Dio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dio
Dio i 2005
OpphavUSAs flagg USA
Periode19822010
SjangerHeavy metal
Aktive år1982
PlateselskapEagle
Warner Bros.
Reprise
Universal
Vertigo
Phonogram Records
Spitfire
Sanctuary
Nettstedronniejamesdio.com
IMDbIMDb
Siste medlemmer
Ronnie James Dio
Craig Goldy
Rudy Sarzo
Scott Warren
Simon Wright
Tidligere medlemmer
Jens Johansson
Doug Aldrich
Vivian Campbell
Vinny Appice
James Kottak
Jimmy Bain
Jeff Pilson
Teddy Cook
Jerry Best
Larry Dennison
Bob Daisley
Chuck Garric Jr.
Claude Schnell
Rowan Robertson
Tracy Grijalva
Logo
Dios logo

Dio var et amerikansk heavy metal-band med vokalist Ronnie James Dio som frontfigur.

Begynnelsen[rediger | rediger kilde]

Bandet ble stiftet i oktober 1982 av vokalist Ronnie James Dio og trommeslager Vinny Appice, etter at begge hadde forlatt Black Sabbath samtidig, grunnet uoverensstemmelser med øvrige medlemmer. Ronnie var lei av å låne sitt talent til andre, – for så å ikke få noe igjen når dagen var omme, som han uttalte i en rekke intervjuer. Hans gamle kamerat, bassisten og skotten Jimmy Bain, som sammen med Ronnie hadde spilt i supergruppa Rainbow i 1970-årene, kom med nyheter om at han hadde gitarist til bandet. Det unge gitar-funnet Vivian Campbell ble valgt til fordel for storheter som Jake E. Lee og eks Thin Lizzy gitarist John Sykes. Dette var en stor kompliment til den unge iren som på denne tiden bare var 20 år gammel. Bain insisterte videre på at det var han selv som skulle spille bass.

Ronnie ønsket ikke at bandet skulle være et soloprosjekt, men en demokratisk enhet der alle parter var likeverdige. Navnet Dio ble foreslått av Ronnies hustru og bandets nye manager, Wendy Dio, som mente at Ronnies etternavn var synonymt med kvalitet. Dette med tanke på hans fortid som vokalist i både Rainbow og Black Sabbath, noe som ville gi bandet en «flying start». Dio spilte inn debutalbumet Holy Diver, som er å regne for en heavy-metal klassiker. Like etter albumet ble gitt ut gikk Dio til anskaffelse av keyboardist. Det var Ronnie selv som hadde spilt keyboardHoly Diver, men for å unngå å bli «fanget» bak et keyboard på scenen ble Claude Schnell nytt medlem av bandet.

Utskiftninger av personell[rediger | rediger kilde]

Senere har Dios besetning gjennomgått en mengde forandringer. Det lengste én oppstilling har holdt var fem år, i perioden 19941999. I ettertid ser man nok at bandet på de fleste måter er bygget opp rundt Ronnies kunstneriske visjoner. Derfor har «Dio» i praksis med årene blitt Ronnie James Dios band der han er den eneste som har vært med fra starten av. Likevel levnes det liten tvil om at bandets mange talentfulle medlemmer opp i gjennom tiden har fått frihet til å sette sitt særpreg på musikken.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Dio har gitt ut 10 studioalbum fra 1983 til 2004, og har i tillegg en rekke samlealbum og konsertalbum på samvittigheten. Bandet hadde sin storhetstid på 1980-tallet med skivene Holy Diver (1983), Last in Line (1984), Sacred Heart (1985), Intermission (1986) og Dream Evil (1987). Dio var også sentral som låtskrivere og produsent for et av hard rock-historiens største begivenheter, nemlig nødhjelpsprosjektet Hear 'n Aid med singelen Stars. Dette var hard rockens svar på We Are the World, som ble initiert av Vivian Campbell, da ingen av heavysjangerens artister ble invitert til USA for Africa.

