Europa Point

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Europa Point.

Europa Point (på spansk og llanito: Punta de Europa eller Punta Europa), er det sørligste punkt i Gibraltar, men det sørligste punkt på Den iberiske halvøy er Punta de Tarifa som er lokalisert 25 km sørvest for Gibraltar. Enden av Gibraltarklippen er flat og består av en idrettsplass og noen få bygninger. På en klar dag kan man se Nord-Afrika på tvers over Gibraltarstredet inkludert Ceuta og Riffjellene i Marokko; foruten også Gibraltarbukta og spanske byer langs dens kyster. Man kan komme til punktet fra gamlebyen via Europa-veien.

Det er seks kjente bygg på Europa Point: Hardings batteri (et restaurert batteri), Ibrahim al-Ibrahim-moskeen, den katolske Helligdommen for Vår frue av Europa, fyrtårnet på Europa Point, og Nonnens brønn («Nonnens brønn», et gammelt vannreservoar under bakken). Her ligger også Gibraltars eneste cricketbane (oval)[1] hvor Gibraltars nasjonale cricketlag har spilt. Siden 2013 har også minnesmerket Sikorski-minnesmerket stått her, til minne om da general Władysław Sikorski og polske soldater som døde ved Gibraltar ved en flystyrt i 1943.

Europa Point har forbindelse med østsiden av klippen, Sandy Bay og Catalan Bay, via Dudley Ward-tunnelen som ble gjenåpnet i 2010 etter å ha vært stengt i åtte år grunnet fatalt ras.

Gibraltars regjering brukte 4,4 millioner Gibraltar-pund på å modernisere Europa Point. Det ble åpnet i 2011 av daværende statsminister Peter Caruana.[2] I 2013 ble en kanon, en original RML 12,5 tommer, 38 tonn tung etterligning fra Hardings batteri plassert der. Gibraltars universitet er siste tilvekst av bygg på Europa Point. Det var klart til å ta imot studenter i september 2015.

Notable bygninger[rediger | rediger kilde]

Harding's Battery, med fyrtårnet og moskeen i bakgrunnen.

Hardings batteri[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Hardings batteri

På Europa Point er det blitt bygget både spanske og mauriske festninger, såvel som de som ble bygget av britene som ble lagt til klippene som var en del Gibraltars naturlige forsvar. Tilleggene besto av brønner, skraping av fjellet for å fjerne hånd- og fotfeste, og la til en stort antall med kanoner støttet av en lokalt kaserne.[3]

I dag er Hardings batteri et sentralt punkt på Gibraltars ytterpunkt mot sør. Det ble bygget på 1800-tallet og viser det omfang og størrelse på kanoner som kunne skyte 400 kilos prosjektiler, 30 cm i diameter over til den andre siden av Gibraltarstredet. Ammunisjonsmagasinet under bakken for denne ammunisjonen er i dag et besøkssenter.

Fyrtårnet[rediger | rediger kilde]

Fyrtårnet på Europa Point.

Utdypende artikkel: Fyrtårnet på Europa Point

Fyrtårnet på Europa Point ble bygget av guvernør Alexander Woodford mellom 1838 og 1841. Det ble helautomatisert i februar 1994 og lyskjeglen kan sees på 27 km avstand. Det er det sørligste fyrtårn som det britiske selskapet Trinity House er ansvarlig for[4] og det eneste utenfor Storbritannia, Irland og Kanaløyene.

Gibralterne kaller det «la farola» på det lokale språket llanito. Gibraltars radioamatører bruker å sende fra området ved fyret.[5]

Ibrahim al-Ibrahim-moskeen[rediger | rediger kilde]

Ibrahim al-Ibrahim-moskeen.

Ibrahim al-Ibrahim-moskeen, også kjent som Kong Fahd bin Abdulaziz al-Saud-moskeen, er moske lokalisert ved Europa Point. Den er ikke finansiert av Gibraltars rundt 2000 muslimer, men av kong Fahd bin Abdul Aziz av Saudi-Arabia. Den tok to år å bygge til en kostnad av rundt 5 millioner pund. Det ble offisielt innviet den 8. august 1997. Det inneholder også skole, bibliotek og forelesningshall.

