Blygrå lavspinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Blygrå lavspinner
Blygrå lavspinner
Blygrå lavspinner
Vitenskapelig(e)
navn
:
Eilema lurideolum
Zincken, 1817
Norsk(e) navn: Blygrå lavspinner
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Praktfly
Slekt: Eilema
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa og Asia
I sørlige Norge til Dovre.

Blygrå lavspinner (Eilema lurideolum) er en av lavspinnerne i familiegruppen bjørnespinnere (Arctiidae).

Dette er den vanligste lavspinneren i slekten Eilema, i Norge. I det sørlige Norge, nord til Dovre.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Blygrå lavspinner ligner mye på de andre lavspinnerne i slekten Eilema. Særlig et slitt eksemplar (avfløyet) av blygrå lavspinner, kan ligne på artene Eilema palliatellum, sølvgrå lavspinner, barlavspinner og Eilema psaudocomplanum. Men, disse har svakere gråfarge på framvingen. Og det er bare sølvgrå lavspinner og barlavspinner som med sikkerhet finnes i Norden. For sikker artsbestemmelse må artens genitaler undersøkes.

Framvingene hos hannen er ensfarget lyst blygrå, det vil si, en litt blålig, lys gråfarge. Den har et gult smalt parti i framkanten av vingen. Dette smalner av og blir nesten usynlig før vingespissen. Hos sølvgrå lavspinner er dette gule feltet, jevnt (like bredt) helt ut til vingespissen. Bakvingene er ensfarget skittengul. Bakkroppen er også gulaktig grå, men mer gul bakerst. Vingene holdes taklagt bakover kroppen i hvile. Vingespennet er mellom 27 og  34 millimeter.

Lavspinnere kan forveksles med flere andre småsommerfugler, kanskje særlig en vikler eller en liten måler. Men de kan skilles fra disse på de to duftkjertlene hunnene har like ved eggleggingsåpningen, helt bakerst på bakkroppen. Lavspinnere har også et høreorgan (Tympanalorgan) på siden av brystet (metathorax).

Larvene er behåret med mørke hår. Hårene er arrangert i dusker på hvert ledd. Disse danner rekker av hårdusker bakover kroppen. Larvens kropp har oransje flekker på hvert ledd, og disse danner en dobbelt linje på larvens ryggside. Utvokst blir den ca. 2-3 centimeter lang.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Blygrå lavspinner finnes i løv- og barskog, eller i blandet skog. Men også på mer åpne enger, med litt bergknauser og åpent busksatt terreng, gjerne der det er noe sandholdig jord. Flygetiden er i juli og august.

Hunnen legger mellom 100 egg rett på næringsplanten, eggene legges i små grupper.

Larvene lever på ulike lav, på stammer og greiner på trær, eller på steiner. De kan også spise visne blad. De vokser seint og overvintrer halvt utvokst. Neste vår fortsetter den å vokse, og er utvokst i juni. Eldre larver er vanligvis aktive om natten og gjemmer seg om dagen.

Blygrå lavspinner tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er ofte radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadium, en hvileperiode, der bjørnespinnerens indre og ytre organer endres. I hvilestadiet ligger puppen i en kokong larven har spunnet. Puppestadiet tilbringes ofte i en barksprekk eller lignende. Kokongen er ofte delvis gjennomskinnelig spunnet og består også ofte av noe av larvens hårbekledning. Puppen klekkes etter noen uker.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Blygrå lavspinner er utbredt i Europa og den vestlige delen av Asia. Muligens kan den finnes helt til Mongolia og Kina.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Det latinske navnet Eilema betyr omsluttet, spole, og slekten har trolig fått navnet fordi noen arter bretter eller «ruller» vingene rundt kroppen som en spole når den hviler. Navnet lurideolum betyr liten og gråblek. På svensk heter den Blygrå lavspinnare, på engelsk Common Footman.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]