Engelsk fotball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Engelske ligasystemet»)

Fotball er nasjonalsporten i England og mange[hvem?] sier det er der fotball først ble funnet opp. I England er fotball utrolig populært og hundretusener drar hver helg for å se på fotball og flere millioner ser det via TV. England har både vunnet og arrangert VM i fotball. Den engelske toppdivisjonen Premier League blir fulgt av millioner av mennesker hele verden rundt. Det samme gjør verdens eldste fotballturnering, FA-cupen, nest øverste nivå i England Football League Championship blir også fulgt av mange utenlands og engelske klubber for flere tusener av utlendinger på stadionene sine for å se engelsk fotball hvert år.

Engelsk fotballs historie[rediger | rediger kilde]

Det har blitt spilt forskjellige typer fotball i England siden 1200- og 1300-tallet. Men det var ikke før på 1800-tallet at man begynte med mer organisert fotball ved at det spiltes på offentlige skoler og universiteter. I 1848 kom Cambridge-reglene og i 1863 ble The Football Association stiftet. Det førte til at verdens eldste fotballturnering FA-cupen ble etablert i 1871 og året etter ble verdens første landskamp spilt mellom England og Skottland.

Engelsk fotball ble etter hvert splittet mellom de som ville ha profesjonell fotball og de som bare ville ha amatørfotball, i nord ville de fleste ha profesjonell, fordi arbeiderne der ikke hadde råd til å spille amatørfotball ved siden av jobben, mens i sør ville de fleste ha amatørfotball. I 1885 gav FA tillatelse til profesjonell fotball som førte til at Football League ble etablert i 1888 av de tolv klubbene: Accrington FC, Aston Villa, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Burnley, Derby County, Everton FC, Notts County, Preston North End, Stoke City, West Bromwich Albion og Wolverhampton Wanderers. Preston North End vant de to første sesongene.

I 1892 ble det etablert en andredivisjon også. Aston Villa og Sunderland AFC dominerte spillet i starten, men etter hvert kom det andre nordlige lag med i kampen om titlene. Lag som Newcastle United og Manchester United fikk etter hvert suksess.Manchester united har 20 ligatitler som er rekord. Liverpool FC vant i 1901 ligaen for første gang av i alt 18 ganger, . Sørlige lag, slik som Arsenal, Chelsea FC og Tottenham Hotspur etablerte seg ikke i toppdivisjonen før på starten av 1900-tallet og det skulle gå helt til 1931 før en sørlig klubb, Arsenal, skulle vinne tittelen.

Football League ble ikke spilt på fire år under første verdenskrig, men ble startet opp igjen i 1919. Første og andre divisjon ble da utvidet til 22 lag hver. I 1921 ble Football League Third Division South og Football League Third Division North etablert fra hver av divisjonene kunne et lag rykke opp til andredivisjon hvert år.

I 1923 ble den nasjonale arenanen Wembley åpnet med den første FA-cup-finalen der «White Horse Final».

I 1925 ble en Offsideregel innført. Nummer på skjortene ble introdusert i 1939 og i 1951 ble hvite baller innført. Første kamp med flomlys ble spilt mellom Portsmouth FC og Newcastle United i 1956.

I 1939 ble ligaen ikke spilt på syv år på grunn av andre verdenskrig. I 1950 ble tredjedivisjonene utvidet til 24 lag hver, og i 1958 ble tredjedivisjonene omgjort fra regionale ligaer til nasjonale tredjedivisjon og fjerdedivisjon og mellom divisjonene rykket fire lag opp og fire lag ned inntil i 1974 da det ble innskrenket til tre.

I 1960 ble Ligacupen etablert for å få enda mer inntekter for topplagene. I 1965 fikk man en regel om at det var lov å bytte spillere ved skade, og året etter fikk man lov ved hvilken som helst grunn.

Tottenham Hotspur ble det første laget til og vinne en europacup i 1963 da de vant Cupvinnercupen. Tre år senere arrangerte England VM i fotball og vant under ledelse av Alf Ramsey. Og i 1968 ble Manchester United det første engelske laget til å vinne den gjeveste Europacupen. Og på 1970- og 1980-tallet vant engelske lag den flere ganger Liverpool FC vant i 1977 og 1978, så vant Nottingham Forest i 1979 og 1980 før Liverpool vant igjen i 1981, i 1982 vant Aston Villa og i 1984 vant Liverpool FC igjen.

