Enrique Iglesias

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Enrique Iglesias
Enrique Iglesias (6891751264).jpg
FødtEnrique Miguel Iglesias Preysler
8. mai 1975[1][2][3]Rediger på Wikidata (47 år)
Madrid[4]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
Utdannet ved University of MiamiRediger på Wikidata
Partner(e) Anna Kurnikova (2003–)Rediger på Wikidata
Far Julio IglesiasRediger på Wikidata
Mor Isabel PreyslerRediger på Wikidata
Søsken Julio Iglesias jr., Chabeli Iglesias, Tamara Falcó Preysler, Ana Boyer PreyslerRediger på Wikidata
Barn Lucy Iglesias, Nicholas Iglesias, Mary IglesiasRediger på Wikidata
Nasjonalitet SpaniaRediger på Wikidata
Utmerkelser
8 oppføringer
Latin Grammy Award for Best Urban Performance (2015), Grammy Award for Best Latin Pop Album (1996), Latin Grammy Award for Best Male Pop Vocal Album (2003), MTV Europe Music Award for Best Spanish Act (2010), Den kulturelle fortjenstorden (1999), Latin Grammy Award for Song of the Year (2014), Latin Grammy Award for Best Urban Performance (2014), Latin Grammy Award for Best Urban Song (2014)Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerPopmusikk, latino-pop, rhythm and blues, poprock
InstrumentGitar, piano, elektrisk gitar
Aktive år1995
PlateselskapUniversal Republic, Polydor Records, Interscope Records, Fonovisa Records
Nettstedhttps://www.enriqueiglesias.com/
IMDbIMDb

Enrique Iglesias (født Enrique Miguel Iglesias Preysler, 8. mai 1975) er en spansk artist, låtskriver, modell, skuespiller og plateprodusent.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Iglesias startet karrieren sin på midten av 1990-tallet sammen med det amerikansk-spanske plateselskapet Fonovisa, noe som bidro til at han ble mer kjent i Latin-Amerika og USA. Han begynte senere å rette seg mot et større publikum og signerte en multi-album avtale med Universal Music Latino for 48 000 000 dollar for å utgi de spanske og engelske språklige albumene hans. I 2010 avsluttet han samarbeidet med Interscope og jobbet med andre plateselskap som Universal Music Group etiketten, Sony Music Entertainment og Universal Republic for å jobbe med Euphoria.

Iglesias har solgt over 100 millioner plater verden over, noe som gjør ham til en av de mest solgte spanske artistene gjennom tidene[når?]. Han har hatt fem Billboard Hot 100 topp fem singler, inkludert to nummer-one og rekorden for å produsere 23 nummer én spanskspråklige singler på Billboard sin Hot Latin Tracks. Han har også hatt 12 nummer-én sanger på Billboards Dance diagrammer, mer enn noen annen enkelt mannlige artist. Til sammen har Iglesias samlet 70 nummer én rangeringer på de ulike Billboard-listene. Billboard har kalt ham «Kongen av Latin Pop» og «Kongen av Dans». Billboard også kalt Enrique nummer to latinsk artist av årene 1986-2011 (Luis Miguel tar førsteplass).

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Iglesias ble født i Madrid i Spania. Han er det tredje og yngste barn av sangeren Julio Iglesias og journalist Isabel Preysler. Han vokste opp sammen med to eldre søsken; Chabeli Iglesias og Julio Iglesias Jr. Moren hans er filippinsk og faren er spansk med røtter fra Galicia og Andalucía. Hans far har også jødiske røtter på morssiden sin. Iglesias foreldrene ble skilt i 1979.

I 1986 ble bestefaren til Iglesias, Dr. Julio Iglesias Puga, kidnappet av den væpnede baskiske terrorgruppen ETA. På grunn av sikkerheten deres ble Iglesias og broren hans Julio Iglesias Jr sendt for å bo sammen med faren sin i Miami. Han har også bodd i Beograd i Serbia i ett år med moren sin. Søskene reiste rundt sammen med en barnepike. Iglesias gikk på Gulliver barneskole der han var med i forestilling av Hello, Dolly. Selv om moren hans er filippinsk, kan ikke han snakke morens språk. Iglesias snakker både spansk og engelsk flytende. I tillegg studerte han business ved University of Miami.

Iglesias ville ikke at faren skulle vite om planene hans om en musikkarriere og derfor ønsket ikke å bruke det kjente etternavnet hans for å fremme karrieren sin. Han lånte penger fra familiens barnepike og spilte inn en demo kassett som besto av en spansk sang og to engelske sanger. Fernán Martínez hjalp han til å spille inn låtene under navnet «Enrique Martínez» med bakgrunnshistorien av å være en ukjent sanger fra Guatemala.

Album[rediger | rediger kilde]

 • Enrique Iglesias (1995)
 • Vivir (1997)
 • Cosas del Amor (1998)
 • Enrique (1999)
 • Escape (2001)
 • Quizás (2002)
 • Seven (2003)
 • Insomniac (2007)
 • Greatest hits 95/08 Exitos (2008)
 • Euphoria (2010)
 • Sex+Love (2014)

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 14025235j, besøkt 10. mars 2023[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Roglo, Roglo person ID p=enrique;n=iglesias[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID iglesiasenr[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ a b c d Gemeinsame Normdatei, GND-ID 122999525, besøkt 10. mars 2023[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]