Gibraltarstredet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 35°57′44,806″N 5°31′4,3788″V

Romferjefoto fra NASA med Den iberiske halvøy til venstre (nord) og Maghreb til høyre (sør). Vi ser Middelhavet i bakgrunnen og Atlanterhavet nederst til venstre i forgrunnen. Innsnevringen mellom Atlanterhavet og Middelhavet er Gibraltarsundet.

Gibraltarstredet er det smale sundet mellom Spania og Gibraltar i nord og Marokko og Ceuta i sør, og som utgjør sjøveien mellom Atlanterhavet i vest og Middelhavet i øst. Fjellene som avgrenser Gibraltarsundet var kjent som Herkulessøylene i antikken. Det finnes noen små øyer der som både Spania og Marokko gjør krav på, som for eksempel Isla Perejil. Stredet er 300 til 900 meter dypt[1][2] og er rundt 15 km bredt på det smaleste.

Gibraltarsundet ligger svært strategisk til. Skip som går mellom Atlanterhavet og Middelhavet passerer gjennom dette stredet under Gibraltarfjellet. I tillegg er dette den enkleste veien mellom Europa og Afrika for landeveisfarende. Under andre verdenskrig hadde britiske styrker kontroll over Gibraltarstredet fra basen sin. Tyske ubåter som kom seg inn i Middelhavet ble i praksis fanget der, siden de ikke kunne gå ut stredet i overflateposisjon på grunn av britisk overvåkning og siden de ikke kunne dykke ut sundet siden dypvannsstrømmene var for sterke.

Spanske og marokkanske styresmakter har i de siste årene arbeidet med å finne ut om det er mulig å bygge en tunnel under stredet på lignende vis som Eurotunnelen mellom England og Frankrike. En ny treårsplan for kartlegging av en mulig jernbanetunnel ble kunngjort i 2003.

I tillegg har en gruppe amerikanske og britiske ingeniører undersøkt muligheten for å bygge bro over stredet. En slik bro ville måtte være en kombinert fagverks-hengebro og ville være mye høyere (over 900 meter) og lengre (15 km) enn noen bro som finnes i dag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Robinson, Allan Richard og Paola Malanotte-Rizzoli (1994). Ocean Processes in Climate Dynamics: Global and Mediterranean Examples. Springer. s. 307. ISBN 0-7923-2624-5. 
  2. ^ «Workshop on Analysis of Variables and Numerical Simulation of the Water Masses Exchange Through The Strait of Gibraltar». Universidad de Cádiz. april 1998. Arkivert fra originalen 2008-10-03. Besøkt 23. april 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Straße von gibraltar panorama V1.jpg
Gibraltarstredet sett fra Mirador del Estrecho