Le Figaro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Le Figaro
TypeDagsavis
FormatTabloidformat
Frekvens1 dag
Grunnlagt15. januar 1826
EiereSerge Dassault
UtgiverFrancis Morel
Redaktør(er)Nicolas Beytout
Ansvarlig redaktørMarc Feuillée
SpråkFransk
PolitiskKonservativ
Opplag322 497 (2006)
HovedkvarterParis
ISSN0182-5852
Nettstedhttp://www.lefigaro.fr
Le Figaros hovedkontor på Rue du Louvre i Paris

Le Figaro er en av Frankrikes ledende aviser. Den blir generelt sett som konservativ og støtter da også partiet Union pour un mouvement populaire.

Avisen ble etablert i Paris i 1826 som et satirisk ukeblad og tok sitt navn og motto fra komedien Barbereren i Sevilla av Beaumarchais. Mottoet er: «Sans la liberté de blâmer, il n'est point d'éloge flatteur» («Uten frihet til å kritisere er det ingen sann ros»). Den ble utgitt noe irregulært frem til 1854, hvor den ble overtatt av Hippolyte de Villemessant. I 1866 var den blitt den største avisen i Frankrike.

I dag kontrolleres Le Figaro av Serge Dassault, som er en konservativ forretningsmann, som er mest kjent for å eie fly- og våpenprodusenten Dassault Aviation. Kombinasjonen av at Dassault eier en viktig avis og er storleverandør til militæret samtidig med at han selv er borgermester og senator for UMP, har ført til en del kritikk. Til det svarte Serge Dassault, at «aviser må spre sunne ideer», og at «venstreorienterte ideer ikke er sunne».[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]