Hooliganisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hooliganisme betegner destruktiv og voldelig gruppeadferd. Uttrykket kommer fra engelsk og brukes gjerne om en spesiell subkultur blant britiske fotballsupportere, men kan også brukes om supportergjenger fra andre land og tilhørende andre idretter.

Ordets opprinnelse er uklar, men det har i alle fall blitt brukt i Storbritannia siden 1890-tallet til å beskrive gategjenger. [1]

Russisk strafferett[rediger | rediger kilde]

I Sovjetunionen ble låneordet khuligan benyttet for å karakterisere provoserende lovbrytere, men også i praksis politiske dissentere. Hooliganisme (Хулига́нство) ble oppført som en kriminell anklagekategori og ble anvendt nokså generelt ved straffeforfølgelse av utilbørlig oppførsel. Bestemmelsen anvendtes også mot en rekke andre foreteelser som løsgjengeri, forfølgelse, stygg munnbruk, med mere. Mathias Rust ble blant annet anklaget for hooliganisme etter at han i 1987 landet med Cessna på Den røde plass.

Uttrykket er beholdt i Russlands straffelov, og er innordnet der som en forbrytelse av middels alvorlighetsgrad.[2]

Russisk straffelov definerer hooliganisme som «all forsettlig oppførsel som forstyrrer den alminnelige orden og som uttrykker eksplisitt respektløshet mot samfunnet». Den kan anvendes mot personer over 16 år, som er den russiske myndighetsalder. Hooliganisme kan differensieres som forsettlig hooliganisme (злостное хулиганство, zlostnoye khuliganstvo), hooliganisme, og triviell hooliganisme (мелкое хулиганиство, melkoye khuliganstvo).

Triviell hooliganisme er «aktuell for administrativ prosess» ("привлекаться к административной ответственности") og kategoriseres som "административный проступок" (administrativny prostupok, ligner norsk ordensforstyrrelse), som er jevngodt med forbrytelse. Den er tenkt å håndtere mindre gateforstyrrelser, slagsmål og alment ordensforstyrrende oppførsel, som av ungdommer i byene. Foresettlig hooliganisme er hooliganisme «med ekstraordinær kynisme, eller med motstand mot ordensmakten, eller med bruk av våpen eller forsøk derpå, eller som utføres av recidivist (tilbakefallende gjerningsperson)».

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]