Rudolf Steinerskolen i Oslo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rudolf Steinerskolen i Oslo
LandNorge
TypePrivatskole (allmennyttig stiftelse)
Grunnlagt1926
Region/fylkeOslo
KommuneOslo
BydelVestre Aker
AdresseFlyveien 2
0770 Oslo
RektorPetter Moen (daglig leder)
Elever470 (2016)
NettstedOffisielt nettsted
Beliggenhet
Kart
Rudolf Steinerskolen i Oslo
59°56′58″N 10°39′29″Ø

Rudolf Steinerskolen i Oslo (RSiO) er en barne- og ungdomsskole og en tidligere videregående skole i Oslo. Den er Norges eldste steinerskole og ble grunnlagt i 1926. Skolen lå opprinnelig i Oscars gateFrogner, og har siden 1962 ligget i Flyveien 2, i grenseområdet mellom Hovseter og Holmen. Skolen har ca. 470 elever. Skolen er organisert som en allmennyttig stiftelse, og har vært delvis offentlig finansiert siden 1961. Skolen har flere kjente tidligere elever, som statsminister og NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg.

Historie[rediger | rediger kilde]

Rudolf Steinerskolen i Oslo er Norges eldste steinerskole, men også en av de eldste blant drøyt tusen steinerskoler på verdensbasis.

Bokken Lasson, en av grunnleggerne i 1926 og en av skolens første lærere

I november 1921, to år etter grunnleggelsen av den opprinnelige Waldorf-skolen i Stuttgart, holdt Rudolf Steiner to pedagogiske foredrag i Nobelinstituttet i Christiania, og en arbeidsgruppe begynte å arbeide med planer om å etablere en skole. 1. september 1926, året etter Steiners død, ble Rudolf Steinerskolen i Oslo grunnlagt med 12 elever fordelt på tre klassetrinn. En av de involverte var Bokken Lasson, som var en av de første lærerne. Skolen holdt opprinnelig til i Oscars gateFrogner. Elevtallet hadde i 1932 økt til 102, men etter økonomiske problemer måtte driften innstilles i 1936. Vult Simon og Gulle Brun fortsatte imidlertid å drive en liten steinerskole i sitt hjem på Makrellbekken. Høsten 1945 gjenoppstod steinerskolen i Oslo i en brakke i Frognerparken. I 1949 flyttet skolen til Smestad, og i 1962 flyttet den til Hovseter. I 1978 begynte skolen med gymnasklasser.

På 1950-tallet jobbet Jens Bjørneboe som lærer ved skolen, og skoleromanen Jonas har viktige deler av handlingen fra steinerskolen i Oslo. Også Øistein Parmann jobbet i mange år som lærer ved skolen, det samme gjorde Karl Brodersen, Dan Lindholm, Jo Munthe-Kaas Sandvik og andre kulturpersonligheter.

Jens Bjørneboe underviser elever ved steinerskolen i Oslo i 1952

Frem til 1961 fikk skolen ingen offentlig støtte, og driften ble i sin helhet finansiert ved skolepenger og gaver. Fra 1961 mottok skolen støtte fra Oslo kommune. Med privatskoleloven av 1970 ble skolen offentlig godkjent som pedagogisk alternativ og berettiget til fast støtte (i dag på 85 % av driftsomkostningene). Foreldre betaler i utgangspunktet skolepenger for skoleplassene, men skolen har en sosial profil og det er mulig å få friplass. På grunn av stor søkning er det i regelen lange ventelister, slik at mange blir innskrevet ved skolen allerede ved fødselen eller i hvert fall flere år før skolestart.

Skolen ledes av en ledergruppe som består av daglig leder(rektor), tre trinnledere og en fagleder. Alle er fast ansatt. Lærerkollegiet har en sterk stilling ved skolen og er med i de aller fleste prosesser og i forarbeidet til større beslutninger. Skolens styre består av representanter for både lærerkollegiet og foreldrene. Bydelen har også en observatørplass. Styreleder velges utenfra.

Organisasjonen Rudolf Steinerskolens Venner (RSV) ble grunnlagt i 1962 for å realisere skolebygningene på Hovseter og støtte skolen.

Skolen legger stor vekt på de skjønne kunster og har lang tradisjon for et mangesidig kulturelt liv med teateroppsetninger, dans, opera, klassisk musikk og andre kunstformer. Skolen har en stor teatersal som brukes til arrangementer i skolehverdagen og andre kunstneriske arrangementer.

Hvert år arrangeres det et høstmarked og et julemarked.

Rudolf Steinerskolen i Oslo er ikke den eneste steinerskolen som ligger i Oslo; i samme by ligger Steinerskolen på Nordstrand (grunnlagt 1997) og Oslo by Steinerskole (grunnlagt 2001); i Osloregionen ligger også steinerskolene i bl.a. Asker, Bærum, Nesodden og Lørenskog. Alle disse er egne, selvstendige stiftelser.

Skolebygningene[rediger | rediger kilde]

De nåværende bygningene består av:

  • Urbygningen, der det i første etasje er sløydsal, modelleringssal og smie, i andre etasje er det klasserom for ungdomstrinnet, samt malersal og kantine og kontorer. Ferdigstilt 1962 for private midler.
  • Borgen, en stor murbygning med klasserom for småklassene, vestibyle, lærerværelse, kontorer, teatersal, eurytmisal m.v. Ferdigstilt 1975 med støtte fra kommunen.
  • Midtgården, bygget i «goetheansk» stil og ferdigstilt 1991, med klasserom samt eurytmisal, musikkrom og diverse andre rom med tilknytning til teatersalen i Borgen, som særlig brukes til øvelser og musikkundervisning.
  • Barnebråten, skolens 1. klasse som ligger i Arnebråtveien 112, ferdigstilt 1996

Kjente personer som har gått på Steinerskolen i Oslo[rediger | rediger kilde]

Jens Stoltenberg gikk på Rudolf Steinerskolen i Oslo

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Erik Marstrander: Menneske først! Steinerpedagogikk i Oslo 1926-1996. Oslo, 1996.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]