Christoph Martin Wieland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Christoph Martin Wieland
Christoph Martin Wieland by Ferdinand Jagemann 1805 Cut.jpg
Født5. september 1733
Biberach
Død20. januar 1813 (79 år)
Weimar
Utdannet ved Eberhard-Karls-Universität Tübingen
Beskjeftigelse Lyriker, oversetter, skribent, universitetslærer, dikterjurist
Nasjonalitet Tyskland
Medlem av Det prøyssiske vitenskapsakademiet, Akademie gemeinnütziger Wissenschaften, Académie des inscriptions et belles-lettres, Bayerische Akademie der Wissenschaften
Utmerkelser Ridder av Æreslegionen

Christoph Martin Wieland (født 5. september 1733 i Oberholzheim ved Biberach an der Riß), død 20. januar 1813 i Weimar, Sachsen-Weimar-Eisenach) var en tysk dikter, forfatter og oversetter.

Ved siden av Gotthold Ephraim Lessing, Georg Christoph Lichtenberg og Immanuel Kant regnes Wieland til de betydeligste forfattere i opplysningstidens tyskspråklige område. Han var den eldste av de såkalte «fire stjerner fra Weimar» som dannet kjernen i Weimarklassisismen. De øvrige var Johann Gottfried Herder, Johann Wolfgang von Goethe og Friedrich von Schiller.

Wieland er spesielt kjent for boka Geschichte des Agathon som kom ut i 1766–1767, som regnes som den første tyske dannelsesroman. I perioden 1762–1766 oversatte han 22 av Shakespeares av i alt 37 dramaer til tysk. Han utgav tidsskriftet Der teutsche Markus i perioden 1773–1789.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]