Dill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dill
Dill
Vitenskapelig(e)
navn
:
Anethum graveolens
L., 1753
Norsk(e) navn: dill
Hører til: skjermplantefamilien,
Apiales,
blomsterplanter
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Sørvest- og Sentral-Asia

Dill (Anethum graveolens) er en krydder- og medisinplante i skjermplantefamilien. Opprinnelig stammer den fra Sentral-Asia. I dag dyrkes den i mange land i Europa. Dill er en ettårig urt som kan bli opp til en meters høyde. Planten er på sitt beste når planten er 15-20 cm. høy. Krydderurten er mest brukt i Nord-, Mellom- og Øst-Europa, i middelhavslandene er den forholdsvis ukjent.

Nomenklatur og taksonomi[rediger | rediger kilde]

Navnet dill kommer fra det gamle engelske ordet dile, og har sin opprinnelse fra det norrøne ordet dilla eller dylle. Begge ordene betyr å berolige. Dette har en sammenheng med at te som er laget av dill har en positiv effekt mot søvnløshet. Dessuten har dillfrø en lettfordampende olje som beroliger og stabiliserer magen. Det sies også at dillvann (dillfrø som er kokt i vann) kan motvirke kolikksmerter.

En dillbukett som er tørket.

I Romania blir urten kalt Mărar og blir brukt i borsjtsj eller til å lage sylteagurk.

Dill som krydder[rediger | rediger kilde]

Det er de smale, velsmakende bladene som blir brukt som krydder, men også frøene kan brukes. De har sterkere smak og brukes ikke så ofte. Dillen har sin selvfølgelige plass sammen med for eksempel gravlaks, dillsaus, krepseanretninger, potetretter, salater og spesielt sammen med fisk og skalldyr.

Dill oppsto innenfor et område rundt Middelhavet og sør i Russland.[1][2] Zohary og Hopf bemerke at "ville og ugresslignende typer dill er utbredt i Middelhavet og i Vest-Asia." Selv om flere kvister av dill ble funnet i graven til Amenhotep II, rapporteres de at de tidligste arkeologiske bevis for dyrkingen kommer fra sen neolittisk bosetninger på bredder av innsjøer i Sveits.[3] Spor har blitt funnet i romerske ruiner i Storbritannia.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Grieve, M. (2011). «Dill». A Modern Herbal (eng). Botanical.com. Besøkt 14. januar 2012. 
  2. ^ «Dill Weed». Our spices (eng). Olde Thompson Inc. 2010. Besøkt 14. januar 2012. 
  3. ^ Zohary, D.; Hopf, M. (2000). Domestication of plants in the Old World (eng) (3 utg.). Oxford: Oxford University Press. s. 206. ISBN 0198503571. 
botanikkstubbDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.