Helligdommen for Vår frue av Europa[rediger | rediger kilde]

Helligdommen for Vår frue av Europa.

Helligdommen for Vår frue av Europa (engelsk: Shrine of Our Lady of Europe; spansk: Nuestra Señora de Europa) er en katolsk valfartskirke og en nasjonalhelligdom på spissen av Gibraltar.[6] Kirken er dedikert til Vår europeiske frue, den katolske beskytter av Gibraltar. Pave Johannes Paul II godkjente offisielt i 1979 tittelen Vår frue av Europa (jomfru Maria) som beskytter av Gibraltar, og deretter ble helligdommen restaurert. Ved helligdommens 700-årsjubileum mottok det en gullrose fra pave Benedikt XVI i mai 2009.

Den 20. august 1462, på den hellige Bernhard av Clairvauxs festdag, erobret spanjolene Gibraltar fra maurerne. De fant en liten moské på Europa Point og konverterte den til en kristen helligdom til ære for Vår frue som beskytter av Europa. Det ble bygget et stort kapell med rette vinkler ved moskeens østmur og hele området ble Helligdommen dedikert helgenen. Statuen var ganske liten, kun 6 meter i høyden, utskåret i tre og dekorert i flere farger: kongelig rød, blå og gull. Jomfruen var sittende i en enkel stol med Jesubarnet i fanget. Begge var kronet og Jomfruen holdt i høyre hånd et septer med tre blomster som symboliserte kjærlighet, sannhet og rettferdighet. Helligdommen ble kjent og populær i rundt to århundrer. Skip som passerte Gibraltarstredet salutterte Vår frue mens de passerte Europa Point og sjøfolk kom ofte i land med gaver til helligdommen. Det ble gitt forsyninger med olje slik at et lys kunne være brennende ikke bare foran avbildningen, men også i tårnet.

Nonnens brønn[rediger | rediger kilde]

Nonnens brønn på Europa Point.

Nonnens brønn er en gammel underjordisk vannreservoar på motsatt side av Keightley Way-tunnelen. Det representerer et av de eldste bevisene på kunstig vanntilgang i Gibraltar. Navnet på vanntanken er antatt å være avledet fra nonnene tilknyttet Helligdommen for Vår frue av Europa. På 1700-tallet ga brønnen vann til militæret og tidlig på 1800-tallet ga det vann til et bryggeri som ble bygget rett ved. I 1988 ble det rekonstruert til den antattes opprinnelige festningslignende bygningen.[7]

Gibraltars universitet[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Gibraltars universitet

Gibraltars universitet er det eneste bygget, unntatt moskeen, som er bygget i løpet av siste to hundre årene. Universitetet tok imot sine første studenter i september 2015. Det undervises foreløpig i disse disiplinene:

I løpet av sitt første år vil universitetet kun tilby deltidsstudier, men med fulltidsstudenter fra september 2016.[8]

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Gibraltar Oval» Arkivert 10. august 2013 hos Wayback Machine., Cricket Europe
  2. ^ Oliva, F (21. oktober 2011): «Caruana Opens £4.4m Refurbishment of Europa Point Leisure zone» Arkivert 13. april 2014 hos Wayback Machine., Gibraltar Chronicle.
  3. ^ Ehlen, Judy; Harmon, Russell S. (2001): «The environmental legacy of military operations» i: Geological Society of America, ISBN 978-0-8137-4114-7, s. 110.
  4. ^ «Lighthouses of Gibraltar», Russ Rowlett og University of North Carolina at Chapel Hill.
  5. ^ Gibraltar Amateur Radio Arkivert 13. juni 2006 hos Wayback Machine.
  6. ^ «National Shrine of Our Lady of Europe, Gibraltar», Gcatholic.org
  7. ^ «Nun's Well», Costasur.com
  8. ^ «Gibraltars universitet», offisielt nettsted

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Ferrer‐Gallardo, X. & Van Houtum, H. (2013): «Europe without an Endpoint» i: Period. Tijdschrift voor economische en sociale geografie, 104(2), s. 243-249. Sammendrag