Devil May Cry 3: Dante's Awakening

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Devil May Cry 3: Dante's Awakening
UtviklerCapcom Production Studio 1
UtgiverCapcom
DistributørUbisoft og Steam
RegissørHideaki Itsuno
DesignerHideki Kamiya
KomponistTetsuya Shibata
SerieDevil May Cry
PlattformPlayStation 2, PC
Utgivelse17. februar 2005
GenreAction-eventyrspill
ModusEnspiller
AldersgrenseESRB: M (Mature)
PEGI: 16+

Devil May Cry 3: Dante's Awakening, utgitt i Japan som Devil May Cry 3, er et action-adventurespill som ble utviklet av Capcom Production Studio 1 og publisert av Capcom i 2005 for PlayStation 2 (også portert til PC i 2006). Handlingen i spillet finner sted før det opprinnelige Devil May Cry, og er, i kronologisk rekkefølge, det første spillet i serien.

Handlingen finner sted i en relativt moderne tid ved et magisk tårn kalt Temen-ni-gru, og tar for seg det dysfunksjonelle forholdet mellom Dante og hans bror Vergil. Spillet begynner da Dante akkurat har åpent forretningen sin og før Dantes demoniske arv har nådd sitt fulle potensial. Historien blir hovedsakelig fortalt gjennom cutscenes.

Ved utgivelsen ble Devil May Cry 3 bredt kritisert for sin høye vanskelighetsgrad, men ble rost for sine forbedringer fra Devil May Cry 2, samt det utfordrende gameplay som Devil May Cry er anerkjent for. En mangaversjon satt før spillets handling kronologisk ble publisert i Japan i 2005.

Gameplay[rediger | rediger kilde]

Gameplay i Devil May Cry 3 består av nivåer kalt missions der spilleren må kjempe seg gjennom flere fiender, utføre plattformoppgaver og tidevis løse puslespill for å gå videre i handlingen. Spillerens kamputførelse blir oppsummert etter hvert endte mission.

"Stylish" kamputførelse defineres som å kunne utføre en uforstyrret rekke varierte angrep uten å ta skade, og blir fulgt av en måler på skjermen. Jo lenger en spiller angriper uten å repetere teknikker for mye og samtidig unngår skade, jo høyere når måleren. Måleren starter på et nullpunkt og jobber seg opp mot "Dope!" etter et minimum antall angrep, "Cool!", "Blast!", Alright!", "Sweet!", "SShowtime!" og når toppen ved "SSStylish!". Hvis Dante blir skadet går måleren ned et par hakk; ved "Cool" vil måleren nullstille seg. Spillets kampsystem tillater spillere å lenke sammen angrep der hvert våpen har et visst antall unike angrep. Selv om spillet hovedsakelig fokuserer på en aggressiv tiltreden til kamp, må spilleren ta i bruk strategi da fiendene har en bred variasjon artifical intelligence-taktikker og vil respondere til flere handlinger. I slutten av hvert mission vil spilleren i tillegg få en rank basert på total utførelse. Rankene er D, C, B, A, S og SS, og blir kalkulert ut fra flere faktorer: totalt tidsforbruk, mengde red orbs (in-game pengevaluta for nedkjempede fiender) samlet, stylish-utførelser, eventuelt bruk av hjelpemidler og mengde skade tatt.

Devil Trigger-funksjonen tillater spillerens karakter å transformere til en demonisk form. Denne forandrer karakterens utseende, forsterker angrep og forsvar, restaurerer sakte helse og åpner for nye og unike angrep. Devil Trigger-tilstanden varer så lenge som det er energi i Devil Trigger-måleren, en måler som kan fylles opp ved å angripe eller terge fiender i normal tilstand og som går ned ved bruk av Devil Trigger eller andre tilstander som bruker Devil Trigger-energi (slik som Quicksilver og Doppelganger). Devil Trigger modus er ikke tilgjengelig for Dante før etter en tredjedel av spillet, mens Vergil (som er spillbar i Special Edition) har denne fra begynnelsen.

