Timothy Evans

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Timothy Evans
Født20. nov. 1924[1]Rediger på Wikidata
Merthyr TydfilRediger på Wikidata
Død9. mars 1950[1]Rediger på Wikidata (25 år)
Pentonville fengselRediger på Wikidata
Beskjeftigelse LastebilsjåførRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata

Timothy Evans (født 20. november 1924 i Merthyr Tydfil i South Wales, død 9. mars 1950 ved henging) var en waliser anklaget for mordet på sin kone og datter under et opphold i Notting Hill, London i november 1949. I januar 1950 ble Evans dømt for drapet på datteren sin, og han ble dømt til døden ved henging på grunn av dette.

Under rettssaken, hadde Evans anklaget naboen, John Christie, for å være ansvarlig for begge drapene. Tre år etter Evans sin rettssak og henging, ble det oppdaget at Christie var en seriemorder som hadde myrdet en rekke kvinner på hans egen eiendom, inkludert hans egen kone, og disse oppdagelsene kastet alvorlig tvil om dommen mot at Timothy Evans var riktig. En offisiell undersøkelse som ble foretatt seksten år etter at Evans ble hengt bekreftet at Evans sin datter var blitt myrdet av Christie, og Evans ble deretter gitt en posthumt benådning. Denne saken genererte mye kontrovers og ble senere anerkjent som et justismord. Dette spilte en stor rolle i avskaffelsen av endelig dødsstraff i Storbritannia.

Hans biologiske far forlot familien i 1924 kort tid før Evans ble født. Evans hadde en eldre søster Eileen og en yngre halvsøster Maureen, som ble født etter at Evans mor giftet seg for andre gang i 1929. Som barn, hadde Evans problemer med å lære å snakke og han slet på skolen. Etter en ulykke da han var åtte år, utviklet Evans en tuberkuløs verucca på hans høyre fot som aldri ble helt bra igjen, og som gjorde at han gikk glipp av betydelige mengder tid fra skolen på grunn av flere omfattende behandlinger. Derfor klarte han verken å lese eller skrive noe utover hans eget navn som voksen. Som barn, ble Evans ansett for å ha et dårlig temperament og han hadde flere raserianfall.

Den 20. september 1947 giftet Evans seg med Beryl Susanna Thorley, som han hadde møtt gjennom en felles venn av dem. Timothy og Beryl fikk datteren Geraldine som ble født 10. oktober 1948. Deres ekteskap var preget av flere store krangler, forsterket av Beryl sitt dårlige renhold og manglende evne til å håndtere familiens økonomi. Timothy fikk etter hvert større og større problemer hans tunge drikking som forverret hans allerede korte temperament.

På slutten av 1949, ble Beryl ut at hun var gravid med deres andre barn. Siden familien allerede slet økonomisk, bestemte Beryl seg for at det eneste valget var å ta abort, og etter noe motvilje, godtok Evans denne beslutningen. Flere uker senere, 30. november 1949, informerte Evans politiet at han hadde drept sin kone. Hans første tilståelse var at han hadde ved et uhell hadde drept henne ved å gi henne noe i en flaske som en mann hadde gitt til ham for å avbryte graviditeten. Deretter skal han ha kastet liket i en kloakk i nærheten av hjemmet deres, men politiet fant ingenting på det angitte stedet i kloakk-systemet og forklaringen ble ikke godtatt som ekte. Til tross for flere svake indisier brukte juryen bare 40 minutter på å finne Evans skyldig i drapene på hans kone og barn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6751wcs, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]