I 1976 ble det innført at målforsjellen skulle skille lag med lik poengsum og ikke antall mål slik som det hadde hvert tidligere, klubben begynte da og legge mer vekt på det defensive spillet også.

På 1980-tallet begynte tribunevold eller såkalt «Hooliganisme» og øke og Heysel-tragedien i 1985 og først og fremst Hillsborough-tragedien hvor 96 personer døde gjorde at det ble gjort en granskning om tribune sikkerheten i England og etter Taylor-rapporten ble lagt fram ble det påbudt med bare sitteplasser på de øverste divisjonene i England innen 1994.

I 1981 kom en ny viktig endring der man fikk tre poeng for seier i stedet for to. I 1987 ble play-off finaler for å avgjøre opprykk og nedrykk innført og første divisjon ble kuttet ned fra 22 til 20 lag. Samme året ble det innført at et lag fra Football Conference kunne rykke opp til fjerdedivisjon. Dette koblet Football League sammen med National League System. I 1991 ble det gjenninnført 22 lag i førstedivisjon, men det ble gjenninnført 20 igjen i 1996. I 1996 var England også arrangør av EM i fotball.

Manchester United vant Mesterligaen igjen i 1999 og Liverpool vant den igjen i 2005.

Alan Shearer ble første spiller til å bli solgt for £3 millioner sommeren 1992 samtidig som Premier League ble den øverste divisjonen opprettet av lagene i den øverste divisjonen. De første årene av Premier League ble det nye rekorder for overgangssummene nesten hele tiden. Rekorden på en overgang mellom to Engelske klubber er på £50 millioner som Chelsea FC betalte for Fernando Torres i 2011.

Landslaget[rediger | rediger kilde]

England spilte verdens aller første landskamp mot Skottland i Hampden Park i Glasgow i 1872. Deres største triumf var når de vant VM i fotball 1966. Der slo de Vest-Tyskland 4–2 etter ekstraomganger.

Ligasystemet[rediger | rediger kilde]

For mer utfyllende artikkel se Ligasystemet i Engelsk fotball

Ligasystemet består av Premier League og Football League (EFL Championship, EFL League One og EFL League Two) og under Football League er den såkalte «Non-league» fotballen med de halvprofesjonelle og amatørlagene, men de kan rykke opp til Football League og videre til Premier League de også. De høyeste non-league-divisjonene er National League og National League North og South.

Reserveligaene[rediger | rediger kilde]

Mange lag har reservelag som spiller i reservelagssystemet som består av FA Premier Reserve League, Central League og Football Combination.

Ungdomsligaene[rediger | rediger kilde]

Det er også flere lag som har ungdomslag på U16- og U18-nivå de spiller i ungdomsligaer. Det spilles også FA Youth Cup den spilles mellom U18-lagene.

Utenom Ligasystemet[rediger | rediger kilde]

Det blir også spilt mye amatørfotball utenfor ligasystemet. Det mest spilte utenom det er Sunday League og Five-a-side fotball.

Cupturneringer[rediger | rediger kilde]

Det finnes utenom ligaene også flere cupturneringer i England.

FA-cupen som ble etablert i 1872 er den eldste og mest respekterte cupturneringen i verden og 600 lag fra hele England deltar hvaert år. FA Community Shield blir hvert år avholdt mellom vinneren av FA-cupen og Premier League.

Ligacupen er den nest viktigste av turneringene og der kan de 92 klubbene fra Premier League og Football League spille. Vinneren av Ligacupen får sammen med vinneren av FA-cupen en plass i den europeiske UEFA-cupen.

Football League Trophy er en cup for lag i EFL League One og EFL League Two.

FA Trophy er en cup for klubbene i de fire øverste divisjonene av National League System. FA Vase er for lagene på neste nivå etter det igjen. Disse to tok over etter FA Amateur Cup som dominerte non-league fotball i flere år. FA National League System Cup er for lagene rundt om i regionene og ble startet opp for å finne Englands representanter i UEFA Regions Cup. FA Sunday Cup er for lagene i Sunday League-fotballen.

Andre tidligere nasjonale cuper er:

Fotball for kvinner[rediger | rediger kilde]

Det er blitt spilt fotball for kvinner i England i over 100 år, men de har ikke fått noe oppmerksomhet før de siste femten årene, da kamper har begynt og bli sendt på tv slik som Englands damelandslag i fotball og FA Women's Cup.

Burton Brewers 57-0 tap for Willenhall Town 4. mars 2001 i West Midland Regional Women's Football League førstedivisjon nord, er britisk rekord for største tap i en fotballkamp.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]