Eilema griseolum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Eilema griseolum
Eilema griseolum
Eilema griseolum
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eilema griseolum
Hübner, 1803
Norsk(e) navn: Eilema griseolum
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Praktfly
Slekt: Eilema
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa og Asia
Ikke i Norge.

Eilema griseolum er en av lavspinnerne i familiegruppen bjørnespinnere (Arctiidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Framvingene er ensfarget grågule, med et lysere gult parti i framkanten. Bakvingene er ensfarget skitne gulgrå. Bakkroppen er også gulaktig grå, men mer gul bakerst. Vingene holdes taklagt bakover kroppen i hvile. Vingespennet er mellom 29 og  35 millimeter.

Eilema griseolum ligner mye på de andre lavspinnerne i slekten Eilema, kanskje særlig på blygrå lavspinner, men skiller seg fra denne ved at framkanten av vingen ikke er så markert gul. Vingenes underside er også mørkere hos Eilema griseola. For sikker artsbestemmelsen må artens genitalier undersøkes.

Lavspinnere kan forveksles med flere andre småsommerfugler, kanskje særlig en vikler eller en liten måler. Men de kan skilles fra disse på de to duftkjertlene hunnene har like ved eggleggingsåpningen, helt bakerst på bakkroppen. Lavspinnere har også et høreorgan (Tympanalorgan) på siden av brystet (metathorax).

Larvene er behåret med ganske lange brun-svarte hår. Hårene er arrangert i dusker på hvert ledd. Disse danner rekker av hårdusker bakover kroppen. Larvens kropp har orange flekker på hvert ledd, og disse danner en dobbelt linje på larvens ryggside. Utvokst blir den ca. 2-3 centimeter lang.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Eilema griseolum finnes i flere naturtyper, i både løv- og barskog. Hager og enger, gjerne der det er noe sandholdig jord. Den foretrekker litt bergknauser og åpent busksatt terreng. Flygetiden er i juli og august. Den er både kvelds- og nattaktiv.

Hunnen legger omtrent 100 egg rett på næringsplanten, eggene legges i små grupper .

Larvene lever på ulike lav, og overvintrer halvt utvokste. Eilema griseola tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er ofte radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadium, en hvileperiode, der bjørnespinnerens indre og ytre organer endres. I hvilestadiet ligger puppen i en kokong larven har spunnet. Puppestadiet tilbringes ofte i en barksprekk eller lignende. Kokongen er ofte delvis gjennomskinnelig spunnet og består også ofte av noe av larvens hårbekledning. Puppen klekkes etter fire til seks uker.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Eilema griseolum er utbredt i Europa. Den finnes øst gjennom Asia til Japan.

Ikke i Norge. Men er funnet langs kysten av det sørlige Sverige, Danmark og Finland.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Det latinske navnet Eilema betyr omsluttet, spole, og slekten har trolig fått navnet fordi noen arter bretter eller «ruller» vingene rundt kroppen som en spole når den hviler. Navnet griseola betyr liten og grå. På svensk heter den Askgrå lavspinnare, på engelsk Dingy Footman

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]