Den største forandringen fra tidligere Devil May Cry-spill er kampsystemet som tillater spilleren å velge mellom en av seks forskjellige kampstiler med forskjellige spesielle teknikker relaterte til stilens fokus. Style-seleksjon er tilgjengelig fra starten av hvert mission, samt under gameplay ved checkpoints. Stilene tilgjengelige er: Trickster, for unnvikelse og rask bevegelse; Swordmaster, med ekstra teknikker for sverd og liknende; Gunslinger, med ekstra teknikker for avfyrende våpen; Royalguard, som tillater spilleren å motstå angrep ved å trykke ved rett tidspunkt for så å kunne ta igjen med ekstra kraft; Quicksilver, som tillater spilleren å sakte ned fiendene mens spilleren angriper i normal fart; og Doppelganger der en dobbelskygge fremtrer som kjemper ved siden av Dante. En spiller nummer to kan styre skyggen ved å trykke på Start på en andre kontroll. Samme type tospillermodus er tilgjengelig i kampen mot Arkham. I Special Edition har Vergil kun en stil kalt 'Dark Slayer' med teknikker som likner på Trickster.

Handling[rediger | rediger kilde]

Devil May Cry 3 begynner i Dantes hittil unavngitte butikk der en mystisk mann ved navn Arkham ser ut til å komme med en invitasjon fra Dantes bror Vergil, i form av et brutalt demonisk angrep. Etter at Dante bekjemper fiendene inni og utenfor butikken sin, bryter et enormt tårn opp fra bakken ikke langt unna. Dante sanser Vergil på toppen av tårnet og tar situasjonen som en utfordring.

Ved tårnets inngang møter han en gigantisk trehodet hund ved navn Cereberus. Etter å ha bekjempet monsteret og krevd dets sjel, omgjøres sjelen til et våpen som Dante kan ta i bruk. I det som blir en gjenganger i spillet, blir sjelene til alle nedkjempede bosser omgjort til nye våpen i samlingen hans. Dante blir deretter angrepet av en kvinne på motorsykkel, hvis navn senere viser seg å være Lady. Det blir avslørt gjennom cutscenes at Arkham jobber for Vergil og at de planlegger å ta Dantes halvpart av amuletten deres mor gav dem. Den komplette amuletten vil kunne reaktivere tårnets funksjon til å koble mellom den menneskelige og demoniske verdenen. Det blir også avslørt at Arkham er Ladys far, at han myrdet moren hennes, og at hun oppsøker ham for å ta hevn.

Etter utallige kamper, et møte med en skapning som kaller seg selv Jester og enda et møte med Lady, kommer Dante endelig til toppen av tårnet og kjemper mot Vergil. Vergil nedkjemper Dante, stjeler amuletten hans og forsvinner. Som et resultat av sin nedkjempelse, våkner Dantes demoniske krefter og han begynner på ny jakten etter Vergil. Dante tar ham igjen i kontrollrommet i kjelleren av tårnet, hvor Vergil ikke har lykkes i å reaktivere tårnet. Brødrene kjemper igjen og ser ut til å være jevnt over like gode inntil de blir forstyrret først av Lady, så Jester. Jester viser seg å være Arkham i forkledning og har manipulert alle sammen til å reaktivere tårnet. Arkhams planer er å krysse over til demonverdenen og stjele Force Edge, den sovende formen av Spardas originale sverd. Sverdet inneholder en liten del av Spardas eldgamle makt, og denne vil han bruke for å styre en demoninfisert menneskeverden. Tårnet transformeres da amulettkraften brytes, noe som fører Arkham opp mot toppen av tårnet, mens Vergil forsvinner i kaoset.

