Erika Fatland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Erika Fatland
Ektefelle Erik Fosnes Hansen
Beskjeftigelse Skribent
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Wesselprisen, Bokhandelens sakprosapris til forfattere og oversettere

Erika Fatland (født 27. august 1983 i Haugesund) er en norsk forfatter og sosialantropolog.

Fatland vokste opp i Ølen i Vindafjord kommune i Rogaland. Hun tilbrakte sin gymnasietid i Lyon og Helsingfors og fortsatte med universitetsstudier ved Københavns Universitet og Universitetet i Oslo, der hun fullførte sin mastergrad i sosialantropologi i 2008. Feltarbeidet som lå til grunn for mastergraden ble foretatt i Beslan i Nord-Ossetia i 2007, der hun intervjuet informanter berørt av gisseldramaet ved Skole nr. 1 i 2004; etterlatte, pårørende, overlevende, lærere og myndighetspersoner. I 2008-09 var Erika Fatland stipendiat ved Norsk utenrikspolitisk institutt.

2009 debuterte hun med barneboken Foreldrekrigen, en humoristisk bok om skilsmisse.

I 2010 vendte hun tilbake til Beslan for å arbeide videre med stoffet fra feltarbeidet, i den hensikt å utvide det til en reportasjebok. I tillegg til nye samtaler med informantene fra tidligere, reiste hun denne gang friere omkring, også i naborepublikkene, og ettergikk noen av terroristenes fotspor. I Moskva og St. Petersburg intervjuet hun granskere av angrepet, såvel fra den offisielle undersøkelseskommisjonen som uavhengige om de tre dagene gisseldramaet varte stormingen av skolen, hvor minst 333 mennesker, hvorav 186 barn, mistet livet. Boken Englebyen. Fortellinger fra Beslan utkom i begynnelsen av august 2011. Utenlandsrettighetene er solgt til Danmark, Sverige, Nederland og Tyskland. Boken ble nominert til Brageprisen i klassen sakprosa.

Erika Fatland utga høsten 2012 Året uten sommer, en bok om terrorangrepene i Norge 2011, der hun i likhet med i Englebyen fulgte opp overlevende og etterlatte med intervjuer. Ut over dette behandler hun rettssaken, som hun fulgte på nært hold. Hun intervjuet også høyreekstreme, islamfiendtlige lederskikkelser på Malta. Gjennom intervjuer med tidligere og nåværende eksperter i FBI samt med overlevende og etterlatte etter tilsvarende hendelser i andre land, trakk hun paralleller til Unabomberen, til bombeattentatet i Oklahoma, til de stadig vanligere skolemassakrene i USA og Europa. Boken er blitt solgt til og er utkommet i flere land, bl.a. Sverige, Danmark, Nederland og Tyskland.

Høsten 2014 utkom Sovjetistan, en reiseskildring fra de postsovjetiske statene i Sentral-Asia som slutter på -stan. For denne boka fikk hun Bokhandelens sakprosapris i 2015. Sovjetistan er så langt solgt til tolv land. I 2016 ble hun tildelt Wesselprisen.[1]

I 2016 kom hennes siste bok:
. Grensen : en reise rundt Russland : gjennom Nord-Korea, Kina, Mongolia, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Georgia, Ukraina, Hviterussland, Litauen, Polen, Latvia, Estland, Finnland og Norge samt Nordostpassasjen

Erika Fatland bor i Oslo. Hun er gift med forfatteren Erik Fosnes Hansen.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Wesselprisen til Aftenposten-anmelder», side 3, kulturseksjonen Aftenposten 13. oktober 2016
  2. ^ https://www.cappelendamm.no/_vinterkrigen-erika-fatland-9788202362003

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]