på andre plass i Commonwealth-lekene. I det afrikanske mesterskapet løp han inn til en fjerdeplass, men dette ble endret til bronsemedalje etter at vinneren, Brahim Boulami fra Marokko ble utstengt på grunn av dopingmisbruk.

Under VM 2003, hadde Kemboi en knallhard duell med sin tidligere landsmann Saif Saaeed Shaheen, som nå løp for sitt nye land Qatar. Til slutt vant Shaheen med mindre enn ett sekunds margin. Kemboi vant OL-gull i Athen i 2004 foran to landsmenn Brimin Kipruto og Paul Kipsiele Koech, etter at Shaheen ikke fikk lov til å delta, men hadde så noen magrere år. Under VM i Helsingfors, måtte Kemboi igjen ta til takke med sølvmedaljen bak den utilnærmelige Shaheen, og også under VM 2007 i Osaka ble det sølv i en trippelseier; Brimin Kiprop Kipruto gull og Richard Kipkemboi Mateelong tok bronse. I OL 2008 ble Kemboi bare nummer sju, tross seier i det kenyanske uttaksløpet, men etter 2008 har han vært blant verdens to-tre beste. Han vant gull i en spurt med fire løpere under VM i Berlin 2009, og hadde årsbeste i verden, og han vant to stevneseire i Diamond League-sesongen 2010, hvor han imidlertid bare deltok i fire løp og derfor gikk glipp av muligheten til å slå Paul Kipsiele Koech sammenlagt. Han fikk også sølv i det afrikanske mesterskapet 2010, bak Richard Kipkemboi Mateelong.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Ezekiel Kemboi – Profil og OL-resultater på sports-reference.com.