Enrique Iglesias

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Enrique Iglesias
Robin Wong Enrique 013.JPG
FødtEnrique Miguel Iglesias Preysler
8. mai 1975 (44 år)
Madrid
Partner(e) Anna Kurnikova (2003–)
Far Julio Iglesias
Mor Isabel Preysler
Søsken Julio Iglesias jr., Chabeli Iglesias, Tamara Falcó Preysler, Ana Boyer Preysler
Utdannet ved University of Miami
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Sanger-låtskriver, skuespiller, musiker, modell, komponist, plateprodusent, produsent
Nasjonalitet Spania
Utmerkelse Latin Grammy Award for Best Urban Performance (2015), Grammy Award for Best Latin Pop Album (1996), Latin Grammy Award for Best Male Pop Vocal Album (2003), MTV Europe Music Award for Best Spanish Act (2010), Ordem do Mérito Cultural (1999)
Musikalsk karriere
Sjangerpop, Latin pop, R&B, poprock
Instrumentgitar, piano, elektrisk gitar
Aktive år1995
PlateselskapUniversal Republic, Polydor, Interscope, Fonovisa Records
Nettstedhttp://www.enriqueiglesias.com
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Enrique Iglesias (født Enrique Miguel Iglesias Preysler, 8. mai 1975) er en spansk artist, låtskriver, modell, skuespiller, og plateprodusent. Iglesias startet sin karriere på midten av 1990-tallet på det amerikansk-spansk plateselskap Fonovisa, som hjalp ham til å bli av de største stjernene i Latin-Amerika og det spanske markedet i USA. Han gjorde senere en vellykket crossover inn i mainstream-markedet og signerte en multi-album avtale med Universal Music Latino for enestående 48,000,000 dollar for å utgi hans spanske og engelske språklige album. I 2010 skilte han med Interscope og signert med et annet plateselskap, Universal Music Group etiketten, Sony Music Entertainment, Universal Republic for å jobbe med Euphoria. Iglesias har solgt over 100 millioner plater verden over, noe som gjør ham til en av de bestselgende spanske artistene gjennom tidene. Han har hatt fem Billboard Hot 100 topp fem singler, inkludert to nummer-one, og rekorden for å produsere 23 nummer én spanskspråklige singler på Billboard sin Hot Latin Tracks. Han har også hatt 12 nummer-én sanger på Billboards Dance diagrammer, mer enn noen annen enkelt mannlige artist. Til sammen har Iglesias samlet 70 nummer én rangeringer på de ulike Billboard-listene. Billboard har kalt ham "Kongen av Latin Pop" og "Kongen av Dans". Billboard også kalt Enrique nummer to latinsk artist av årene 1986-2011 (Luis Miguel tar førsteplass).

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Iglesias ble født i Madrid i Spania, og er det tredje og yngste barn av sangeren Julio Iglesias og journalist Isabel Preysler. Han ble oppdratt med to eldre søsken, Chabeli Iglesias og Julio Iglesias Jr. Hans mor er filippinsk og hans far er spansk med røtter fra Galicia og Andalucía. Hans far har også jødiske røtter på moren sin side. Hans foreldre ble skilt i 1979. I 1986 ble Iglesias’s bestefar, Dr. Julio Iglesias Puga, kidnappet av den væpnede baskiske terrorgruppen ETA. For deres egen sikkerhet, ble Enrique og hans bror, Julio Iglesias, Jr, sendt for å bo sammen med sin far i Miami. Han har også bodd i Beograd , Serbia, i ett år med sin mor. Akkurat som farens karriere holdt ham på veien, reiste de unge Iglesias rundt sammen med en barnepike. Han gikk på Gulliver barneskole, der han var med i forestilling av Hello, Dolly. Selv om hans mor er filippinsk, snakker ikke Enrique filippinsk, men spansk. Iglesias er flytende i spansk og engelsk. Iglesias studerte business ved University of Miami. Iglesias ville ikke at faren skulle vite om hans planer for en musikalsk karriere og ønsket ikke å bruke hans berømte etternavn for å fremme sin karriere. Han lånte penger fra sin familie’s barnepike og spilte inn en demo kassett som besto av en spansk sang og to engelske sanger. Fernán Martínez hjalp han til å spille inn låtene under navnet «Enrique Martínez» med bakgrunnshistorien av å være en ukjent sanger fra Guatemala. Iglesias signerte platekontrakt med den meksikanske etiketten Fonovisa. Etter at han var ferdig med utdanningen reiste han til Toronto for å spille inn sitt første album.

Album[rediger | rediger kilde]

 • Enrique Iglesias (1995)
 • Vivir (1997)
 • Cosas del Amor (1998)
 • Enrique (1999)
 • Escape (2001)
 • Quizás (2002)
 • Seven (2003)
 • Insomniac (2007)
 • Greatest hits 95/08 Exitos (2008)
 • Euphoria (2010)
 • Sex+Love (2014)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]