Football Conference

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Football Conference
Land England
Forbund FA
Grunnlagt 1979
Antall klubber 24
Opprykk til Football League Two
Nedrykk til Northern Premier League Premier Division

Isthmian League Premier Division Southern League Premier Division

Nasjonal cup FA Cup

FA Trophy

Regjerende mester Luton Town (Conference)

AFC Telford (Conference North) Eastleigh (Conference South)

Se også: Nasjonale toppdivisjoner i fotball

The Football Conference (kjent som Vanarama Conference av sponsorgrunner) er en engelsk fotballiga som består av de tre divisjonene Conference, Conference North og Conference South. Football Conference er det øverste nivået utenfor Football League.

Football Conference ble opprettet under navnet Alliance Premier Football League i 1979, og var da den første og eneste landsdekkende divisjonen utenfor Football League. Fra og med 1987 har vinneren av Conference rykket opp til Football League Two – under forutsetning av at vedkommende klubb tilfredsstiller ligaens stadionkriterier. Siden 2003 har to klubber rykket opp hvert år.

Som en del av en en sponsoravtale med Vanarama vil de tre ligaene være kjent som Vanarama Conference, Vanarama Conference North og Vanarama Conference South i perioden 2014-2017.

Historie[rediger | rediger kilde]

The Football Conference ble grunnlagt i 1979 av de ledende klubbene i Northern Premier League og Southern League. I starten var ligaen kjent som Alliance Premier Football League. Medlemmene ved grunnleggingen var:

Frem til 2004 bestod Football Conference av en divisjon, men to regionale divisjoner ble innlemmet i ligaen før 2004-05 sesongen. De nye klubbene ble valgt av en komite og bestod av klubber fra Northern Premier LeagueSouthern League og Isthmian League.

Foreløpig har ingen klubber fra Conference League nådd det øverste nivået i det engelske ligasystemet. Fire klubber har derimot deltatt i forgjengeren til Premier LeagueFootball League First Division. Disse er Carlisle UnitedGrimsby TownLuton Town og Oxford United. Luton Town og Oxford United er de eneste klubbene som har spilt kamper mot hverandre i samtlige av de fem øverste ligaene i engelsk fotball.

[rediger | rediger kilde]

Siden 1984 har ligaen hatt en rekke sponsorer av liganavnet. Det ofisiell navnet har kun blitt endret en gang, i 1986, da Alliance Premier ble byttet ut med Football Conference.

Periode Sponsor Liganavn Liganavn North/South
1984-86 Gola Gola League
1986-98 General Motors GM Vauxhall Conference
1998-07 Nationwide Building Society Nationwide Conference Nationwide Conference North/Nationwide Conference South
2007-10 Blue Square Blue Square Premier Blue Square North/Blue Square South
2010-13 Blue Square Bet Blue Square Bet Premier Blue Square Bet North/Blue Square Bet South
2013-14 Skrill Skrill Premier Skill North/Skrill South
2014- Vanarama Vanarama Conference Vanarama Conference North/Vanarama Conference South

Football Conference annonserte en treårig sponsoravtale med Vanarama som begynte fra 2014-15 sesongen.[1] Etter en periode på syv år uten Conference i det offisielle liganavnet, ble det lagt til i liganavnet med den nye avtalen.

Media[rediger | rediger kilde]

3. juli 2013 inngikk Football Conference og BT Sport en TV-avtale som strekker seg over to sesonger[2]. TV-avtalen gjør at BT Sport vil sende 30 fotballkamper fra Conference hver sesong, hvor fem kamper vil bestå av playoff-sluttspillet. Avtalen har en verdi på 300 000 britiske pund.[3]

  • "Vi er ikke bare interessert i glamouren i Premier League — vi ønsker å bringe spenningen og røffheten i Conference Premier til ett nytt publikum, i tillegg til de eksisterende supporterene." Simon Green, sjef i BT Sport

Football Conference har aldri blitt sendt på norsk TV.

Referanseliste[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Conference Announces Vanarama As New League Sponsor». NonLeague Bets. 30.07.2014. 
  2. ^ «BT Sport will show live football conference matches» (pressemelding). 03.07.2013. 
  3. ^ «BT Sport 'signs £300k Football Conference broadcasting deal'». Cable.co.uk. 23.05.2013.