Taylor-rapporten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Taylor-rapporten er en rapport som ble utarbeidet etter Hillsborough-tragedien i Sheffield i april 1989, der 96 Liverpool-supportere ble klemt i hjel på en ståtribune. Engelske myndigheter satte på dagsordenen særlig to krav til landets fotballstadioner etter denne ulykken. Det første var å fjerne alle ståtribuner fra stadioner som tilhørte klubber i de to øverste divisjonene. Det skulle bare være sitteplasser på tribunene. Det andre var at alle gjerder og skiller mellom tribunene og gressmatten skulle fjernes. På Hillsborough Stadium hadde det store problemet vært at supporterne ble stengt inne på den overfylte tribunen av høye nettinggjerder.

Taylor-rapporten fikk sitt navn fra lord Taylor av Gosforth (i England) som ledet den regjeringsoppnevnte kommisjonen som skulle finne løsninger på stadionproblemet. En foreløpig rapport ble offentliggjort i august 1989. I januar 1990 kom den endelige rapporten. Denne rapporten identifiserte årsakene til Hillsborough-tragedien og kom med løsningsforslag for å ivareta publikums sikkerhet ved store idrettsarrangementer i fremtiden.

Taylor-rapporten er synonym med anbefalingene der alle store stadioner måtte ombygges til bare sitteplasser, videre at alle tilskuere med billett skulle ha et reservert sete, og det stod som en motsetning til at det var lov med tribuneområder der noen kunne stå eller hele tribuneseksjoner bare bestod av ståplasser. The Football League i England og Skottland innførte så regler der alle klubbene i de øverste divisjonene (det gjelder de to øverste divisjonene i England) måtte gjennomføre de vedtatte stadionforandringene.

Noen klubber hadde startet med å oppgradere sine stadionanlegg før regelen ble vedtatt i 1990. For eksempel hadde fotballklubben St Johnstone i Perth, Skottland, allerede bygget et nytt fotballstadion i McDiarmid Park, der det bare var sitteplasser, som så stod klart til åpningskampen i 1989/1990-sesongen.

Rapporten slo ikke fast at ståplasser på tribunene var utrygge under alle forhold, men regjeringen i Storbritannia vedtok likevel at ståplasser ikke skulle være tillatt i det hele tatt. Regelen er ikke innført å gjelde for de laveste profesjonelle divisjonene, siden det der sjelden er snakk om fullsatte stadioner.

Andre anbefalinger fra Taylor-rapporten gjaldt hvilke gjenstander som skulle være tillatt på tribunene, slik som alkoholholdige drikkevarer, stolper og tribuneskiller, gjerder, billettskranker, billettpriser og andre stadiongjenstander.

Klubber som ble tvunget til å bygge om sine stadionanlegg, fikk betydelige støttebeløp fra britiske styresmakter fra 1991 av. Noen klubber fikk dispensasjon fra reglene med tidsfrist om ombyggingskrav. Siden 1998 har samtlige stadionanlegg i den øverste divisjonen i Skottland (Scottish Premier League) bare bestått av sitteplasser.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]