Liste over Gibraltars guvernører

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Gibraltars guvernør er representant for den britiske monarken i det britiske oversjøiske territoriet Gibraltar. Guvernøren er utpekt av monarken etter råd fra Storbritannias regjering. Guvernøren opptrer som de facto statsoverhode, og han eller hun er ansvarlige for den formelle utnevnelse av statsministere, sammen med andre medlemmer av regjeringen etter et valg. Guvernøren har også hovedansvaret for beskyttelse og forsvar av Gibraltar.

Nåværende guvernør er viseadmiral Adrian Johns fra Royal Navy. Fram til i dag, har ingen kvinne vært Gibraltars generalguvernør.

Guvernøren har sitt eget guvernørflagg, som er det britiske unionsflagget med Gibraltars riksvåpen i en sirkel med en krans rundt i midten av flagget. Under hans offisielle opphold blir Union Jack og Gibraltars flagg heist.

Liste over Gibraltars guvernører[rediger | rediger kilde]

Periode Embetsinnehaver Merknad
24. juli 1704 Habsburgokkupasjonen Engelsk periode
24. juli 1704 til 4. august 1704 George Rooke, militær befalhavende Engelsk periode
4. august 1704 til 14. september 1705 Prins George av Hessen-Darmstadt, guvernør Engelsk periode
24. desember 1707 til 24. januar 1711 Roger Elliott, guvernør Britisk periode, Storbritannia opprettes.
24. januar 1711 til 13. juni 1713 Thomas Stanwix, guvernør
13. juni 1713 Spania overfører Gibraltar til Storbritannia
13. juni 1713 til 7. august 1713 Thomas Stanwix, guvernør
7. august 1713 til 20. oktober 1720 David Colyear, guvernør
20. oktober 1720 til 2. februar 1727 Richard Kane, guvernør
2. februar 1727 til 13. mai 1730 Jasper Claytiln, guvernør
15. mai 1730 til 24. oktober 1739 Joseph Sabine, guvernør
24. oktober 1739 til 22. april 1740 Francis Columbine, guvernør
22. april 1740 til 1749 William Hargrave, guvernør
1749 til 31. mai 1754 Humphrey Bland, guvernør
31. mai 1754 til 12. juni 1756 Thomas Fowke, guvernør
12. juni 1756 til 16. april 1757 James O'Hara, guvernør
16. april 1757 til 28. april 1761 William Home, guvernør
28. april 1761 til 23. juni 1761 John Tilovey, tilstedeværende guvernør
13. juni 1761 til 14. juni 1761 John Parslow, tilstedeværende guvernør
14. juni 1761 til. januar 1776 Edward Cornwallis, guvernør
Januar 1776 til 25. mai 1777 Robert Boyd, tilstedeværende guvernør 1. periode
25. mai 1777 til 14. juni 1787 George Augustus Eliott, guvernør
14. juni 1787 til juni 1790 George Augustus Eliott, guvernør
Juni 1790 til oktober 1790 Robert Boyd, tilstedeværende guvernør
Oktober 1790 til 13. mai 1794 Robert Boyd, guvernør 2. periode
13. mai 1794 til 30. desember 1795 Charles Rainsford, guvernør
30. desember 1795 til 25. februar 1802 Charles O'Hara, guvernør
25. februar 1802 til 10. mai 1802 Charles Barnett, guvernør
24. mai 1802 til 23. januar 1820 Prins Edward Augustus
2. mai 1803 til 17. desember 1804 Thomas Trigge, tilstedeværende guvernør For prins Edward Augustus
17. desember 1804 til juni 1806 Henry Edward Fox, tilstedeværende guvernør For prins Edward Augustus
Juni. 1806 til november 1806 James Drummond, tilstedeværende guvernør 1. periode; for prins Edward Augustus
November 1806 til august 1808 Hew Whiteford Dalrymple, tilstedeværende guvernør For prins Edward Augustus
August 1808 til mai 1809 James Drummond, tilstedeværende guvernør 2. periode; for prins Edward Augustus
Mai 1809 til august 1809 John Francis Cradock, tilstedeværende guvernør For prins Edward Augustus
August 1809 til oktober 1809 John Smith, tilstedeværende guvernør For prins Edward Augustus
Oktober 1809 til november 1809 Alex McKenzie Fraser, tilstedeværende guvernør For prins Edward Augustus
November 1809 til 2. april 1814 Colin Campbell, tilstedeværende guvernør For prins Edward Augustus
3. april 1814 til 15. november 1821 George Don, tilstedeværende guvernør 1. periode; for prins Edward Augustus
29. januar 1820 til 1835 John Pitt, guvernør
