Dill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dill
Dill
Vitenskapelig(e)
navn
:
Anethum graveolens
L., 1753
Norsk(e) navn: dill
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Blomsterplanter
Orden: Apiales
Familie: Skjermplantefamilien
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Sørvest- og Sentral-Asia

Dill (Anethum graveolens) er en krydder- og medisinplante i skjermplantefamilien. Opprinnelig stammer den fra Sentral-Asia. I dag dyrkes den i mange land i Europa. Dill er en ettårig urt som kan bli opp til en meters høyde. Planten er på sitt beste når planten er 15-20 cm. høy.

Nomenklatur og taksonomi[rediger | rediger kilde]

Navnet dill kommer fra det gamle engelske ordet dile, og har sin opprinnelse fra det norrøne ordet dilla eller dylle. Begge ordene betyr å berolige. Dette har en sammenheng med at te som er laget av dill har en positiv effekt mot søvnløshet. Dessuten har dillfrø en lettfordampende olje som beroliger og stabiliserer magen. Det sies også at dillvann (dillfrø som er kokt i vann) kan motvirke kolikksmerter.

En dillbukett som er tørket.

Dill som krydder[rediger | rediger kilde]

Det er de smale, velsmakende bladene som blir brukt som krydder, men også frøene kan brukes. De har sterkere smak og brukes ikke så ofte. Dillen har sin selvfølgelige plass sammen med for eksempel gravlaks, dillsaus, krepseanretninger, potetretter, salater og spesielt sammen med fisk og skalldyr.

I Romania blir urten kalt Mărar og blir brukt i borsjtsj eller til å lage sylteagurk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Dill stammer fra et område rundt Middelhavet og sør i Russland.[1][2] Zohary og Hopf bemerket at «ville og ugresslignende typer dill er utbredt i Middelhavet og i Vest-Asia.» Selv om flere kvister av dill ble funnet i graven til Amenhotep II fra rundt 1400 fvt.,[3] rapporteres de at de tidligste arkeologiske bevis for dyrkingen kommer fra sen neolittisk bosetninger på bredder av innsjøer i Sveits rundt 3600 fvt.[4] Spor har blitt funnet i romerske ruiner i Storbritannia, og er også nevnt i Matteusevangeliet 23,23[5].

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Grieve, M. (2011). «Dill». A Modern Herbal (eng). Botanical.com. Besøkt 14. januar 2012. 
  2. ^ «Dill Weed». Our spices (eng). Olde Thompson Inc. 2010. Besøkt 14. januar 2012. 
  3. ^ Saul H, Madella M, Fischer A, Glykou A, Hartz S, Craig OE (2013). «Phytoliths in Pottery Reveal the Use of Spice in European Prehistoric Cuisine» (eng). plos.org. Besøkt 20. juni 2016. 
  4. ^ Zohary, D. (2000). Domestication of plants in the Old World (eng) (3 utg.). Oxford: Oxford University Press. s. 206. ISBN 0198503571. 
  5. ^ «Matteus evangeliet - Lodes versjon». John Kjetil Lode. 2013. Besøkt 20. juni 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

botanikkstubbDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.