Władysław Sikorski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Władysław Sikorski
Wladyslaw Sikorski 2.jpg
General Władysław Sikorski, fra Library of Congress
Født20. mai 1881[1][2][3]Rediger på Wikidata
Tuszów Narodowy[4]Rediger på Wikidata
Død4. juli 1943[1][2][5][6]Rediger på Wikidata (62 år)
Gibraltar[7][8]Rediger på Wikidata
Flystyrt ved Gibraltar
Beskjeftigelse Politiker, militærRediger på Wikidata
Embete
 • Polens statsminister (1939–1943)
 • Polens statsminister (1922–1923)
 • generalinspektør for de væpnede styrker (1939–1943) Rediger på Wikidata
Utdannet ved Det nasjonale polytekniske universitet i LvivRediger på Wikidata
Ektefelle Helena SikorskaRediger på Wikidata
Barn Zofia LeśniowskaRediger på Wikidata
Parti Partiløs, Front MorgesRediger på Wikidata
Nasjonalitet PolenRediger på Wikidata
Gravlagt St. Leonard's CryptRediger på Wikidata
Utmerkelser
32 oppføringer
Den hvite ørns orden, storkors av Æreslegionen, storoffiser av Stjerneordenen, Krigskorset, 1. klasse av Grunwald-korsets orden, Medaljen for ti års uavhengighet, kommandørkors av Virtuti Militari, sølvkors av Virtuti Militari, storkors av Ordenen Polonia Restituta, kommandørkors av Ordenen Polonia Restituta, Tapperhetskorset, storoffiser av Æreslegionen, ordensbånd av Den aztekiske ørns orden, Fortjenstkorset i gull, Midt-Litauens hærs fortjenstkors, 2. klasse av Trestjerneordenen, storoffiser av Leopoldsordenen, Frihetskorset (Estland), 2. klasse av Den oppadstigende sols orden, kommandør av 1. klasse av Finlands hvite roses orden, 1. klasse av Den hvite løves orden, storkors av Den hvite ørns orden, Sankt Savas orden, storkorsridder av Italias kroneorden, Tsjekkoslovakias krigskors 1918, storkors av Finlands hvite roses orden, Krigskorset, Uavhengighetskorset, storkors av Romanias kroneorden, Uavhengighetskorset, Minnemedaljen for krigen 1918–1921, Erinnerungskreuz 1912/13Rediger på Wikidata
Militær gradGeneral, generał broni
Deltok iFørste verdenskrig, andre verdenskrig
IMDbIMDb
Signatur
Władysław Sikorskis signatur

Władysław Eugeniusz Sikorski (født 20. mai 1881 i Tuszów Narodowy nær Mielec i Østerrike-Ungarn, død 4. juli 1943 ved Gibraltar) var en polsk offiser (general) og politisk leder. Under andre verdenskrig var Sikorski statsminister i den polske eksilregjeringen og øverstkommanderende for de polske styrkene.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn, tidlig virke[rediger | rediger kilde]

Han ble født i landsbyen Tuszów Narodowy, i det som idag er det Subkarpatiske voivodskap i dagens sørøstlige Polen, men som den gang var den del av Østerrike-Ungarn, en av de tre stormaktene som delte Polen mellom seg. Før første verdenskrig etablerte og deltok han i flere undergrunnsorganisasjoner som arbeidet for polsk selvstendighet. Han kjempet i de polske legionene under første verdenskrig og utmerket seg der.

Under den polsk-sovjetiske krig (1919–1921) deltok han og spilte en viktig rolle i slaget ved Warszawa hvor de sovjetiske styrkene overraskende ble slått tilbake av et polsk motangrep.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

I de første årene av den andre polske republikk holdt Sikorski forskjellige ministerposter inkludert stillingen som statsminister (1922–1923) og minister for militære forhold (1923–1924). Etter Józef Piłsudskis kupp i mai 1926 og innsettelsen av den nye regjeringen basert på Sanacja ble Sikorski satt på sidelinjen. Inntil 1939 tilhørte han opposisjonen og skrev i den perioden flere bøker om krigføring og om Polens utenriksrelasjoner.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Under andre verdenskrig ble Sikorski statsminister i den polske eksilregjeringen, øverstkommanderende for de polske styrkene og en energisk forkjemper for Polens sak internasjonalt. Sommeren 1941 angrep Tyskland Sovjetunionen. Dermed endret den potensielle alliansesituasjonen seg. Den britiske utenriksminister Anthony Eden forsøkte å få i gang de polsk-sovjetiske relasjoner som var blitt brutt etter den sovjetiske invasjon av østre Polen i 1939. Sikorski støttet gjenopprettelsen av diplomatiske forbindelser med Sovjetunionen, men ikke uten videre.[trenger referanse]

Sikorski og den sovjetiske ambassadøren i London, Ivan Majskij, innledet den 17. august 1941 samtaler som fortsatte i november-desember 1941 direkte med Josef Stalin og Vjatsjeslav Molotov da Sikorski assistert av den polske ambassadøren i Moskva, professor Kot, og general Władysław Anders besøkte Moskva[9]. Stalin erklærte «amnesti» for polakker i Sovjetunionen, noe som muliggjorde utvandring av 70 000 polakker via Persia. Blant disse fantes det seg mange som kunne rekrutteres til de polske militære styrker.

Det fantes imidlertid fremdeles et stort antall polakker som ikke ble frigitt fra Gulag, eller som ikke fikk kjennskap til det såkalte amnesti eller praktisk mulighet til emigrasjon. Mange av disse kom til å inngå i den polske armé som ble organisert av sovjeterne et års tid etter.

Sikorski foretok tre reiser til USA og Canada for å informere om situasjonen i Polen, utvirke kreditter for støtte av den underjordiske armé, Armia Krajowa (AK), og for å utvirke anerkjennelsen av AK som regulær militær styrke.

I april 1943 brøt Sovjetunionen igjen forbindelsene til den polske eksilregjering etter Sikorski krevde at det internasjonale Røde Kors skulle etterforske Katyn-massakren.

Sikorsky døde i juli 1943 da flyet han var med styrtet etter avgang fra Gibraltar. Han var da på vei tilbake fra Midtøsten der han hadde inspirert polske styrker og hadde møte med general Władysław Anders.

Sikorski ble begravet i Newark-on-Trent, utenfor Nottingham i England. Den 17. september 1993 ble hans levninger overført til den kongelige krypt på slottet Wawel i Kraków.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Wladyslaw Sikorski, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Wladyslaw-Sikorski, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 26. april 2014[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w67p9d8v, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ Carnegie Hall linked open data, Carnegie Hall agent ID 112846, besøkt 2. mai 2022[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ Munzinger Personen, oppført som Wladyslaw Sikorski, Munzinger IBA 00000001096, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ Internetowy Polski Słownik Biograficzny, Internetowy Polski Słownik Biograficzny ID wladyslaw-sikorski-1881-1943-naczelny-wodz-premier-rp-general-wp, oppført som Władysław Eugeniusz Sikorski[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
 8. ^ Sejm-Wielki.pl profile ID psb.29517.1[Hentet fra Wikidata]
 9. ^ Olgierd Tarlecki: Generał Sikorski

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]