7. juni 1825 til 20. juni 1830 George Don, tilstedeværende guvernør 2. periode; for John Pitt
Gibraltar blir en britisk kronkoloni
20. juni 1830 til 10. mai 1831 George Don, tilstedeværende guvernør 2. periode; for John Pitt
10. mai 1831 til 29. mai 1835 William Houstilun, tilstedeværende guvernør For John Pitt
28. februar 1835 til 11. oktober 1842 Alexander George Woodford, guvernør
11. oktober 1842 til 12. desember 1848 Robert Thomas Wilson, guvernør
12. desember 1848 til 26. juni 1855 Robert William Gardiner, guvernør
26. juni 1855 til 5. mai 1859 James Fergusson, guvernør
5. mai 1859 til 21. september 1865 William John Codringtiln, guvernør
21. september 1865 til 25. juni 1870 Richard Airey, guvernør
25. juni 1870 til 23. juni 1876 William Fenwick Williams, guvernør
23. juni 1876 til 3. januar 1883 Robert Napier, guvernør
3. januar 1883 til 2. november 1886 John Miller Adye, guvernør
2. november 1886 til 23. august 1890 Arthur Edward Hardinge, guvernør
23. august 1890 til 27. januar 1891 Leicester Smyth, guvernør
27. januar 1891 til 31. mars 1891 H.R.L. Newdigate, tilstedeværende guvernør
31. mars 1891 til 27. juni 1893 Lothian Nicholson, guvernør
27. juni 1893 til 7. august 1893 G.J. Smart, tilstedeværende guvernør
7. august 1893 til 22. mai 1900 Robert Biddulph, guvernør
22. mai 1900 til 1. august 1905 George Stuart White, guvernør
1. august 1905 til 30. juni 1910 Frederick William Edward, guvernør
30. juni 1910 til 11. juni 1913 Archibald Hunter, guvernør
11. juni 1913 til 9. juni 1918 Herbert Scott Gould Miles, guvernør
9. juni 1918 til 26. mai 1923 Horace Smith-Dorrien, guvernør
26. mai 1923 til 13. august 1928 Charles Carmichael Monro, guvernør
13. august 1928 til 13. mai 1933 Alexander Godley, guvernør
13. mai 1933 til 12. august 1938 Charles Haringtiln Haringtiln, guvernør
12. august 1938 til 11. juni 1939 William Edmund Ironside, guvernør
11. juni 1939 til 14. mai 1941 Clive Gerard Liddell, guvernør
14. mai 1941 til 31. mai 1942 John Vereker, guvernør
31. mai 1942 til 1943 Noel Mason-Macfarlane, guvernør
1943 til 14. februar 1944 Noel Mason-Macfarlane, guvernør
14. februar 1944 til 8. februar 1947 Ralph Eastwood, guvernør
8. februar 1947 til 23. april 1952 Kenneth Arthur Noel Anderson, guvernør
23. april 1952 til 6. mai 1955 George Holmes Alexander MacMillan of MacMillan, guvernør
6. mai 1955 til 16. april 1958 Harold Redman, guvernør
16. april 1958 til 8. juni 1962 Charles Keightley, guvernør
8. juni 1962 til 5. august 1965 Alfred Dudley Ward, guvernør
5. august 1965 til mars 1969 Gerald William Lathbury, guvernør
Mars 1969 til 3. oktober 1973 Varyl Cargill Begg, guvernør
3. oktober 1973 til 30. mai 1978 John Grandy, guvernør
30. mai 1978 til 26. oktober 1982 William Jackson, guvernør
Gibraltar status som kronkoloni opphørte, ettersom betegnelsen for britiske kolonier skiftet navn i 1981
26. oktober 1982 til 19. november 1985 David Williams, guvernør
19. november 1985 til desember 1989 Peter Terry, guvernør
Desember 1989 til april 1993 Derek Reffell, guvernør
April 1993 til 5. desember 1995 John Chapple, guvernør
5. desember 1995 til 19. februar 1997 Hugo White, guvernør
24. februar 1997 til 5. april 2000 Richard Luce, guvernør
5. april 2000 til 16. mai 2003 David Durie, guvernør
Gibraltar skiftet fra 2002 status til oversjøisk territorium
16. mai 2003 til 27. mai 2003 David Blunt, tilstedeværende guvernør
27. mai 2003 til 17. juni 2006 Francis Richards, guvernør
17. juni 2006 til 27. september Philip Bartiln, tilstedeværende guvernør
27. september 2006 til 21. oktober 2009 Robert Fulton, guvernør
21. oktober 2009 til 26. oktober 2009 Leslie Pallett, fungerende guvernør
21. oktober 2009 til i dag Adrian Johns, guvernør
13. november til 6. desember 2013 Alison MacMillan, fungerende guvernør
6. desember 2013 til 22. januar 2016 James Dutton, guvernør
22. januar 2016– Edward Davis, guvernør