Le Figaro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Le Figaro
Type Dagsavis
Format Tabloidformat
Grunnlagt 15. januar 1826
Eiere Serge Dassault
Utgiver Francis Morel
Redaktør(er) Nicolas Beytout
Språk Fransk
Politisk Konservativ
Opplag 322 497 (2006)
Hovedkvarter Paris
ISSN 0182-5852
Nettsted http://www.lefigaro.fr
Le Figaros hovedkontor på Rue du Louvre i Paris

Le Figaro er en av Frankrikes ledende aviser. Den blir generelt sett som konservativ og støtter da også partiet Union pour un mouvement populaire.

Avisen ble etablert i Paris i 1826 som et satirisk ukeblad og tok sitt navn og motto fra komedien Barberen i Sevilla av Beaumarchais. Mottoet er: «Sans la liberté de blâmer, il n'est point d'éloge flatteur» («Uten frihet til å kritisere er det ingen sann ros»). Den ble utgitt noe irregulært frem til 1854, hvor den ble overtatt av Hippolyte de Villemessant. I 1866 var den blitt den største avisen i Frankrike.

I dag kontrolleres Le Figaro av Serge Dassault, som er en konservativ forretningsmann, som er mest kjent for å eie fly- og våpenprodusenten Dassault Aviation. Kombinasjonen av at Dassault eier en viktig avis og er storleverandør til militæret samtidig med at han selv er borgermester og senator for UMP, har ført til en del kritikk. Til det svarte Serge Dassault, at «aviser må spre sunne ideer», og at «venstreorienterte ideer ikke er sunne».[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]