Praktmålere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Epiplemidae»)
Praktmålere
Madagskaruranide, Chrysiridia rhipheus
Nomenklatur
Uraniidae
Blanchard, 1845
Populærnavn
praktmålere
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
OverfamilieMålere
Økologi
Antall arter: ca. 700
Habitat: terrestrisk, larver på mange ulike planter
Utbredelse: tropiske områder, flest arter i Sør-Amerika
Inndelt i

Praktmålere (Uraniidae) er en familie av sommerfugler som ligner på dagsommerfugler eller de egentlige målerne. De blir vanligvis plassert i gruppen Geometroidea men noen taksonomer plasserer dem nær dagsommerfuglene. Det er kjent omtrent 700 arter fra tropiske områder. Underfamilien Uraniinae omfatter store og fargerike, dagflygende arter som ligner sterkt på dagsommerfugler, de andre underfamiliene er mindre og ligner mer på målere. Et særtrekk ved familien er at høreorganene (tympanalorganer) i bakkroppen er ulike hos de to kjønnene. Hos hannene sitter de bakerst på sidene på andre bakkroppsledds ryggplate (tergitt), men hos hunnene på den tilsvarende bukplaten (sternitt).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til meget store (vingespenn 15 – 160 mm) sommerfugler, slanke med store vinger, kroppen ganske liten. Hodet er forholdsvis stort, sugesnabelen velutviklet, antennene trådformede, av og til noe fortykkede, forholdsvis korte. Underfamilien Uraniinae har mørk grunnfarge med flekker og bånd i sterke farger, ofte med iridiserende blått og/eller grønt. De er blant de mest spektakulære av alle sommerfugler. De andre underfamiliene er mindre, hvite eller brunlige, og minner om målere (Geometridae). Forvingene er trekantede og nokså brede. Underfamilien Epipleminae kan rulle dem delvis opp når de hviler, det samme gjør de med bakvingene, slik at det blir en stor sprik mellom forvingene og bakvingene, noe som skiller dem fra ellers svært like målere. Bakvingene er gjerne noe avlange og smale, hos underfamilien Uraniinae er bakkanten gjerne trukket ut til én eller flere "stjerter". Larvene er sylindriske og nakne, noen er grønne, men andre er mer fargerike.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Artene i Uraniinae lever gjerne på giftige planter, blant andre i vortemelkfamilien (Euphorbiaceae). De tar trolig opp giftstoffer fra plantene og de sterke fargene hos både larver og voksne signaliserer at de er giftige. Noen arter ligner også sterkt på giftige arter i familien svalestjerter (Papilionidae). Uraniinae har store bestandssvingninger og er kjent for at de kan foreta store massevandringer når bestandene er høye. De fargerike artene i Uraniinae flyr om dagen, de andre underfamiliene om natten. Artene i de andre underfamiliene lever blant annet på planter i oljetrefamilien (Oleaceae) og svalerotfamilien (Asclepiadaceae), som gjerne også inneholder giftstoffer.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

De fleste artene lever i tropene, men den største underfamilien, Epipleminae (noen ganger regnet som en egen familie), er videre utbredt. To arter går så langt nord som til det sørlige Canada i Nord-Amerika, og arten Eversmannia exonerata, beskrevet frå Sibir, har nylig blitt funnet så langt vest som Latvia. Denne hvite arten med brune tverrstriper kan være i spredning vestover.

Truede arter[rediger | rediger kilde]

Flere av de store, fargerike tropiske artene er knyttet til regnskog og kan forsvinne om denne hugges ned. Jamaicauraniden (Urania sloanus) levde på Jamaica, og har blitt karakterisert som den mest spektakulære av alle. Den døde ut rundt 1894, trolig på grunn av nedhugging av regnskogen den levde i. Madagaskaruraniden (Chrysiridia rhipheus) er en annen spektakulær art som kan være truet av habitatødeleggelse. Disse flotte sommerfuglene er også meget ettertraktede blant samlere, og ukontrollert innsamling, også for salg som turist-suvenirer, kan være en trussel om bestandene er små.

Lyssa zampa fra Laos
Acropteris iphiata (Microniinae)
Phazaca sp. (Epipleminae)

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Eversmannia exornata
Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Liste over artene: [1]
  • Dubatolov, V.V., Antonova, E.M., Kosterin, O.E. (1994) Eversmannia exornata (Eversmann, 1837) – the only known representative of the Epiplemidae (Lepidoptera) in West Palaearctic. Actias, Russian Journal for Scientific Lepidopterology 1: 19-23. [2]
  • Fauna Europaea [3][død lenke]
  • Bilde av Eversmannia exornata : [4]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]