Fyrtårnet på Europa Point

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fyrtårnet på Europa Point
Fyrtårnet på Europa Point
Beliggenhet
AdresseEuropa Point, Gibraltar
LandStorbritannia
Historiske fakta
Eier(e)Gibraltars regjering
Etablert1838
Påbegynt1841
Bygningsdata
Høyde20 m
Kart
Europa Point Lighthouse
36°06′35″N 5°20′41″V

Fyrtårnet på Europa Point er et fyrtårn som står på den sørøstlige spissen av Gibraltarhalvøya, kalt Europa Point, ved innløpet til Middelhavet.

Fyrtårnet ble innviet den 1. august 1841 i en kort seremoni med rundt 10 000 mennesker til stede. Den første oppgraderingen av fyrtårnet skjedde i 1864 da lampe med enkel veke ble erstattet av en med fire, framstilt av firmaet Chance Brothers. Det var ytterligere endringer i 1875 og i 1894 da mengden av lys ble økt. En tre lamper med glødehette ble lagt til i 1905 og ytterligere moderniseringer kom utover 1900-tallet før fyret ble helautomatisert i 1994.

Fyrtårnet er drevet av det britiske selskapet Trinity House. Det sylindriske tårnet er malt hvitt med et bredt rødt horisontalt bånd på midten. Fyrtårnet har en høyde på 20 meter og står 49 meter over merket for flo sjø. Det sender et hvitt lys hvert tiende sekund. Gibraltars amatørradioforbund opererer årlig fra fyrtårnet hver tredje helg i august.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fyrtårnet på Europa Point er også kalt for Trinity Lighthouse («Treenighetens fyrtårn»), Viktoriatårnet og på det lokale språket llanito kalt La Farola.[1] Det er konstruert i typisk britisk formgivning. Dens byggestart var i 1838.[2][3] Alexander George Woodford (1782–1870), guvernør og øverstkommanderende av Gibraltar la ned den første steinen ved fyrtårnets fundament den 26. april 1838 med støtte fra frimurerordenen på Gibraltar.[2][4] Inskripsjonen lyder som følgende:

Denne fundamentsteinen av et fyrtårn, reist på anmodning av koloniregjeringen av Hennes majestet Victoria, dronning av Storbritannia og Irland og deres besittelser, i det første året av hennes styre, ble lagt ned den 26. dagen av april, 1838 A.D., 5838 A.L., med militær og frimurerordenens æresbevisninger, ved hans eksellense generalmajor sir Alexander Woodford, K.C.B. &c., guvernør og øverstkommanderende av byen og garnison ved Gibraltar, assistert av prost W. E. T. Burrow, D.D. F.R.S. Provinsiell stormester, for beskyttelse av handelen i Middelhavet, for frelsen av menneskelig liv, og til ære av britiske navn.

Europa Point Lighthouse i 1879
Europa Point Lighthouse.

Et kortvarig seremoni for hendelsen hadde rundt 10 000 mennesker som vitner.[1][5] Byggingen av fyrtårnet var fullført i 1841, og ble innviet i henhold til planlegging den 1. august dette året.[6] Første gangen lyset ble slått på fyrtårnet trakk det et publikum på mer enn 2 000 mennesker.[2][3][5]

For å navigere gjennom Gibraltarbukta før åpningen av fyrtårnet var seilere avhengig av lys som kom fra den katolske valfartskirken Helligdommen for Vår frue av Europa. Sjøfolk viste sin takknemlighet ved gaver, blant annet å etterlate forsyninger med olje ved kirken slik at kirken fortsatt kunne brenne lys.[5][7][8] Ved åpningen av fyrtårnet var lyset framstilt ved en oljelampe med en veke. Intensiteten av lyset ble øket ved en kombinasjon av en dioptrisk (reflekterende) linser og katoptriske speil.[9] Den 25. april 1843 ble belysningen oppgradert for øke synbarheten fra Sandy Bay, og i 1854 ble det rapportert at det var synlig 26 km unna.[10]

Det var ulike utbedringer av lyskilden i årene som fulgte, men det var først mellom 1954 og 1956 at det ble benyttet elektrisk lys.[5][9] En langt mer kraftig og roterende linse ble benyttet som hovedoptikk, og et sekundært lys nedenfor hovedlyset ble inkludert for å kaste en fast rødt lys som dekket regionen ved Pearl Rock. Rødt var for å indikere farlig område. Høyden på tårnet ble samtidig økt med 1,8 meter.[9]

Administrasjon[rediger | rediger kilde]

Fyrtårnet på Europa Point og Gibraltarklippen, som sett fra Gibraltarstredet.

Fyrtårnet på Europa Point er det eneste fyrtårn utenfor Storbritannia som er operert av Trinity House, et fyrtårnselskap basert i England.[2][3] Av den grunn ble det også referert til som Trinity-fyrtårnet. Trinity House ble ansvarlig for fyrtårnet på tiden ved vedtaket av en lov i det britiske parlamentet i 1838. I tillegg resulterte loven om handelsskip av 1894 til at Trinity House ble autoriteten for fyrtårn for Gibraltar, General Lighthouse Authority (GLA).[9][11]

Stedet for fyrtårnet er administrert av Gibraltars regjering, og overvåking av fyrtårnet skjer via en rapporteringsstasjon forbundet ved telefonlinje til Gibraltars havnekontor.[3][9]

Kort tid etter den andre verdenskrig ble amatørradio innført i Gibraltar, og en egen amatørradiosamfunn, med hovedkvarter på Coaling Island midt i den vestlige enden av Gibraltars havn, operer fra fyrtårn kun en gang i året. Det skjer den tredje helgen i august. Målet da er å plassere fyrtårn på luften ved å benytte kallesignalet ZB2LGT.[12][13] Nummeret til Amateur Radio Lighthouse Society (ARLHS), er GIB-001.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Purdy, John (1840): «The Pharonology» i: Laurie, R.H.: The new sailing directory for the Strait of Gibraltar and the western division of the Mediterranean Sea, s. i.
  2. ^ a b c d «Europa Point», offisielt nettsted for Gibraltar
  3. ^ a b c d e «Lighthouses of Gibraltar», Unc.edu. Russ Rowlett og University of North Carolina at Chapel Hill.
  4. ^ Lee, Sidney, red. (1900): «Woodford, Alexander George», Dictionary of National Biography. 62. London: Smith, Elder & Co.
  5. ^ a b c d «Lighthouse at Europa Point», Gibraltar Travel Guide.
  6. ^ The Merchants' Magazine and Commercial Review. F. Hunt. 1842. s. 578.
  7. ^ «Origin of the title 'Our Lady of Europe'» Arkivert 28. oktober 2016 hos Wayback Machine., Ourladyofeurope.net. Det katolsk bispedømme i Gibraltar.
  8. ^ Mascarenhas, Alice (5. mai 2009): «The Shrine of Our Lady of Europe is a Centre of Spirituality», Gibraltar Chronicle.
  9. ^ a b c d e «Europa Point» Arkivert 17. august 2012 hos Wayback Machine., Trinity House.
  10. ^ Atlantic Navigator ([1854] 2009), s. 112. ISBN 978-3-86195-170-4.
  11. ^ «About Trinity House», Trinity House.
  12. ^ «Gibraltar Amateur Radio Society», Gibraltar Amateur Radio Society
  13. ^ «Calling the world from the lighthouse», Gibraltar News from Panorama

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]