Hjernerystelse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hjernerystelse
Hjernerystelse
Hurtig deselerasjon kan påføre rotasjonskrefter i hjernen, særlig i mesencephalon og diencephalon.
ICD-10-kodeS06.0
ICD-9-kode850
ICPC-2N79
MedlinePlus000799
eMedicineaaem/123 
MeSHD001924

Hjernerystelse en den vanligste typen hodeskader. Skaden blir definert som en forbigående hodeskade med tap av hjernefunksjoner, og kan forårsake ulike fysiske, kognitive og følelsesmessige symptomer.

De vanligste symptomene ved hjernerystelse er hodepine og kvalme. Besvimelse eller at pasienten har en periode med hukommelsestap etter ulykken skjer bare i ti procent av sakene.[1] Det første døgnet etter skaden kan det komme symptomer på hjerneblødning som må undersøkes videre på sykehus, eventuelt med kirurgisk drenering av en blodansamling - men dette er uhørt sjelden.

De mest rammede mentale evnene er hukommelsen, oppmerksomhet og hastighet for å bearbeide informasjon. Hjernerystelse kan bli forårsakes av et slag til hodet, eller ved akselerasjons- eller deselerasjonskrefter uten et direkte støt. Disse kreftene avbryter celleprosesser i hjernen i dager eller uker.

Hjernerystelse kan diagnostiseres og fastsettes med en grad av alvorlighet stort sett ved å se på symptomer. Behandlingen inkluderer overvåkning og hvile. Symptomene vil vanligvis gå helt vekk etter tre uker, men de kan fortsette, eller komplikasjoner kan oppstå. Gjentatte hjernerystelser kan føre til kumulative hjerneskader, slik som boksedemens eller alvorligere komplikasjoner som Second-impact syndrome.

Siden hjernen er relativt myk i konsistens, og den er omgitt av hodeskallen som en stiv boks, vil støt mot ett punkt på skallen gi et lite øyeblikk med undertrykk, eller vakuum på motsatte side av skallen. Ved CT (computertomografi) eller MR (magnetisk resonans) kan det sees et lite område i dette motsatte punktet med skadet hjernevev lenge etter skaden.

Pasienter med hodepine i rekonvalesensperioden kan forkorte sykdomsforløpet ved å ta hensyn til hodepinen etter mental anstrengelse. Når aktiviteter som krever hjernekapasitet gir hodepine er det viktig at pasienten avholder seg fra det. Ellers vil hodepine kunne bli en langvarig plage for pasienten.

Det er vanskelig å finne ut hvor mange som har hjernerystelse på grunn av meget varierende forklaringer og mulige underrapporteringer av tilstanden. Noen få av pasientene blir lagt inn på sykehus til observasjon det første døgnet. Vanlige grunner til hjernerystelse inkluderer sportsskader, sykkeluhell, bilulykker og fall, der de to sistnevnte er de hyppigste blant voksne.

Det har lenge eksistert en debatt hvorvidt hjerner med hjernerystelse ofte kan være strukturert skadet slik som hos andre hjerneskader, eller om det bare er tap av funksjoner uten strukturelle forandringer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Cantu RC (1998). «Second-impact syndrome». Clinics in Sports Medicine. 17 (1): 37–44. PMID 9475969. doi:10.1016/S0278-5919(05)70059-4.