Gisle Kverndokk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gisle Kverndokk
Født 3. februar 1967
Nasjonalitet Norge

Gisle Kverndokk (født 3. februar 1967 i Trondheim, oppvokst i Skien) er en norsk komponist, fløytist, pianist og aktiv teater- og orkestermusiker. Han har vært musikalsk ansvarlig/dirigent for en rekke musikkteater-produksjoner i Norge, Tyskland og Canada.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Kverndokk studerte i tenårene komposisjon med Ragnar Søderlind. Etter å ha fullført videregående skole begynte han studier ved Norges musikkhøgskole, der han tok diplomeksamen i 1994 etter studier med Olav Anton Thommessen, Lasse Thoresen og Alfred Janson. Han studerte også med John Corigliano og David Diamond ved The Juilliard School i New York by.

Arbeid og produksjon[rediger | rediger kilde]

I 1992 vant Kverndokk en av prisene i konkurransen The Juilliard Composers Competition med orkesterverket Selene. Med verket Initiasjon for fiolin og orkester vant han i 1993 førstepris i konkurransen for komponister under 30 år i ROSTRUM i Paris. Kverndokk har skrevet to solokonserter, begge uroppført av Bergen Filharmoniske Orkester; Konsert for obo og orkester i 1996, og Konsert for fløyte og orkester i 1998. Hans Peer Gynt Fantasi ble skrevet for Arve Tellefsen og Oslo Filharmoniske Orkester til Sommerkonserten i Holmenkollen, og uroppført der i 2000. Sesongen 1999 – 2000 var Kverndokk årets komponist ved Trondheim Symfoniorkester. I februar 2003 ble hans The Crystal Cabinet, konsert for fiolin, klaver og orkester, uroppført av Oslo Filharmoniske Orkester.

Kverndokks første opera, Falketårnet, ble uroppført i 1990, med sangere og musikere fra Norges musikkhøgskole. Operaen var basert på Erik Fosnes Hansens debutroman av samme navn. Kverndokk og Fosnes Hansen ble kjent med hverandre gjennom NRK Radios ungdomsprogram ''Opp fra skrivebordsskuffen'', som de som tenåringer begge sendte inn henholdsvis komposisjoner og tekster til.

Kverndokks barneopera Georgs magiske medisin ble bestilt av Operaen i Kristiansund, og hadde sin uroppførelse der i 1995. Den vant Årets Verk i Norsk Komponistforening samme år, og har siden blitt framført av Den Norske Opera, Opera Vest i Bergen og Trondheim Symfoniorkester. Den har også blitt oppført utenlands, ved Schleswig-Holstein-festivalen i Tyskland. "Georgs magiske medisin" har dessuten blitt produsert i radioversjon med Kringkastingsorkestret.

Kverndokk har skrevet flere musikaler sammen med librettist Øystein Wiik. Deres første samarbeid var musikalen Sofies verden, som hadde premiere under Slottsfestspillene i Ettlingen i Tyskland i 1998. Norgespremieren fant sted året etter i Hangar 4 på Fornebu, et teater som ble bygget spesielt for denne anledningen. I 2001 ble musikalen Vincent om maleren Vincent van Gogh uroppført ved Slottsfestspillene i Ettlingen, og i 2002 ble musikalen Farlige forbindelser, basert på Pierre Choderlos de Laclos's roman, uroppført ved Theater Pforzheim i Tyskland. Høsten 2003 hadde Kverndokks og Wiiks musikal Frendelaus, basert på romanen av Hector Malot, urpremiere på Det norske teatret i Oslo. Sommeren 2008 hadde duoens opera om Martin Luther, Martin L, premiere i Erfurt i Tyskland.

Sammen med librettist Ivar Tindberg har Kverndokk skrevet radio-operaen Bokken Lasson – sensibel suksess for radiokanalen NRK P2. Dette verket vant en førstepris ved Prix Italia i Bologna i 2000. Kverndokks og Tindbergs opera basert på Johan Falkbergets roman Den fjerde nattevakt hadde premiere på Den Norske Opera i november 2005. Operaen Jorden rundt på 80 dager med libretto av Øystein Wiik skulle ha vært åpningsforestilling i den nye operahuset i Bjørvika i Oslo, men oppsetningen ble utsatt fordi det nye operahusets tekniske installasjoner ikke var klare til innvielsen. Jorden rundt på 80 dager ble derfor først satt opp i mai 2010].

I 2005 debuterte Gisle Kverndokk som filmkomponist, med musikken til den danske spillefilmen Kinamand.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Han ble tildelt Anders Jahres kulturpris for unge kunstnere og Familien Wilhelm Hansens legat i 1997, Lili Boulanger’s Memorial Fund ved universitetet i Boston i 1999 og Edvard-prisen i åpen klasse for Den fjerde nattevakt i 2006.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]