Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn
HovedgrenDen evangelisk-lutherske kirke
Utgått fraDen norske kirke
Antall medlemmer3 500
LandNorge
SakramenterDåp, nattverd
BekjennelseskrifterBibelen. Den augsburgske konfesjon (Confessio Augustana). Luthers lille katekisme. De tre oldkirkelige symboler: Nicenum, Apostolicum og Athanasium.
Org.nummer970 540 903

Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn, forkortet DELK, er Norges eldste lutherske frikirkesamfunn, stiftet i Jarlsberg i Vestfold i 1872. Den gang var navnet Den evangelisk lutherske frikirkelige menighet i Jarlsberg grevskap med flere steder. Kirkesamfunnets nåværende navn ble vedtatt i 1951.

Historikk[rediger | rediger kilde]

1860-tallet oppstod det flere steder i Vestfold, til å begynne med i Ramnes og i nabobygdene Våle, Botne, Andebu, Stokke og Sandar, uenighet om både kirkelige og skolemessige spørsmål i forhold til statlige og kirkelige myndigheter. Man ønsket i utgangspunktet ikke å gå til det drastiske skritt å stifte et nytt kirkesamfunn utenfor Den norske kirke, men i 1872 ble det likevel resultatet. Elling Eielsen, som hadde stiftet den første norske, evangelisk-lutherske frikirken i Nord-Amerika, støttet nystiftelsen – som var blitt mulig gjennom den såkalte Dissenterloven av 1845.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

DELK har omkring 3500 medlemmer, fordelt på 14 menigheter. De fleste menighetene ligger i dag på Østlandet, men det finnes også menigheter i Kristiansand, Dalane (Egersund), Bergen og Sotra.

Den sentrale ledelse og administrasjon hadde tidligere hovedkontor i Tønsberg, men flyttet i 2018 til nye lokaler i Bjerkely menighetssenter i Undrumsdal. Kirkestrukturen kan skisseres som følger:

På menighetsplan
Sentralt
  • Rådsmøtet – alle prester og eldste i tjeneste, samt hovedstyrets leder og nestleder. Ivaretar åndelige og læremessige saker.
  • Hovedstyret – medlemmer velges fra menighetene. Ivaretar økonomiske, administrative og strategiske saker.
  • Generalforsamlingen – medlemmer velges fra hver menighet etter deres størrelse. DELKs øverste formelle organ.

Tilsynsmenn[rediger | rediger kilde]

Tilsynsmannen er i DELK den som har øverste tilsyn med hele trossamfunnet, tilsvarende betegnelsen biskop om øverste lederskap i andre trossamfunn.

Misjonarbeid[rediger | rediger kilde]

DELK har tradisjonelt hatt lite samarbeid med andre norske lutherske kirkesamfunn. Derimot har de samarbeidet med en rekke misjonsorganisasjoner, og driver også sitt eget misjonsarbeid. DELK har observatørstatus i Norges Frikirkeråd.

Kristne friskoler[rediger | rediger kilde]

Skoledriften har vært DELKs særpreg helt fra starten av. DELK eier og driver i dag følgende fem kristne friskoler i Sør-Norge:

Skoler som i dag drives av andre organisasjoner eller menigheter:

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]