Okerdvergmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Eupithecia ochridata»)
Okerdvergmåler
Nomenklatur
Eupithecia ochridata
Schütze & Pinker, 1968
Populærnavn
okerdvergmåler[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
UnderfamilieLarentiinae
Miljøvern
Norsk rødliste:[2]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet

Økologi
Habitat: åpne områder
Utbredelse: den palearktiske sone

Okerdvergmåler (Eupithecia ochridata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den hører til den artsrike slekten dvergmålere (Eupithecia) og er i Norge bare kjent fra noen få steder ved Oslofjorden. Den er regnet som sterkt truet her i landet.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 18 – 24 mm), slank, lyst oker-brun måler. Forvingen har et utydelig, lyst tverrbånd ca. 2/3 ut i vingen og en svart flekk i midten, ellers har den bare ganske utydelige tegninger. Bakvingen er brungrå med en liten, mørk flekk nær midten. Larven ligner larven av malurtdvergmåler (Eupithecia innotata).

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten lever i åpne, varme områder og larvene lever på planter i kurvplantefamilien (Asteraceae). Kjente næringsplanter er markmalurt (Artemsia campestre), malurt (Artemisia absinthium), ryllik (Achillea millefolia) og reinfann (Tanacetum vulgare).

Utbredelse og rødlistevurdering[rediger | rediger kilde]

Okerdvergmåler lever på markmalurt. Biotopen er tørrenger nær kysten. I Norge er arten kjent fra to lokaliteter på Hvaler i Østfold, samt fra Bolærne i Færder i Vestfold. Arten er sårbar for gjengroing av tørrengene der den lever, men også for tråkk og slitasje. En av lokalitetene blir brukt til hestebeite, og det er positivt i forhold til gjengroing, men det er samtidig en fare for for mye tråkk for vertsplanten. Utbygging utgjør også en trussel. Påvirkningene gjør at forekomster blir redusert og fragmentert. Arten rødlistes som sterkt truet EN i Norsk rødliste for arter fra 2021.[2]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 13. februar 2022. Besøkt 13. februar 2022. 
  2. ^ a b Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av okerdvergmåler Eupithecia ochridata som CR→EN for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 28. mars 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]