Sikorski-minnesmerket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sikorski-minnesmerket
Sikorski Memorial Gibraltar July 2013.jpg
Sikorski-minnesmerket ved Europa Point
Beliggenhet
NavnSikorski-minnesmerket
AdresseEuropa Point, Gibraltar
Historiske fakta
FormålMinnes de døde ved flystyrt i 1943
EierGibraltars regjering
Påbegynt1945
Ferdigstilt4. juli 2013
Bygningsdata
Høyde3 m
Diameter5 m

Sikorski Memorial
36°6′35″N 5°20′45″W

Sikorski-minnesmerket i Gibraltar minnes flykrasjet til et B-24 Liberator den 4. juli 1943 som førte til at general Władysław Sikorski, øverstkommanderende av den polske hær og statsminister av den polske eksilregjeringen ble drept. Femten andre mennesker døde også i krasjet, og kun piloten Eduard Prchal overlevde.[1] Sikorskis fly, tilhørende det britiske flyvåpen (RAF), krasjet rett utenfor Gibraltar og havnet i vannet bortimot umiddelbart etter avgang. Også generalens datter, Tadeusz Klimecki, døde i ulykken.

Den nåværende versjonen av minnesmerket, avduket den 4. juli 2013, er det tredje, og erstattet to tidligere minnesmerker, reist i 1945 og 2003 nær stedet for flykrasjet. Det siste ble formgitt og konstruert av et polsk selskap som benyttet sandstein fra Polen, fraktet over Europa til Gibraltar hvor det nå utgjør et 5 meter bredt sirkulært minnesmerke.

Tidligere versjoner[rediger | rediger kilde]

Minnesmerket besto opprinnelig av en plakett, dedikert i januar 1945 som var plassert ved østenden av rullebanen av hva sa da var RAF North Front (og som i dag er RAF Gibraltar / Gibraltars internasjonale lufthavn).[1] Plakettens tekst lød som følgende:

Sitat
Nær dette sted

general Władysław Sikorski
statsminister av Polen og øverstkommanderende av de poliske styrker
mistet livet i en flyulykke den 4. juli 1943
Han kjempet og døde i tjeneste for sitt land og for den felles sak for alle nasjoner
kampen for frihet

NON OMNIS MORIAR
Sitat
Utgaven fra 2003 ved Gibraltar lufthavns rullebane

I 2003 donerte det britiske flyvåpen (RAF) en plakett til Gibraltars regjering og et nytt minnesmerke ble reist i nærheten av flyplassen ved Sir Herbert Miles Road, bestående av en plint (sokkel) hvor plaketten ble montert sammen med en propellblad tatt fra vraket av flyet.[1] En andre plakett ble også installert med følgende tekst:

Sitat
Denne plakett ble avdukket av den høyvelbårne Peter R. Caruana Q.C., statsminister av Gibraltar,
i anledningen av 60 årsdagen for dødsfallet til
GENERAL WLADISLAW SIKORSKI,
statsminister av Polen og øverstkommanderende av de polske styrker.
4. juli 2003
Sitat

Imidlertid viste denne lokaliseringen å være lite tilfredsstillende. Selv om det var et populært mål for polske besøkende til Gibraltar, var det dårlig med plass rundt minnesmerket og verken turgrupper eller offisielle delegasjoner hadde plass til å møtes ved dens nærhet. De polske myndighetene øvet press i et antall år for å få minnesmerket flyttet til et mer rommelig sted på Gibraltar.[2]

Nåværende minnesmerke[rediger | rediger kilde]

I 2013 ble minnesmerket flyttet til Europa Point, den sørligste enden av Gibraltarhalvøya, og ble satt opp med en ny utforming på et sted mellom fyrtårnet på Europa Point og kanonbatteriet Harding's Battery. Dets design var basert på et konsept av den avdøde Charles Caruana, biskop av Gibraltar,[3] som hadde en livslang interesse i Gibraltars forbindelse med Polen og i Sikorskis historie og minne.[4]

Avdukingen av det nye minnesmerket den 4. juli 2013. Viseadmiral Adrian Johns foran til venstre

Den nye utformingen består av en delvis sirkulær struktur med en diameter på 5 meter, og den største høyden på 3 meter. Flyets propellblad fra det tidligere minnesmerket ble montert på nytt på en ny og større sokkel som veide mer enn to tonn. En skive i bakken har ordene «General Władysław Sikorski 1881–1943» inngravert. Bak denne er den delvis sirkulær mur av steinblokker som stiger opp på midten og omfavner monumentet foran. På dens topp står en utskåret ørn, symbolet på det polske militære. De polske vimpler for marinen og flyvåpenet er satt inn på hver side av muren. Der er det også tavler med navnene til de andre ofrene, i tillegg til Sikorski, og tekst som forklarer hendelsen med flyulykken.

Minnesmerket ble konstruert av Furmanek Renewal, et selskap basert i Daleszyce i sørlige og sentrale Polen, og hvor det først ble satt sammen og deretter fraktet til Gibraltar for installering, noe som tok to og en halv uke.[2][5]

Avduking[rediger | rediger kilde]

Minnesmerket ble avduket ved en seremoni som ble holdt den 4. juli 2013, 70-årsdagen for ulykken. Representanter fra regjeringene i Storbritannia, Gibraltar og Polen deltok sammen med tidligere og nåværende medlemmer av de polske styrker.

Bronisław Komorowski, president i Polen, sa i en tale at han ønsket at minnesmerket «symbolsk pekte mot de høyeste verdier som er felles for oss: broderskap og frihet.»[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d «Dedication of the new memorial to General Sikorski at Europa Point», Gibnews 4. juli 2013.
  2. ^ a b Walczak, Grzegorz (24. juni 2013): «Firma z Daleszyc buduje pomnik gen. Sikorskiego», Gazeta Wyborcza
  3. ^ Mascarenhas, Alice (4. juli 2013): «'Hope and faith' as Poland marks Sikorski's memory with Europa ceremony», Gibraltar Chronicle.
  4. ^ «Posthumous honour for Bishop Caruana», Gibraltar Chronicle. 18. april 2012.
  5. ^ «Pomnik katastrofy w Gibraltarze powstał w Świętokrzyskiem», PAP. 9. juli 2013.