Dyrket rug

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dyrket rug
Dyrket rug
Vitenskapelig(e)
navn
:
Secale cereale
L., 1753
Norsk(e) navn: dyrket rug
Hører til: rug,
grasfamilien,
Poales
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: opprinner trolig i Tyrkia

Dyrket rug er en art i gruppen rug. Det er en ettårig kornart med flate, duggete blad og aks i to rekker som er nært beslektet med bygg og hvete. Plantene har noe avlange, grågrønne eller lett gråaktige korn. Mel av rug er også grått.

Rug er, i motsetning til havre, bygg og hvete, fremmedbestøver. I dag dyrkes hovedsakelig hybridsorter av rug.

Dyrket rug er noe tyngre enn hvete og de øvrige kornsortene, og brukes til å fremstille mel, rugbrød, øl, noen typer whisky, noen typer vodka, og til dyrefôr.

Rugdyrking i verden[rediger | rediger kilde]

Rug ble først brukt av germanske, slaviske og keltiske folkegrupper i Europa for omtrent 2 500 år siden. Omtrent 80 % av verdens rugareal finnes i et sandjordbelte fra Nederland, over den nordlige delen av Tyskland, over Polen, gjennom Baltikum og inn i Russland. Det er rugens tørkestyrke som har gjort rug til den viktigste kornarten her. Verdens rugavling er på omtrent 30 millioner tonn i året.

Rugdyrking i Norge[rediger | rediger kilde]

De finske innvandrerne som begynte å slå seg ned i Norge på 1600-tallet, skogfinnene, bragte med seg svedjerugen, som er en toårig kornsort.

På slutten av 1800-tallet ble rug vanlig ellers i Norge, fordi det hadde ikke vært mulig å dyrke slike kornsorter i Norge med de redskapene man hadde tidligere. I 1907 var det 150 000 dekar med rug i Norge. Rundt 1910 begynte nedgangen til rugen. De eldre kornsortene kunne bli høyere, og rug var forholdsvis vanskelig å høste inn. I Norge ble det bare dyrket høstrug fordi sommeren var litt for kort. Derfor var den tradisjonelle sådagen 16. august, og den ble høstet inn neste sommer. Nå brukes ikke denne rugsorten i Norge. Rugarealet i Norge nå er mellom 10 000 og 20 000 dekar.

Alternativ medisin[rediger | rediger kilde]

Dråper av rugspirer har vært lansert som alternativ behandling av luftveisrelaterte plager som KOLS, astma og bihulebetennelse.[1][2][3][4] Det finnes imidlertid ikke vitenskapelig dokumentasjon på en slik effekt, og Mattilsynet har i ett tilfelle også gitt omsetningsforbud av slike produkter.[5]

I markedsføringen av rugspirer og rugspiredråper henvises det ofte til forskning gjort av den australske forskeren David M. Cooper.[6] Selv mener Cooper at det ikke kan påvises slik effekt av rugspiredråper.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Betennelser behandlet på naturlig vis Fritt Helsevalg
  2. ^ - Ikke kjøp medisin på nettet Nettavisen
  3. ^ Advarer mot medisin på nettet NRK
  4. ^ Fikk nytt liv av forbudt naturmiddel Dagbladet
  5. ^ Offentlig journal Nasjonalt Folkehelseinstitutt
  6. ^ Rugspiredråper til glede eller besvær RELIS
  7. ^ – KOLS-medisin virker ikke NRK Hedmark & Oppland

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

botanikkstubbDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.