Bavay

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bavay
Place Charles-de-Gaulle

Våpen

LandFrankrikes flagg Frankrike
RegionHauts-de-France
DepartementNord
StatusKommune
Grunnlagt15. november 1946
Postnummer59570
Areal10,12 km²[1]
Befolkning3 248[2] (2020)
Bef.tetthet320,95 innb./km²
Høyde o.h.108—156 meter
Nettside
Kart
Bavay
50°17′51″N 3°47′53″Ø

En av kirkene i Bavay

Bavay er en kommune i departementet Nord i regionen Hauts-de-France nordøst i Frankrike mellom Valenciennes og Maubeuge. Byens grunnleggelse går tilbake til før romerske tid, noe som vises i et rikt arkeologisk område og gallo-romerske museum.

Historie[rediger | rediger kilde]

Under navnet Bagacum eller Bavacum var byen en hovedstad for den gallisk-belgisk stammen nerviene. Etter den romerske erobringen en gang mellom år 16 og 13 f.Kr. ble området reorganisert. Julius Cæsar delte Gallia inn i tre provinser. Området mellom Seinen og Rhinen ble Gallia Belgia og Reims hovedstaden. Byene, civitates, ble administrative distrikter ledet av en høvding.

Bagacum

Bavay ble et viktig sentrum og et vegkryss ved romernes vegkonstruksjoner. Bavey ble således passasjen mellom Tyskland og inngangen til Boulogne-sur-Mer og brohodet til Bretagne. Andre veger, syv i alt, knyttet Bavay til Gallia i sør og vest, til Belgia og til Köln i Tyskland, via andre byene som Amiens via Arras, Tongeren, Kassel, Trier mot øst og Reims i sør. Etter erobringen ble vegene også betydningsfulle for kommersiell bruk, og i Bavay ble møtestedet markert av milepæl, dessverre ødelagt på 1600-tallet og ble på 1800-tallet erstattet av en søyle. Fra det flaviske dynastiets tid på det første århundret e.Kr. vokste byen. Store monumenter ble bygd; bytorv og markedsplass, bad med akvedukt, og det største forum utenfor Italia midt i byen. Det var en enorm bygning, 200 meter lang og 120 meter vid. Det er også funnet en fundamentet til en basilika, det romerske «rådhus», et undergrunnsgalleri og portikoer, bygninger bestående av tak støttet opp av søyler. Samlet gjør dette byen til en av de beste romerske levninger i Frankrike.[3]

I folkevandringstiden ble Bavay ødelagt av barbarer som strømmet inn over Frankrike fra øst, og byen klarte aldri å komme tilbake til gamle tiders storhet.

Utgravningene av Forum Romanum har vist av keramikk av 800- og 900-tallet, men historien er uklar på denne tiden. Det er sannsynlig at Forum Romanum ble omdannet til en defensiv festning. Noen dokumenter henviser til «det gamle slottet». På 1200- og 1300-tallet var byen befestet, formgitt av middelalderens murer, og var setet for en domprost. Byen ble også herjet under krigene på 1400-, 1500- og 1600-tallet.

Etter freden i Nijmegen i 1678 ble Bavay knyttet til Frankrike.

I løpet av invasjonen fra Tyskland i 1940 ble grensebyen Bavay sterkt bombet og ødelagt, men det ga også muligheten for senere arkeologer til å gjenoppdage byens rike romerske fortid. I dag er byen et lite velstandssamfunn med rundt 3740 mennesker. Rett utenfor byen ligger den industrielle sonen med fabrikker for henholdsvis Renault og Toyota.[4]

Befolkningsutvikling[rediger | rediger kilde]

Antall innbyggere i kommunen Bavay

Referanse: INSEE
Referanse: INSEE

Referanse: INSEE[5]

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Byens museum har gjenstander fra den romerske fortiden, blant annet deler av den viktigste samlingen av romerske bronsestatuer i Frankrike. En årlig romersk festival i september gjenskaper livet i romerske Bavay.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]