Ewan MacColl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Ewan MacColl (født som James Henry Miller 25. januar 1915 i Broughton, Salford, Lancashire, død 22. oktober 1989) var en kjent britisk folkemusikk-sanger, låtskriver, skuespiller, poet, dramatiker og plateprodusent.

Ewan vokste opp i en atmosfære av voldsom politisk debatt ispedd et stort repertoar av sanger og historier som hans foreldre hadde tatt med seg fra Skottland. Ewan forlot skolen i 1930 under den store depresjonen, og han stilte seg i de stadig lengre rekkene av arbeidsledige. På 1930-tallet utførte han arbeid innenfor en rekke jobber og han tjente også litt penger som en gatesanger.

Han var faren til sanger og låtskriver Kirsty MacColl. Han samarbeidet med Joan Littlewood med teater-oppsetninger og sammen med Peggy Seeger når det gjaldt folkemusikk. MacColl var medlem av Communist Party of Great Britain (CPGB). I 1932 åpnet den britiske kontraspionasje-tjenesten, MI5, en fil på MacColl, etter at politiet fortalte dem om denne sangeren som var «en kommunist med svært ekstreme synspunkter» og som trengte "særlig oppmerksomhet".

MI5 forårsaket blant annet at enkelte av MacColl's sanger ble avvist av BBC, og de forhindret ansettelse av Littlewood som programleder for BBC`s barneprogrammer. MacColl ble innrullert i den britiske hæren i juli 1940, knappe 10 måneder inn i den andre verdenskrig, men han forlot hæren i desember samme år. Grunnen til at han trakk seg fra hæren og hvorfor han ikke ble stilt for retten som en desertør er fremdeles et mysterium.

I 1956 forårsaket MacColl en skandale da han ble forelsket i den 21 år gamle Peggy Seeger, som hadde kommet til England fra USA for å transkribere musikken til Alan Lomax's antologi, Folk Songs of North America (utgitt i 1961). På denne tiden var MacColl, som var tyve år eldre enn Peggy, fremdeles gift med hans andre kone, danseren Jean Newlove (født i 1923), mor til to av hans barn, Hamish (f. 1950) og Kirsty (1959 – 2000).

Mange av MacColl mest kjente sanger ble fremført på teater. For eksempel, skrev han "The First Time Ever I Saw Your Face" som ble brukt i et skuespill som Peggy Seeger, var med i. Han lærte henne denne sangen over telefon, ettersom Seeger var på turné i USA på denne tiden. MacColl hadde blitt utestengt fra USA på grunn av hans kommunistiske fortid.

MacColl's sang, «Dirty Old Town", inspirert av hans hjemby of Salford, i Lancashire ble skrevet til broen en vanskelig scene endring i hans spill, «Landskap med skorsteiner" (1949). Det fortsatte med å bli et folk-revival stift og ble dekket av The Spinners (1964), Roger Whittaker (1968), The Dubliners (1968), Rod Stewart (1969), The Pogues (1985), the Mountain Goats (2002) , Simple Minds (2003), Ted Leo og farmasøyter (2003), og Frank Black (2006).

MacColl sang og komponerte en rekke protestsanger for en bevegelse som støttet opp om en kjernefysisk nedrustning av atomvåpen, for eksempel står han bak sangen «Against the Atom Bomb». Han skrev også "The Ballad of Tim Evans" (også kjent som «Go Down You Murderer") en protestersang mot dødsstraff, basert på den berømte drapssaken der en uskyldig mann, Timothy Evans, ble dømt og henrettet, før den virkelige synderen ble oppdaget.