Dyreaper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dyreaper
Colobus guereza
Colobus guereza
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cercopithecidae
Gray, 1821
Cercopithecoidea
Norsk(e) navn: dyreaper,
hundeaper,
smalneseaper
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Pattedyr
Orden: Primater
Parvorden: Østaper
Antall arter: ca. 129
Habitat: trelevende og terrestrisk
Utbredelse: Afrika og Eurasia
Delgrupper:

Dyreaper (Cercopithecidae) er en familie med østaper (Catarrhini), og praktisk talt alle lever i Asia og Afrika. Kun en liten populasjon med berberaper lever, og er en stor attraksjon, på Gibraltarklippen på den iberiske halvøy i Europa. Dyreapene omfatter mange av de mest kjente apegruppene, slik som marekatter, makaker, bavianer og langurer.

Nesten alle artene er dagaktive. De fleste lever i grupper på 10–30 individer. Hunnen går drektig i 6–7 måneder og føder én unge. Det tar tre til fem år før ungen blir kjønnsmoden.

Dyreaper er ofte å se i dyreparker, og noen arter brukes også som forsøksdyr. Det jaktes også på dyreaper, og 22 arter regnes som truede.

Systematikk[rediger | rediger kilde]

Dyreapene deles inn i to underfamilier. Underfamilie Cercopithecinae består av frukt- og altetere, mens Colobinae består av aper som er spesialiserte bladetere. Disse har en sterkt forstørret blindtarm med en bakteriekultur som hjelper til å bryte ned cellulosen i bladene. Dyreapene er en ganske tallrik gruppe og mange av artene har vid utbredelse med flere underarter. Hva som er arter og hva som er underarter er i mange tilfelkler usikkert, og det totale artstaller er derved ikke mulig å fastslå sikkert.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kingdon, J. (1997). The Kingdon Guide to African Mammals. London: Academic Press Limited. ISBN 0-12-408355-2. 
  2. ^ D.E. Wilson og D.M. Reeder (red.). «Mammal Species of the World, 3rd edition». Arkivert fra originalen 2013-10-18. Besøkt 14. mai 2012. 
  3. ^ «New monkey species in Mabira - expert». 16. februar 2007. Arkivert fra originalen 2007-02-19. Besøkt 17. februar 2007. 
  4. ^ Wolfheim, J.H. (1983): Primates Of The World: Distribution, Abundance And Conservation. Routledge. ISBN 3-7186-0190-7

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]