Władysław Sikorski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Władysław Sikorski
General Władysław Sikorski, fra Library of Congress
Født20. mai 1881[1][2][3]Rediger på Wikidata
Tuszów Narodowy[4]
Død4. juli 1943[1][2][5][6]Rediger på Wikidata (62 år)
Gibraltar[7][8]
Flystyrt ved Gibraltar
BeskjeftigelsePolitiker, militært personell Rediger på Wikidata
Embete
 • Polens statsminister (1939–1943)
 • Polens statsminister (1922–1923)
 • generalinspektør for de væpnede styrker (1939–1943) Rediger på Wikidata
Utdannet vedDet nasjonale polytekniske universitet i Lviv
EktefelleHelena Sikorska
BarnZofia Leśniowska
Partipartiløs
Front Morges
NasjonalitetPolen
GravlagtSt. Leonard's Crypt
Utmerkelser
32 oppføringer
Den hvite ørns orden
Storkors av Æreslegionen
Storoffiser av Stjerneordenen
Krigskorset
1. klasse av Grunwald-korsets orden
Medaljen for ti års uavhengighet
Kommandørkors av Virtuti Militari
Sølvkors av Virtuti Militari
Storkors av Ordenen Polonia Restituta
Kommandørkors av Ordenen Polonia Restituta
Tapperhetskorset
Storoffiser av Æreslegionen
Ordensbånd av Den aztekiske ørns orden
Fortjenstkorset i gull
Midt-Litauens hærs fortjenstkors
2. klasse av Trestjerneordenen
Storoffiser av Leopoldsordenen
Frihetskorset (Estland)
2. klasse av Den oppadstigende sols orden
Kommandør av 1. klasse av Finlands hvite roses orden
1. klasse av Den hvite løves orden
Storkors av Den hvite ørns orden
Sankt Savas orden
Storkorsridder av Italias kroneorden
Tsjekkoslovakias krigskors 1918
Storkors av Finlands hvite roses orden
Krigskorset
Uavhengighetskorset
Storkors av Romanias kroneorden
Uavhengighetskorset
Minnemedaljen for krigen 1918–1921
Erinnerungskreuz 1912/13
Militær gradGeneral, generał broni
Deltok iFørste verdenskrig, andre verdenskrig
IMDbIMDb
Signatur
Władysław Sikorskis signatur

Władysław Eugeniusz Sikorski (født 20. mai 1881 i Tuszów Narodowy nær Mielec i Østerrike-Ungarn, død 4. juli 1943 ved Gibraltar) var en polsk offiser (general) og politisk leder. Under andre verdenskrig var Sikorski statsminister i den polske eksilregjeringen og øverstkommanderende for de polske styrkene.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn, tidlig virke[rediger | rediger kilde]

Han ble født i landsbyen Tuszów Narodowy, i det som idag er det Subkarpatiske voivodskap i dagens sørøstlige Polen, men som den gang var den del av Østerrike-Ungarn, en av de tre stormaktene som delte Polen mellom seg. Før første verdenskrig etablerte og deltok han i flere undergrunnsorganisasjoner som arbeidet for polsk selvstendighet. Han kjempet i de polske legionene under første verdenskrig og utmerket seg der.

Under den polsk-sovjetiske krig (1919–1921) deltok han og spilte en viktig rolle i slaget ved Warszawa hvor de sovjetiske styrkene overraskende ble slått tilbake av et polsk motangrep.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Sikorski (til venstre) med Andrew McNaughton, Winston Churchill og Charles de Gaulle

I de første årene av den andre polske republikk holdt Sikorski forskjellige ministerposter inkludert stillingen som statsminister (1922–1923) og minister for militære forhold (1923–1924). Etter Józef Piłsudskis kupp i mai 1926 og innsettelsen av den nye regjeringen basert på Sanacja ble Sikorski satt på sidelinjen. Inntil 1939 tilhørte han opposisjonen og skrev i den perioden flere bøker om krigføring og om Polens utenriksrelasjoner.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Under andre verdenskrig ble Sikorski statsminister i den polske eksilregjeringen, øverstkommanderende for de polske styrkene og en energisk forkjemper for Polens sak internasjonalt. Sommeren 1941 angrep Tyskland Sovjetunionen. Dermed endret den potensielle alliansesituasjonen seg. Den britiske utenriksminister Anthony Eden forsøkte å få i gang de polsk-sovjetiske relasjoner som var blitt brutt etter den sovjetiske invasjon av østre Polen i 1939. Sikorski støttet gjenopprettelsen av diplomatiske forbindelser med Sovjetunionen, men ikke uten videre.[trenger referanse]

Sikorski og den sovjetiske ambassadøren i London, Ivan Majskij, innledet den 17. august 1941 samtaler som fortsatte i november-desember 1941 direkte med Josef Stalin og Vjatsjeslav Molotov da Sikorski assistert av den polske ambassadøren i Moskva, professor Kot, og general Władysław Anders besøkte Moskva[9]. Stalin erklærte «amnesti» for polakker i Sovjetunionen, noe som muliggjorde utvandring av 70 000 polakker via Persia. Blant disse fantes det seg mange som kunne rekrutteres til de polske militære styrker.

Det fantes imidlertid fremdeles et stort antall polakker som ikke ble frigitt fra Gulag, eller som ikke fikk kjennskap til det såkalte amnesti eller praktisk mulighet til emigrasjon. Mange av disse kom til å inngå i den polske armé som ble organisert av sovjeterne et års tid etter.

Sikorski foretok tre reiser til USA og Canada for å informere om situasjonen i Polen, utvirke kreditter for støtte av den underjordiske armé, Armia Krajowa (AK), og for å utvirke anerkjennelsen av AK som regulær militær styrke.

I april 1943 brøt Sovjetunionen igjen forbindelsene til den polske eksilregjering etter Sikorski krevde at det internasjonale Røde Kors skulle etterforske Katyn-massakren.

Sikorsky døde i juli 1943 da flyet han var med styrtet etter avgang fra Gibraltar. Han var da på vei tilbake fra Midtøsten der han hadde inspirert polske styrker og hadde møte med general Władysław Anders.

Sikorski ble begravet i Newark-on-Trent, utenfor Nottingham i England. Den 17. september 1993 ble hans levninger overført til den kongelige krypt på slottet Wawel i Kraków.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Wladyslaw Sikorski, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Wladyslaw-Sikorski, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 26. april 2014[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w67p9d8v, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ Carnegie Hall linked open data, Carnegie Hall agent-ID 112846, besøkt 2. mai 2022[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ Munzinger Personen, oppført som Wladyslaw Sikorski, Munzinger IBA 00000001096, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ Internetowy Polski Słownik Biograficzny, Internetowy Polski Słownik Biograficzny ID wladyslaw-sikorski-1881-1943-naczelny-wodz-premier-rp-general-wp, oppført som Władysław Eugeniusz Sikorski[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
 8. ^ Sejm-Wielki.pl profil-ID psb.29517.1[Hentet fra Wikidata]
 9. ^ Olgierd Tarlecki: Generał Sikorski

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]