Stor dvergmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Eupithecia actaeata»)
Stor dvergmåler
Nomenklatur
Eupithecia actaeata
Walderdorff, 1869
Populærnavn
stor dvergmåler
Hører til
dvergmålere, Larentiinae, egentlige målere,
målere,
sommerfugler,
insekter
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: den palearktiske sone

Stor dvergmåler (Eupithecia actaeata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den hører til den artsrike slekten dvergmålere (Eupithecia) og er funnet nord til Troms i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (vingespenn 19 – 24 mm), slank, grå måler. Begge vingepar er grå med utydelige, lysere tverrbånd. Forvingen har en kommaformet, brunsvart flekk litt utenfor midten. Begge vingepar har en smal, hvit, siksak-tverrstripe langs ytterkanten. Larven er lang og slank, lysgrønn med rød ryggstripe.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever på trollbær (Actaea spicata), som har flere arter av sjeldne målere knyttet til seg: trollbærmåler (Baptria tibiale), grå tungemåler (Acasis appensata) og trollbærdvergmåler (Eupithecia immundata). Den er sannsynligvis den vanligste av de trollbær-avhengige artene, men er som de andre helt avhengig av sin næringsplante, som vokser i rik og fuktig skog.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Europa og i det nordøstlige Asia, men ser ut til å mangle i et område imellom. I Norge er den funnet nord til Troms, men mangler på Vestlandet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]