1990-åra[rediger | rediger kilde]

Grunnet «grunge-periodens» inntog på 90-tallet, opplevde heavy-metal sjangeren store nedgangstider. Dio klarte likevel å overleve for en spesielt interessert fan-skare. Likevel ble bandet lagt på is i 1992 på ubestemt tid da det ble klart at Black Sabbath og Ronnie James Dio skulle gjenforenes. Dette samarbeidet ble kortvarig, da de samme samarbeidsproblemene dukket opp igjen. Dios musikk utover dette tiåret tok en ny retning, der lydbildet av de fleste ble oppfattet som dystert. Dette har ifølge Dio mye med hans egen sinnsstemning på denne tiden å gjøre, samtidig som bandets nye gitarist, Tracy G, med sin industrielle sound, spilte de gamle låtene på en utradisjonell måte. I år 2000, vendte bandets andre gitarist, Graig Goldy tilbake til Dio, og mye av den gamle sounden var på plass igjen.

Oppstandelsen og slutten[rediger | rediger kilde]

Grunge-perioden gikk mot slutten og mange band som hadde klart å overleve de harde 90-åra kom ut av skapet igjen, som Iron Maiden, Judas Priest og Whitesnake. Dio kvitterte med konseptalbumet Magica og i 2002 med suksessalbumet Killing the Dragon, der gitarist Doug Aldrich medvirker. I 2005 kom konsert DVD-en Holy Diver – Live, der Holy Diver albumet for første gang i sin helhet blir framført live. Dio ble satt på pause i 2007 da det ble bestemt at Dio-utgaven av Black Sabbath skulle gjenforenes under navnet Heaven and Hell som også var navnet på Ronnies mest suksessrike plate med Sabbath.

16. mai 2010 ble det kjent via den offisielle hjemmesiden og på Facebook-fansiden til Ronnie James Dio at han var død. Han fikk diagnosen magekreft høsten 2009.[1]

Kuriositet[rediger | rediger kilde]

Dio betyr Guditaliensk og bandnavnet har nok sin bakgrunn i familiens Italienske avstamning, samt et opprør mot hans «overreligiøse» oppvekst i et strengt katolsk miljø. Ronnie blir ofte kreditert for å ha oppfunnet det misforståtte tegnet «djevelhornene», et tegn der man vender handflaten mot publikum og lukker tommel, ringfinger og langfinger, mens lillefinger og pekefingeren står oppreist. Ronnie sier at han rett og slett «stjal» dette fra sin overtroiske bestemor, som var redd for trolldom og forhekselser. På tur igjennom byen, ville hun ofte vise dette tegn mot «onde øyne» eller «evil eyes». På godt norsk kan vel tegnet oversettes til «vik fra meg Satan!».

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Siste medlemmer[rediger | rediger kilde]

Tidigere medlemmer[rediger | rediger kilde]

Gitarister[rediger | rediger kilde]

Trommeslagere[rediger | rediger kilde]

Bassister[rediger | rediger kilde]

Keyboardister[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Dios diskografi

Studioalbum
År Tittel Plateselskap Personell
1983 Holy Diver Mercury, Reprise Ronnie James Dio, Vivian Campbell, Jimmy Bain og Vinny Appice
1984 The Last in Line Warner, Vertigo Ronnie James Dio, Vivian Campbell, Jimmy Bain, Vinny Appice og Claude Schnell
1985 Sacred Heart Warner, Vertigo Ronnie James Dio, Vivian Campbell, Jimmy Bain, Vinny Appice og Claude Schnell
1987 Dream Evil Warner Ronnie James Dio, Craig Goldy, Jimmy Bain, Vinny Appice og Claude Schnell
1990 Lock Up the Wolves Warner, Reprise Ronnie James Dio, Rowan Robertson, Teddy Cook, Simon Wright og Jens Johansson
1994 Strange Highways Reprise Ronnie James Dio, Jeff Pilson, Tracy Grijalva, Vinny Appice
1996 Angry Machines Mayhem Ronnie James Dio, Jeff Pilson, Tracy Grijalva, Vinny Appice og Scott Warren
2000 Magica Spitfire Ronnie James Dio, Jimmy Bain, Craig Goldy, Simon Wright og Scott Warren
2002 Killing the Dragon Spitfire Ronnie James Dio, Jimmy Bain, Doug Aldrich, Simon Wright og Scott Warren
2004 Master of the Moon Sanctuary Ronnie James Dio, Jeff Pilson, Craig Goldy, Simon Wright og Scott Warren

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]