Dante kjemper seg vei tilbake til tårnet, og ender opp med å kjempe mot Lady for retten til å oppsøke Arkham. Dante vinner og Lady låner ham sitt mest kraftfulle våpen. Like ved toppen nok en gang, krysser Dante over til demonverdenen og tar igjen Arkham som har tatt Spardas demoniske form. Overvelmet av kreftene, transformerer Arkham igjen til en boble-liknende skapning og kjemper mot Dante. Halvveis gjennom kampen, mens Arkham selvsikkert uttrykker at Dante ikke har noen sjanse mot sin egen fars krefter, dukker Vergil opp og brødrene kjemper sammen for å ta Arkham. Arkham blir kastet ut av demonverdenen i svekket tilstand og lander på toppen av tårnet der Lady venter og dreper ham. I demonverdenen kjemper Dante og Vergil om eierskapet av Force Edge og amuletthalvdelene. Dante seirer. Like før portalene lukkes bestemmer Vergil seg for å bli igjen og forsvinner inn i dypet med en halvdel av amuletten.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Grunnet den blandede mottakelsen til Devil May Cry 2 bestemte Capcom seg for å utvikle Devil May Cry 3 i en retning nærmere det første, suksessfulle spillet. Elementer i gameplay som størrelsen på omgivelsene og spillets kampmekanismer ble re-evaluert. Andre kritiserte aspekter ved Devil May Cry 2 som Dantes karakter og spillets vanskelighet ble laget mer i samsvar med det første spillet.

Spillets produksjon ble håndtert av Capcom Production Studio 1, det samme studioet som utviklet Devil May Cry 2. Ifølge et intervju gjort med producer Tsuyoshi Tanaka før spillutgivelsen var tyngdepunktet i spillets design oppfinnelsen av det nye kampsystemet som tillot spilleren å kontrollere våpen på nye og "stylish" måter. Dette gikk sammen med designet av en ny type in-game kamera som skulle holde karakteren i fokus for å unngå å forvirre spilleren i overfylte kampscener. Ifølge Tanaka var vanskelighetsgraden i Devil May Cry 2 tonet ned for å skape en bredere aksept i det japanske markedet, men denne avgjørelsen gjorde at spillet mistet støtte i mange andre markeder. For å takle denne sitasjonen hadde den japanske versjonen av Devil May Cry 3 en lavere vanskelighetsgrad enn de nordamerikanske og europeiske versjonene. Dantes holdning ble lagt vekt på at skulle reflektere en yngre og mer arrogant karakter enn i tidligere spill. Capcom lagde også en andre versjon kalt 'Special Edition' (se nedenfor) som ble utgitt 24. januar 2006 i Nord-Amerika. En personlig produsert PC-versjon av Devil May Cry 3 med noen små grafiske endringer ble laget av SourceNext og publisert av Ubisoft 28. juni 2006 i Europa og 16. oktober 2006 i Nord-Amerika.

Capcom promoterte utgivelsen av Devil May Cry 3 med en fjernsynskampanje verdt flere millioner dollar, samt prominente averteringer i TV-spillmagasiner. Markedskampanjen fokuserte på spillets plott og sine flerkampstiler. Devil Trigger-formene og Vergil ble designet av Kazuma Kaneko som tidligere jobbet for Zone of the Enders: The 2nd Runner, Shin Mehami Tensei: Nocturne og Persona.

Devil May Cry 3: Special Edition[rediger | rediger kilde]

Ved Tokyo Game Show i 2005 ble det bekreftet at Capcom skulle utgi en Special Edition av Devil May Cry 3. Følgende er nytt i denne versjonen:

  • Spilleren kan spille som tvillingbroren til Dante, Vergil
  • Nytt survival modus, 'Bloody Palace', som inneholder opptil 9999 etasjer
  • Ny bosskamp: Jester
  • Turbo modus gjør at spillet går 20% raskere (finnes kun i NTSC-versjonen)
  • Nytt kontinuasjonssystem etter karakterens død: Gold orb forsetter spillet der og da, og yellow orb forsetter spillet ved siste checkpoint.
  • Spillet har en bedre balansert vanskelighetsgrad, noe som gjør det til dels lettere enn det originale spillet

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

videospillstubbDenne videospillrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.